Mindful Running: wat is het en wat brengt het je?
Mindful Running: wat is dat?
Mindful Running is rennen/hardlopen met je hele aandacht.
Dus niks luisteren naar hardloopmuziek!
Of kletsen met je loopmaatje.
Mindfulness running versus mindless hardlopen
Ik zou willen dat ik kon zeggen dat ik altijd met volledige aandacht loop. Maar de waarheid is, dat ik vrijwel altijd met hardloopmuziek op loop. Want als ik me teveel van mijn lichaam bewust wordt, en van elke stap die ik zet, dan krijg ik steeds meer zin om er mee te stoppen. Ik gebruik dus juist muziek om me af te leiden van waarmee ik bezig ben…
Mindful running podcast
Maar zo nu en dan loop ik op de mindful running podcast van Esther Koning! En als ik dat doe, dan is het eigenlijk heel fijn.
Je bent met je volledige aandacht bij je lichaam. Je voelt je adem, je spieren, en je bent je bewust van elke keer dat je voet de grond raakt.
Ook ben je je bewust van je omgeving. De wind in je haar, de kou op je huid, en die koe met die enge horens. Je bent niet bezig met je snelheid, je hartslag en wat je die dag zult gaan eten. Mindful Running betekent aanwezig zijn in het moment. En het moment is dat je aan het hardlopen bent.
Mindfulness running: Telkens met je aandacht terug naar het hardlopen
Elke keer dat je aandacht weg gaat van je lichaam en het hardlopen, breng je je aandacht weer naar het hardlopen terug. Dat doe je zonder oordeel. Dat is ook de methode die je leert van Headspace. Je begint dus geen innerlijke dialoog in de lijn van:
‘Jeetje, was ik toch weer afgeleid geraakt. Wat is het toch lastig, dat lopen met volle aandacht. Ik kan er niks van. Volgens mij ben ik niet geschikt. Oh ja, ik moet me concentreren op het hardlopen. Maar ik ben allerlei dingen aan het denken. Hé, een andere hardloper! Zou die ook mediteren? Ik denk het niet, want hij heeft oortjes in zijn oren. Die laat zich dus afleiden. Oh ja, ik ben nu ook afgeleid. Terug naar mijn lichaam en het hardlopen!’
4 voordelen van mindfulness running
Mindful hardlopen, oftewel hardlopen met volledige aandacht heeft verschillende voordelen. Ik zet ze op een rijtje.
- Het is een veilige manier van hardlopen! Aangezien je met je gedachten bij het hardlopen bent, ben je je bewust van je omgeving en wat er om je heen gebeurd. Je zult dus niet opschrikken als er ineens een auto voorbij raast.
- Door met aandacht telopen kun je het voortdurende geklets van je geest tot stilstand brengen. Het biedt je de kans om tot rust te komen.
- Het is een heel fijn alternatief voor mensen die te ongedurig zijn voor meditatie. Het biedt een fysieke uitlaatklep voor onrust en adrenaline. En tegelijkertijd ga je mediteren! Want dat is het feitelijk. Hardlopen en mediteren gaan goed samen.
- Bewust hardlopen kan er voor zorgen dat je na het hardlopen weer helemaal fris en scherp van geest bent.
Mindful running podcast
Net als mediteren kan mindful running best lastig zijn. Daarom is het zo fijn dat Esther Koning een mindful running podcast maakte. Deze duurt 20 minuten. Meestal voel ik me daar ‘te goed’ voor, want ik kan het langer volhouden dan 3 minuten. Maar als ik erg moe ben, of overprikkeld, haal ik hem graag van stal! Esther Koninn helpt je als het ware om aan mindful running te doen met haar instructies. En hij is nog gratis ook!
De Mindful running podcast bestaat uit een pyramideloop van 18 minuten, waarbij Esther Koning je er herhaaldelijk op wijst ‘in het nu’ te blijven.
Opzet van de podcast
- 1 minuut hardlopen
1 minuut wandelen - 2 minuten hardlopen
2 minuten wandelen - 3 minuten hardlopen
3 minuten wandelen - 2 minuten hardlopen
2 minuten wandelen - 1 minuut hardlopen
1 minuut wandelen
Mindful Running Podcast getest
De keuze viel op een vrijdag, want op donderdag loop ik ook altijd, en ben dan op vrijdag vaak wat moe. Ik zette de podcast aan, en begon. Hoewel je bij dit soort dingen je hoofd dient ‘leeg’ te maken, begint dat van mij altijd onmiddellijk te snateren. Ook nu waren de opmerkingen niet van de lucht.
‘Wat een flauwekul is dit zeg,’ en ‘Dit is toch zonde! Ik kan veel harder, en langer lopen dan dit.’
Nadat ik mijn innerlijke criticus had gekneveld, stelde ik me open voor het programma. En ik moet toegeven: het is best aardig. Esther helpt je ‘in het moment’ te blijven door bijvoorbeeld te zeggen: ‘Kijk eens om je heen,’ of ‘Ben je bewust van je ademhaling.’
Ook vraagt ze je aandacht voor je lichaam: ‘Ga met je aandacht naar je voeten,’ of ‘Je schouders zijn ontspannen.’ Stuk voor stuk zaken die aandacht waard zijn.
Een paar dingen vond ik wel irritant!
Bijvoorbeeld Esthers opmerking: ‘Zoek de Flow!’ Welke ‘flow’ dacht ik geïrriteerd. En kon vervolgens alleen nog maar denken aan het tijdschrift ‘Flow’. Daarnaast het gebruik van ‘ben’ in plaats van ‘wees’: ‘Ben je bewust van je…’ Moet dat niet ‘wees’ zijn?!
En last but not least de opmerking: ‘Doe eens een oortje uit!’
Eindconclusie: een aanrader
Esthers podcast heeft een vaste plek op mijn iPod gekregen. En dat is heel bijzonder, want normaliter halen alleen Country and Western liedjes mijn iPod!
Maar na tien jaar hardlopen vind ik de podcast onvoldoende voor een ‘loop’. Daarom gebruik ik hem als ik de Man met de Hamer weer eens tegenkom. In plaats van treurig naar huis te wandelen, zet ik nu Mindful Running op en doe een pyramideloopje.
Ik denk dat deze podcast ook heel geschikt is voor beginners, en voor gevorderde lopers als een warming-up of cooling-down.