Nike Sensor: meten is weten

Inmiddels ben ik toe aan mijn derde Nike sensor. De eerste gaf binnen een jaar de geest, omdat de batterijen op waren. De tweede verloor ik een maand geleden tijdens het hardlopen, en nu ben ik met mijn derde bezig. Ik gebruik hem voor mijn afgelegde afstand meten

nike sensorNike Sensor, maar geen Nike schoenen!

Omdat ik geen Nike schoenen heb, had ik mijn sensor in een speciaal stoffen etuitje (zie foto), met lussen, die ik aan mijn schoenveters vastmaakte. Het heet een 'sensor houder'. Maar ik had een keer van loopschoenen gewisseld, en blijkbaar had ik het ding niet goed genoeg vastgemaakt.

Nike+: instant trainingslog

In de maand dat ik probeerde mijn nieuwe Nike sensor aan de praat te krijgen, merkte ik hoe fijn ik dit systeem vindt. Tijdens het hardlopen hoef ik niets anders te doen, dan hem te activeren, en eenmaal thuis sluit ik mijn iPod aan op de computer, en worden de gegevens van mijn hardloopprestaties automatisch verzonden. En aangezien ik te beroerd blijk te zijn, om mijn afgelegde kilometers en tempo actief bij te houden, is dit ideaal. In mijn noodgedwongen maand zonder sensor, miste ik dat mijn inspanningen niet langer werden vastgelegd.

Problemen met nieuwe Nike sensor

De reden dat ik een maand zonder sensor liep, was omdat mijn iPod koppig bleef verkondigen: 'Can't find the Nike sensor. Walk around to activitate your sensor.' Maar hoeveel ik ook liep, hij bleef onzichtbaar. Na heel veel gedoe, en zoeken op internet naar een oplossing, drukte ik op wat knoppen, en plotseling deed hij het weer. Dus nu kan ik weer zien hoe goed ik bezig ben!

Mijn resultaten volgens de Nike+

Ik begon met de Nike+ op 14 juni 2009. In totaal heb ik volgens Nike+, 1724.09 kilometer gerend, in ruim 211 uur, en gemiddeld zo'n 1725 km afgelegd. En ik heb 'Blue Level Status' bereikt. Dat laatste zegt me niet zoveel, maar het klinkt leuk!

Nike Sensor: de vreugde van instant feedback

Waar je als moeder altijd maar moet afwachten hoe de resultaten van je inspanningen zullen uitpakken, is de feedback als loper direct beschikbaar. En met mijn Nike+ ook nog in de vorm van handige grafieken.

Apple Nike + iPod Sport Kit: wat kost zoiets?

De eerste aanschaf van de Apple Nike + iPod Sport Kit kost bij Bol.com maar liefst een duizelingwekkende 31,99 maar bij Pixmania zag ik een doos voor maar 21,79. Het loont dus om even rond te neuzen naar de goedkoopste prijs.

In het doosje zit een sensor, en een ontvanger. De ontvanger sluit je aan op je iPod, en de sensor bevestig je aan, of in je schoen.

De ontvanger heb ik nog nooit hoeven vervangen, en mijn twee nieuwe sensors heb ik los gekocht voor ± 18 euro.

Mijn iPod kocht ik voor 40 euro tweedehands op marktplaats.

Ik was destijds dus zo'n 70 euro kwijt voor de iPod, en Apple Nike + iPod Sport Kit.

Nike Sensor: alternatieven

Inmiddels zijn er ook apps beschikbaar voor mobiele telefoons, waarmee je je looproutes kunt meten en vastleggen, maar ik heb geen zin om te leren hoe dat werkt. Ik ben allang blij dat ik snap hoe mijn iPod met Nike sensor werkt!

Update

Inmiddels ben ik mijn Nike Sensor ontrouw geworden en toch overgestapt op een smart phone en hartslagmonitor. Mijn afstanden houd ik nu bij met behulp van de Runkeeper app, en mijn calorieën e.d. met de hartslagmonitor. Maar ik mis wel de automatische opslag van mijn loopgegevens die de Nike+ bood.

Houd jij bij hoeveel, hoe ver, of hoe hard je loopt?
Zo ja, waarmee?

Similar Posts

15 Comments

 1. Leuke foto aan de zijkant! Ik loop ook sinds dec 2009 met de sensor. Alleen stomme ik heb mijn account vernaggeld, ik ben opnieuw begonnen anders was ik al paars geweest! Nu ben ik blauw, net als jij.

  Je hebt ook plastic houdertjes voor de sensor, die heb ik tussen mijn veters...

  Heb jij een loophorloge? Ik houd de echte dingen bij met mijn GPS horloge....maar wil de Nik+ niet opgeven...

 2. Ik gebruik Runkeeper. Werkt perfect! En je kan na het lopen direct je resultaten delen op Twitter en Facebook! Samen met andere sportende vrienden (hij is niet alleen voor hardlopen) kan je een streetteam vormen en elkaars activiteiten bekijken. Dat zorgt voor mij voor extra motivatie!

