Mijn hardloop pad

hardloop pad

Er is veel veranderd sinds ik mijn eerste voorzichtige stappen op het looppad zette.

Ik had het er laatst nog met mijn man over:

ik zal de kraamhulp die mij inspireerde om te gaan hardlopen echt nooit vergeten!

Ik begon met hardlopen dankzij mijn kraamhulp

Ik was bevallen van mijn vierde kind, en de kraamhulp vertelde dat ze altijd ging hardlopen omdat haar hoofd daar zo rustig van werd. Dat zinnetje bleef bij mij haken!

Het bleek de sleutel tot mijn motivatie om te gaan hardlopen.

Dat is nogal wat, want ik had. en heb nog steeds een enorme hekel aan sporten. Ik deed niet aan sport! Ik vond sporten stom.

Maar dat eenvoudige zinnetje zorgde voor een omslag, en inmiddels loop ik dus al 20 jaar!

De evolutie van een moeder die gaat hardlopen

Toen mijn kinderen nog klein waren, liep ik eigenlijk alleen op zondagmorgen, omdat mijn man dan thuis was. De kinderen waren nog te klein om alleen te laten, en door de week, kon ik dus nooit weg.

Wel liep ik soms 's avonds, als mijn man eindelijk thuis was. Dan rende ik hem enthousiast tegemoet, en voorbij. Maar dat deed ik eigenlijk alleen in de zomertijd. En dan ook nog incidenteel, want meestal was ik 's avonds behoorlijk uitgeput. Achteraf snap ik eigenlijk niet dat ik overdag niet zo'n hardloopbuggy gebruikte, maar ik geloof dat ik daar destijds nog nooit van gehoord had.

Kinderen naar basisschool: nieuwe loopkansen!

Toen alle kinderen naar de basisschool gingen, kreeg mijn leven als loper een nieuwe impuls: plotseling kon ik overdag gaan hardlopen!

Ideaal.

Voortaan liep ik op dinsdag, donderdag- en zondagmorgen.

Sinds onze verhuizing naar het platteland ben ik vijf keer per week gaan hardlopen, omdat ik de kinderen hardlopen naar school breng. Op donderdag fiets ik 20 kilometer, en mijn rustdag is zaterdag.

Mijn leven als hardloper wordt eigenlijk behoorlijk bepaald door mijn omstandigheden merk ik nu ik dit opschrijf. Er zit niet echt een plan achter.

Advies voor nieuwe moeders die willen hardlopen

Als ik nu terugkijk naar de tijd dat ik nog een jong en pril moedertje was, dan zou ik mezelf een aantal dingen aanraden:

 1. Koop een hardloop buggy, zodat je ook overdag kunt hardlopen
 2. Probeer hardlopen onderdeel te maken van je dagelijkse routine. Toen we naar het platteland verhuisden, rende ik bijvoorbeeld met de kinderen mee naar school. Zij op de fiets, ik er naast. Zo combineerde ik hen naar school brengen, met mijn dagelijkse hardlooprondje. En op de terugweg kon ik lekker rustig lopen in mijn eentje.
 3. Investeer in een (elektronische) loopband, zodat je, zie hierboven, overdag kunt hardlopen en niet afhankelijk bent van oppas of je partner. Ik was destijds heel vrekkig en kocht via Wehkamp.nl een zogenaamde mechanische loopband: daarbij moest ik verplicht de handels vasthouden om zo de frictie te creëren dat de band ging bewegen. Bij een elektronische loopband, loopt de band tenminste vanzelf. Dat lijkt me toch fijner.
 4. Word lid van een sportschool: die hebben vaak opvang voor je baby of kind gedurende een uurtje. Ik ben niet zo'n fan van de sportschool, maar de ingebouwde oppas kan een uitkomst zijn
 5. Zoek een collega-moeder die ook wel wil hardlopen: ga samen, of pas om de beurt op elkaars kind.
 6. Lukt hardlopen niet, dan zijn er ook andere manieren om in beweging te komen. Ik had op een gegeven moment bij zo'n goedkope boekenwinkel een dvd gekocht met een opgewekte Australische dame die een soort aerobics oefeningen voordeed.
 7. Investeer in een WII of Nintendo Switch om thuis mee te kunnen sporten, als je overdag echt niet weg kunt.
 8. Gebruik de trappen om je dagelijkse portie beweging binnen te halen. Op Girls Love 2 Run vind je hiervoor instructies.

Begrijp me niet verkeerd: als nieuwbakken moeder is sporten vaak wel het laatste waar je zin in hebt. Maar als je die tegenzin even kunt overwinnen, dan is de beloning enorm. Je voelt je weer even jezelf, en gek genoeg, word je er minder moe van en geeft het zelfs nieuwe energie!

Hoe ziet jouw lopers pad eruit?

Similar Posts

2 Comments

 1. Hi Nicole,

  Vaak is er ook een terugkombijeenkomst van zwangerschapsgym en een vervolg daarop. Dat is ook een goed moment om weer met sporten te beginnen. Zo ben ik destijds weer aktief geworden... en nooit meer opgehouden 😉

  groetjes,

  Doroth

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.