Marieke loopt hard

Marieke'Ik kan maar niet van die laatste zwangerschapskilo's afkomen,' verzuchtte Marieke.

En voor ze het wist duwde iemand haar een hardloopschema in de handen. Het schema beloofde haar dat ze over 12 weken 5 kilometer zou kunnen rennen.

Marieke is 34, en heeft samen met haar man twee jongens (7 en 9) en twee meisjes (4 en 1).

Dit is haar verhaal!

Mijn loopgewoontes

Ik loop drie keer per week. Momenteel volg ik een schema voor een halve marathon waarbij tempo en duur worden afgewisseld. Het maakt me niet zoveel uit waar ik loop. Mmeestal kom ik op mijn routes het beste van beiden tegen. Dan loop ik vanuit de drukte naar het bos, of naar een buitengebied en weer terug. Ideaal. Ik loop graag wisselende routes. Dan lijkt het lopen sneller te gaan omdat ik wat te kijken heb.
Als ik veel aan mijn hoofd heb, loop ik graag alleen. Maar ik loop ook graag met mijn schoonzus. Vooral tijdens duurlopen loop ik graag samen. Vaak lopen we samen net ietsje harder dan alleen. En onderweg kletsen we honderduit.

Hardloopmotivatie

Hardlopen is de enige sport die ik leuk genoeg vind om vol te houden. Dit is de sport die én goed is voor lijf en leden én waarbij ik mijn hoofd kan leegmaken. Ideale combi! Ik merk dat als ik -om wat voor reden dan ook- niet minstens 2 keer per week loop, ik onrustig word. Hardlopen geeft zo’n voldaan gevoel waardoor ik dus letterlijk en figuurlijk goed in mijn vel zit.
 • Ik vind het belangrijk om te bewegen en gezond te leven.
 • Ik daag mezelf graag uit.
 • Soms vind ik afzien fijn.
 • Ik wilde een paar kilo's kwijt.
 • Doelen behalen geeft voldoening.
 • Hardlopen betekent ontspanning. Even niks anders moeten dan lopen, lopen, lopen.
 • Door hardlopen zit ik goed in mijn vel. Letterlijk en figuurlijk.
 • Hardlopen is tijd voor mezelf.

Hardloopwedstrijden en evenementen

Vijf oktober 2014 liep ik mijn eerste halve marathon. Ooit wil ik een hele marathon lopen. Het liefst in Parijs of New York als ik dan toch wat te dromen mag hebben.
Daarnaast hebben schoonzus en ik elkaar uitgedaagd om in 2014 drie wedstrijden te lopen die oplopen qua afstand.
 • 10 km
 • 16 km
 • 21 km
Ik vind het fijn om doelen te stellen in de vorm van wedstrijden. Zo voorkom ik dat ik in een impasse raak. Ik werk graag ergens naar toe. Bovendien daagt het me uit om langere afstanden te lopen. Of voor een bepaalde snelheid te gaan. Voor een prijs gra ik niet. Ik wil vooral steeds mijn eigen records verbreken.
 Ik loop sowieso altijd de Marikenloop (want dat moet gewoon als je Marieke heet), en nu kwam daar de Tilburg Ten Miles bij en de halve marathon in Breda.

Hardlopen en moederschap

Wat hardlopen en moederschap gemeenschappelijk hebben, is dat je voor allebei een flinke portie uithoudingsvermogen nodig hebt. Doordat ik hardloop zit ik beter in mijn vel, en ben daardoor een meer ontspannen moeder.
Mijn oudste zoon wil wel af en toe mee lopen. Met hem heb ik al een paar keer een rondje gelopen. Alleen de laatste tijd worden de afstanden te groot voor hem om ongetraind mee te lopen. Dus gaat hij (of zijn broertje) soms mee op de fiets. Vooral gezellig als er een fikse duurkoop op het programma staat!

Hardloop apps en gadgets

Ik loop met de hardloop app Runkeeper. Zo hoor ik onderweg de status en weet ik of ik iets ”moet” aanpassen of niet. En het is gewoon leuk om te zien hoeveel kilometers ik al heb afgelegd in al die tijd! Vroeger liep ik altijd met muziek, maar de laatste maanden eigenlijk niet meer. Nu vind ik zonder prettiger. Zeker als ik 's ochtends vroeg loop in de natuur met alle bijbehorende natuurgeluiden.

Hardloopkleding en schoeisel

Ik draag geen hardlooprokjes. Ik heb een lievelingsbroek en shirt en daar voel ik me prettig in. Ik loop al jaren op dezelfde schoenen: Nike Zoom Structure+ 17. Geen zorgen, als ze ”op” zijn koop ik uiteraard nieuwe, maar altijd hetzelfde type. Ik ben dus zo klaar met schoenen kopen.

Hardloop literatuur en lektuur

Ik heb geen favoriete boeken over hardlopen, en Runner's World lees ik niet. Ik lees liever andere tijdschriften.

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Just do it! (oh wacht, deze kreet is al vergeven ;-). Koop een paar goede schoenen en gaan!

Wil jij ook in deze rubriek staan met je verhaal?

Similar Posts

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.