 3. Hoi Runningrepel,

  ik loop tegenwoordig met een Polar horloge, dat mijn hartslag meet. Maar er zit geen GPS op. Met het horloge zorg ik dat ik in de juiste 'zone' blijf, en mijn iPod heb ik dus om mijn trainingsgegevens vast te leggen.

 4. Ik heb ook een Nike+ en ook in de blauwe zone. Sinds begin dit jaar hou ik ook alles bij op Dailymile. Een soort facebook voor hardloopnerds zeg maar. Ik zou op zich nog wel een Garmin of zoiets willen hebben, maar dan wel met hartslagmeter, anders voegt het niet zoveel toe ten opzichte van Nike+. Ik heb sinds kort ook een blog renaterent.blogspot.com
  Groetjes Renate

 5. Voor je smartphone zijn er diverse- gratis- apps, die je snelheid, route , gemiddelde snelheid etc. bij houden. Gratis en heel motiverend. Bij Endmundo kun je met een druk op de knop alles uploaden op de site. Daar wordt alles bijgehouden.

  Mariska

 6. Ik heb ook de Nike+ gehad maar heb hem na een jaar de deur gewezen.
  Ik kreeg hem maar niet goed gecallibreerd. Hij zat er iedere keer meer dan een km naast.
  Nu heb ik de Micoach en dat ding vind ik echt helemaal super!
  Het is met een hartslagmeter en je kunt gewoon je eigen schema's maken of een schema van hun gebruiken. En ga je te hard dan roept hij: slow down.
  En ga je te langzaam dan roept hij: speed up!
  Ideaal!

 7. Zijn er eigenlijk ook meters die je helpen de weg te vinden? Ik vind het leuk om op onbekende plekken te gaan rennen maar heb altijd weer het probleem om de weg terug te vinden.

 8. Ik had ook de sensor maar kon er niet mee overweg. Kreeg hem niet goed gecallibreedr. Nu heb ik nike+ op mijn iphone en dat gaat perfect. Alleen in het bos kan de gps hem niet lezen. Gelukkig loop ik niet veel in het bos.........

 9. Ik loop met een Garmin. Hij houdt mijn hartslag, snelheid en afgelegde meters bij. Van die snelheid wordt ik overigens niet zo blij.....
  Gekregen voor mijn verjaardag, ik was er toen wel even stil van!

 10. Ben erg van de gadgets. Bezit een garmin forerunner gps horloge en een fantastische alles er op en er aan hartslagmeter, maar sinds ik een smartphone heb (Samsung) is het horloge niet meer nodig. Ik gebruik de gratis Endomondo app. deze houdt mijn tijd bij, mijn snelheid, rondetijden (al weet ik niet waarom?) en nog van alles en zet alles op internet en in schema's als ik dat wil. Het is te delen met FB en andere Social Media als je zou willen. Ik kan op een kaartje zien waar ik gelopen heb. En hij is te gebruiken voor wielrennen, skaten, wandelen en allerlei andere sporten. Ik hou álles bij, en doe vervolgens niets, maar dan ook helemaal niets met al die gegevens.
  Het enige voordeel vanhet Garmin horloge is dat je onderweg ke snelheid kunt zien, zonder al te veel handelingen te moeten verrichten.
  Zo een duur Niké ding op je schoen lijkt me niet handig. Zeker niet met alle goed werkende apps tegenwoordig. Het zou me irriteren. Ik heb heeeeel lang geleden ook een soort snelheidsmeter op mijn skates gehad. Het irriteerde me elke keer als mijn skate bewoog. Zo een dingetje wat je de hele tijd ziet zitten.
  Vraag terug aan jou, wat vind jij het grote voordeel van dat Niké ding, + iets wat je in je I-Phone moet pluggen t.o.v. een run-app?

 11. @Liesbeth: ik kan eigenlijk niet oordelen over de run-apps die beschikbaar zijn. Ik heb het idee dat die ook best heel handig zijn, maar ik ben niet zo handig met mijn mobieltje.

  Het grote voordeel van mijn Nike sensor is dat ik er goed mee overweg kan, dat ik mijn trainingsgegevens automatisch kan uploaden, en dat ik mijn muziek meteen bij me heb.

  1. Is het proberen waard hoor. Met mijn gsm heb ik dus behalve die ren-app ook mijn mobieltje bij me en daarop mijn muziek 🙂 Maar ik herken het. Ik vind het ook altijd lastig overschakelen naar iets nieuws. Heb een tijdlang mijn gps horloge en de app naast elkaar laten draaien. En dat geeft uiteraard verschil maar dan koos ik de langste afstand 🙂
   en ik heb verschillende apps uitgeprobeerd. Als het niet meteen werkt hoe ik wil dan is het exit app. Dus Endomondo is aan te raden. Ik kan het zelfs 🙂
   Het enige gedoe met horloge en app is dat zoeken naar satelieten. Doet die Niké dat ook? Of werkt die meteen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.