Marijke loopt hard

imageDe bank leek Marijke (35) veel comfortabeler, dan hijgend rondrennen.

Maar op een dag in het voorjaar van 2012 passeerde ze een rennende dame, die een collega-moeder bleek te zijn. Ze raakten in gesprek. En met de hulp van deze moeder en Evy's Start To Run programma zette Marijke haar eerste schreden op het hardlooppad.

BMI 36,9

Hoewel Marijke aan volleybal deed en meespeelde in wedstrijden, had ze op dat moment een BMI van 36,9. Maar toen ze een nieuw wedstrijd tenue moest kopen, en die er niet waren in maat 52 besloot ze: 'Ik moet afvallen!'

Dit is haar verhaal!

Marijke loopt hard

'Ik ben Marijke, getrouwd , 35 jaar, moeder van 3 kids (10, 9 ,5 jr). Technisch ingenieur van origine, maar inmiddels thuisblijfmoeder.

Op een vrijdag reed ik vlug nog even met de auto naar de supermarkt tijdens de judolessen van de kinderen (10, 9 en 5). Ik passeerde een rennende dame, netjes in veiligheidshesje. Vol bewondering bekeek ik haar eens goed en concludeerde: 'Ik ken haar!' Haar zoons zitten namelijk bij mijn zoon op de judo! We raakten in gesprek, en ik vertelde dat ik me rot schaamde over mijn slechte conditie. En dat ik daarom niet durfde te beginnen met hardlopen.

Met haar hulp en het start to run programma zijn we gestart. En wat waren we trots toen we onze eerste 5, en later 8 minuten aan één stuk hadden gerend! Les 25 van 2x15 minuten heb ik lang gebruikt. De laatste paar lessen was mijn maatje op vakantie. Maar ik was vastbesloten, en maakte de lessen af. Daarna was het wel even zoeken naar een nieuw doel.

Ik heb veel hulp gehad van mijn schoonmoeder die vaak kwam oppassen als mijn man van huis was. Zij is nog steeds mijn grootste supporter.

Marijke's hardloopweek

Ik loop het liefst in de natuur, op vlakke verharde paden. Dan hoef ik me geen zorgen te maken over enkel- of kniebanden. Het liefst zou ik drie keer per week hardlopen, maar in de praktijk loop ik twee keer per week. Ik kan niet èn rennen èn daarna nog een wedstrijd volleyballen op één dag.

Alleen lopen of in een groep

Ik loop alleen, omdat dit beter in mijn agenda past. En af en toe met mijn maatje, voor de gezelligheid.

Ik merk dat ik het moeilijk vind om met mijzelf trainingsafspraken te maken (sneller, verder). Ik ben een trainer gewend. Eerst Evy en bij volleybal is er ook altijd een trainer. Bij mij in de buurt is een gezellige en goede run-groep. Ik sluit me weleens aan bij hun georganiseerde runs. Mijn maatje loopt daar, maar helaas lopen zij op dagen en tijden waarop ik echt niet mee kan doen.

Ik zie wel veel voordelen een loopgroep

 • Een trainer inspireert je om meer uit je training te halen,
 • Een trainer geeft tips
 • Een trainer let op je houding
 • Met een groep zeg je minder snel af omdat je gemist wordt
 • Het is veel gezelliger

Maar alleen lopen heeft ook voordelen. Zo besluit ik nog wel eens heel impulsief om mijn rondje uit te breiden. Dat gaat niet in een groep. Of ik wacht tot de regenbui over is. Ik zit immers niet vast aan een tijdstip. Ook kan ik lange stukken rennen op muziek terwijl mijn gedachten mijlenver afdwalen. Ben ik zo weer 2 km verder.

Motivatie om te lopen

Conditie en spieren moet je blijven trainen om op niveau te blijven. Doordat ik fitter ben, onderneem ik sneller andere activiteiten, en volleyballen is nu veel leuker.

Daarnaast loop ik ook vanwege het fijne gevoel achteraf. Ik voel me na een training altijd heel trots op mezelf omdat ik zo gezond ben bezig geweest. Als ik een loopdag mis, en ik zie iemand anders wel hardlopen, dan voel ik me soms ook jaloers. Als ik dan ga ben ik extra gemotiveerd!

Hardlopen betekent voor mij: gezond bezig zijn. Volhouden. Doorzetten.

