Negatieve split hardlopen en moederschap

negatieve split hardlopen

Een negatieve split hardlopen wil zeggen dat je het tweede deel van je hardlooprondje sneller loopt dan de eerste helft. Dat is een kwestie van zorgvuldig je krachten doseren. Als je aan het begin als een gek gaat rennen, is de kans groot dat je het laatste stuk zo moe bent dat je veel langzamer gaat.

In 2009 schreef ik onderstaande post over een negatieve split hardlopen en het moederschap!

Een negatieve split hardlopen en moederschap

Een negative split betekent dat je de tweede helft van de afstand die je loopt sneller aflegt dan de eerste helft. Het is een manier om je krachten te sparen en zo aanzienlijk prettiger de eindstreep te bereiken. Zo voorkom je bovendien dat je als een wilde van start gaat terwijl je overmoedig tegen andere lopers schreeuwt: 'Eat my dust!' en vervolgens halverwege een taxi moet bellen omdat je geen stap meer kunt verzetten van vermoeidheid.

Negatieve split hardlopen: dat gaat bij mij vanzelf ; )

Zelf loop ik vanzelf negative splits. Als ik begin met lopen protesteert mijn lichaam namelijk altijd verbouwereerd: 'Wat maak je me nou?! Ik wil helemaal niet hardlopen!' Moeizaam strompel ik dan door de straten tot halverwege, ondanks zichzelf, mijn lichaam soepeler wordt en mijn tred lichter. Zo leg ik moeiteloos de tweede helft sneller af dan de eerste.

Kun je als moeder ook negative splits doen?

Kun je als moeder ook negative splits doen? Negative splits worden aangeraden bij langere afstanden en marathons, en het moederschap wordt vaak met een marathon vergeleken!

Dus volgens kun je het principe van negatieve splits toepassen op het moederschap! Kijk maar:

  • zuinig met je energie omgaan
  • plannen voor de lange termijn
  • jezelf niet laten opjagen door anderen die het sneller en beter lijken te doen.

Ooit deed ik per ongeluk een positive split als moeder

In barre tijden, toen mijn kinderen de ochtendzon al om vijf uur begroetten, had ik op een kwade ochtend om acht uur al pepernoten gebakken, met de kinderen een heelal geknutseld en monopoly met ze gespeeld. De rest van de dag kon ik niets meer verzinnen: ik had al mijn kruit al verschoten.

Een duidelijk en tragisch gevalletje van een zgn. positive split, waarin je je niet inhoudt maar meteen helemaal los gaat.

Wat mij betreft zijn negative splits zowel bij hardlopen als het moederschap een uitstekende manier om een betere en prettiger prestatie neer te zetten.

Negatieve split hardlopen en moederschap 2021

Het is inmiddels 11 jaar later, en mijn jongste kind is 18. De tijd waarin ik voortdurend omringd werd door kleine kinderen is voorbij. Dus hoe zit het nu met negative splits?

Kan ik terugkijkend op 26 jaar moederen zeggen dat ik mijn energie goed heb verspreid en gedoseerd?

Het is een vraag waar ik even over moest nadenken.

Toen de twee nog thuiswonende kinderen vanaf maart 2020 ineens weer fulltime thuis waren moest ik best even wennen. Soms had ik het gevoel dat ik al mijn kruit als moeder had verschoten.

Maar anders dan energie, is moederliefde gelukkig onuitputtelijk!

Dus of je als moeder nou een negatieve split of een positieve split doet, het is ongetwijfeld genoeg.

Leestip

Similar Posts

2 Comments

  1. Vreslijke grappig en ongelofelijk hekenbaar! Deze blok zal ik vaker bezoeken...
    Een mede-mama & absolute beginner (hardloop-wise)

  2. wat ozo herkenbaar, wij zaten vanmorgen aan het ontbijt ( 10 uur ) en toen liep er buiten een jonge vader langs met baby en 2 jarige hij liep alsof hij de marathon al had gelopen en het kleine meisje riep en nu naar de eendjes papa!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.