Mindful hardlopen: als het zich tegen je keert

hardlopen

Mindful running is een trend. Het betekent dat je je bewust bent van iedere stap die je zet. Van elke ademhaling die je neemt. Ik vind het mooi klinken. Maar wat als deze mindfulness zich tegen je keert?

Dat gebeurde mij de afgelopen week.

Ik zal eerst maar eerlijk bekennen dat ik niet van het mindful hardlopen ben. Sterker nog, hoe meer afleiding van waar mijn lichaam mee bezig is, hoe beter. Daarom luister ik ook altijd naar Country and Western liedjes. Ik zie mijn hoofd een beetje als een valse hond die ik een bot (= muziek) toe gooi zodat het afgeleid raakt. Want als ik mijn hoofd er echt bij heb, dan heb ik de grootste moeite om te blijven hardlopen.

Maar ik heb mijn playlist inmiddels zo vaak gehoord dat de liedjes wat sleets zijn geworden. Ze leiden me niet meer zo goed af. En zo kon het gebeuren dat ik vorige week per ongeluk zeer mindful was toen ik ging hardlopen. Ik was me bewust van elke stap. En dat was niet goed! Want elke stap voelde als een enórme moeite, en mijn hoofd kwetterde:

'Waarom stop je er niet mee! Dit is verschrikkelijk. Dit is toch niet te doen? Een keertje stoppen mag best.'

Het was mijn wilskracht die me er door sleepte, maar anders had ik rechtsomkeert gemaakt. En eenmaal thuis heb ik snel een boel nieuwe liedjes op mijn smartphone gezet.

En nu gaat het hardlopen weer prima. Mijn hoofd luistert naar de muziek, terwijl mijn lichaam beweegt. Lekker mindless dus.

Maar voor mij werkt dit het beste.

Loop jij liever mindful of liever mindless?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.