Moederschap en hardlopen

Zowel bij hardlopen als opvoeden moet je volhouden en consequent zijn. Ik leer mijn kinderen dat ze voor sommige dingen hard moeten werken. Trainen voor de 10km is ook niet in 1 week gedaan. Dus leren zwemmen duurt ook even. Maar de aanhouder wint! Ik geef mijn kinderen het goede voorbeeld door gezond en actief te zijn.

Even uit de moederrol

Ik neem mijn kinderen bewust niet mee tijdens het hardlopen. Hardlopen doe ik echt voor mezelf, en ik laat de moederrol dan even achter me. Soms verwerk ik mijn moeder-zorgen tijdens het lopen, soms maak ik plannen voor het komende jaar. En soms maak ik mijn hoofd leeg na een drukke week. Door dat moment voor mezelf kan ik er daarna weer met frisse moed tegenaan. Een bewuste pauze in de 24/7 moederrol. Een ouder die gelukkig(er) is geeft dit ook door aan haar kinderen.

Loop wedstrijden

Ik loop soms mee met wedstrijden. Een wedstrijd motiveert me om fanatieker te trainen.

Sommige wedstrijden loop ik om een keer meegedaan te hebben. Andere wedstrijden loop ik voor de gezelligheid, of om mijn snelheid te verbeteren.

 • De Ladiesrunrotterdam,
 • Marathon Rotterdam 10k
 • Marikenloop
 • De Leontienladiesrun
 • De Bolidt Innercircle Run
 • De Oosterparkloop
 • Santaruns

Ik verwacht geen prijs. Maar een medaille met een datum (jaartal) erop vind ik wel erg leuk. En ik wil perse géén laatste worden.

Te druk

Wedstrijden zijn mij soms tè druk. Dan is er letterlijk een file bij een wegversmalling tijdens de run. Bij wedstrijden vind ik het belangrijk te weten waar ik waardevolle spullen moet laten en of er voldoende wc's zijn. Ik loop nu minder avond runs, omdat ik moeite heb met mijn blaas. Voor een run in de avond ben ik de hele dag bezig met wat en hoeveel ik drink.

Lopers gadgets

Toen ik begon met hardlopen had ik geen hardloop gadget. Maar later kreeg ik een oude Nokia waarop ik mp3 muziek kon afspelen (Start to run). Later kreeg ik een iPod shuffle, die is lekker klein. Wel was het zoeken naar passende oordopjes die tijdens het lopen niet uitvielen. Inmiddels heb ik een smartphone, maar die neem ik nog niet mee. M'n shuffle voldoet prima. Met lekkere uptempo liedjes van nu en vroeger erop.

Lopen op muziek

Ik vind oordopjes en hardloopmuziek in gezelschap niet fijn. Maar wel als ik alleen loop. Zo kunnen mijn gedachten sneller afdwalen. Naar de tijd dat een liedje een hit was. Of ik denk na over de tekst van het liedje. Als ik niet bij elke voetstap en ademteug hoef na te denken, dan valt het lopen mij veel lichter. Dat is fijn op de langere afstanden.

Maar minder nuttig bij een snelheidstraining. Dat noem ik lantarenpaal trainen: versnellen tussen 1 of meerdere palen, en joggen tussen 1 of meerdere palen.

Loopkleding en hardloopschoenen

Ik ben begonnen met joggingbroeken die ik zelf had ingekort tot korte broek, omdat dat comfortabel zat. Inmiddels draag ik handige broeken met een sleutelvakje. Ik heb in mijn prijsklasse en mijn maat nog nooit hardlooprokjes gezien. Èn ik voel me ook niet op m'n gemak in een rokje.

Hardloopschoenen kopen vind ik niet leuk. Ik heb lastige voeten waardoor ik geen standaard schoenen pas. Ik heb gelukkig een winkel gevonden waar ze Brooks verkopen met een rechte leest. Daarin passen mijn correctiezolen, mijn hoge wreef en m'n brede voorvoet. Maar ik heb niet veel keus en voordelig zijn ze ook nooit. Ik heb ook maar twee paar. Handig als het eerste paar is natgeregend.

De toekomst

In de toekomst zie ik mijzelf in als 10km loper. Minder joggend, meer rennend. Op zondagochtend in groepsverband.

Marijke's boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Ik zeg: doen! Een keer investeren in schoenen en een goede beha, en je kan al op pad. De overbuurvrouw wil heus wel 45 minuten op de baby passen. Of ga meteen als je kind op school is om 08.30. Dan heb je de hele dag een goed gevoel, en die 30 minuten workout is zo voorbij. Èn als je buiten loopt krijg je gelijk een gezond kleurtje op je wangen.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.