Moet je meer dan 1 paar hardloopschoenen hebben?

Hardloopschoenen

Sinds ik 18 jaar geleden begon met hardlopen heb ik telkens 1 paar hardloopschoenen in gebruik gehad. Ik draag mijn hardloopschoenen tot ik lichamelijke klachten krijg. Als dat gebeurt draai ik ze eens om en schrik dan meestal van de slijtage aan de zool.

Lees ook mijn post Wanneer moet je hardloopschoenen vervangen?

Vervolgens ga ik naar de hardloopwinkel en koop daar een nieuw paar hardloopschoenen. Ik heb dus in de loop van de jaren meerdere paren hardloopschoenen gehad, maar allemaal ná elkaar. Toch zijn er een aantal goede redenen om meerdere paren hardloopschoenen tegelijkertijd te hebben!

Sterker nog, sommige mensen vinden dat je hardloopschoenen nodig hebt voor elke soort training/route die je doet. Dus doe je 5 verschillende soorten looptrainingen? Of loop je op 5 verschillende soorten ondergrond? Dan zou je kunnen stellen dat je dus 5 verschillende paren loopschoenen nodig hebt.

Redenen om meerdere hardloopschoenen tegelijkertijd in gebruik te hebben

  1. Net als gewone schoenen hebben hardloopschoenen rust nodig na gebruik. Zeker als je dagelijks loopt is dat dus een goede reden om meerdere paren te hebben. Dan draag je op maandag bijvoorbeeld hardloopschoenen paar 1, en op dinsdag draag je paar 2, terwijl paar 1 een dagje bijkomt. Op die manier gaan je hardloopschoenen langer mee, en behouden ze langer hun vorm en beschermende werking. Zeker als het geregend heeft is het bovendien belangrijk dat je schoenen de kans krijgen om goed te drogen.
  2. Als je op verschillende soorten terrein loopt, kun je daar je hardloopschoenen op aanpassen. Loop je bijvoorbeeld graag trails, dan kun je die dag speciale trail hardloopschoenen dragen.
  3. Het soort loop dat je doet, kan ook een reden zijn voor meerdere paren hardloopschoenen. Zo willen sommige hardlopers graag minimalistische schoenen dragen om zo natuurlijk mogelijk te lopen. Maar minimalistische hardloopschoenen moet je niet ineens elke dag gaan dragen, want dan heb je kans op hardloopblessures. Je kunt minimalistische hardloopschoenen dan afwisselen met 'gewone' hardloopschoenen. Voor interval loopjes dragen sommige hardlopers andere (lichtere) loopschoenen dan voor een duurloop.
  4. Verschillende modellen en merken hardloopschoenen belasten je lichaam op verschillende manieren. Door hardloopschoenen af te wisselen kun je soms blessures voorkomen.
  5. Hardlopers die meedoen aan loopevenementen hebben soms speciale wedstrijdschoenen.
  6. Als je ook gaat lopen in de sportschool zul je daarvoor loopschoenen nodig hebben die niet buiten zijn geweest in verband met hygiëne.
  7. Je kunt ook verschillende loopschoenen dragen gewoon omdat je dat leuk vindt! Net zoals je misschien in je dagelijks leven van schoenen wisselt, kun je dat als hardloper ook doen. Net als hardloopkleding kunnen nieuwe of andere schoenen motiverend werken. Misschien ben jij wel iemand die helemaal vrolijk wordt van een paar gele loopschoenen op woensdag en donkerblauwe op donderdag.

Maar zijn meerdere paren hardloopschoenen niet duur?

Als ik nieuwe hardloopschoenen koop dan kost me dat meestal zo'n 130,-. Twee paar tegelijk kopen brengt dat bedrag op 260,-... Dat vind ik best veel. Maar daar schijnt tegenover te staan dat je langer met je loopschoenen kunt doen. Met andere woorden, uiteindelijk hoef je niet duurder uit te zijn. Je maakt eerst even wat meer kosten, maar uiteindelijk betaalt zich dat terug omdat je minder snel nieuwe schoenen hoeft te kopen. En je minder blessures krijgt.

De reden dat ik tot dusver nooit problemen heb gehad met slechts 1 paar hardloopschoenen komt denk ik omdat ik elke dag in hetzelfde tempo en op ongeveer hetzelfde terrein loop. Als ik op verschillende tempo's liep, en op een meer diverse ondergrond, dan had ik wellicht al eerder gekozen voor meerdere paren hardloopschoenen.

Tot slot: Ja, het is verstandig om minimaal 2 paar hardloopschoenen te hebben

Hoewel je misschien even terugschrikt voor de aankoop van 2 paar hardloopschoenen is het wel verstandig. Twee paar hardloopschoenen verkleint de kans op blessures, en je loopschoenen gaan langer mee. Zeker als je verschillende soorten trainingen doet, en op meerdere soorten terrein loopt wordt een minimum van 2 paar loopschoenen aanbevolen. John Schrup, Territory Manager van Skechers Performance in Texas geeft een handige vuistregel:

'If you run 2 miles, two or three times per week or if running is not a consistent part of your regular athletic or health practices, one pair of shoes is fine.'

En ik? Ik heb nu zin om een gezellig paar roze hardloopschoenen te kopen. Gewoon om mijn suffe zwarte loopschoenen af te wisselen met een paar roze schoenen. En natuurlijk om mijn zwarte loopschoenen een welkome rustpauze te geven. Dat ook.

Hardloopschoenen inspiratie

Hieronder een greep uit het aanbod van hardloopschoenen bij bol.com. Het valt me altijd op, dat als je het geluk hebt dat je neutrale loopschoenen kunt kopen, je veel goedkoper uit bent.

Hoeveel paar hardloopschoenen heb jij?

Lees ook: Wat zijn goede hardloopschoenen?

Geraadpleegde bronnen: Runnerclick, Reddit, Run to the finish, Runner's World, Very well fit, Pace Athletic en Women's running.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.