Marianne Bos loopt

marianneMarianne Bos (52), kraamverzorgende, moeder, oma en brandweervrouw bij de Brandweer Assen deed op een dag een vervelende ontdekking.

Haar brandweerpak paste niet meer! Sterker nog het kostte zoveel moeite om het brandweerpak aan te wurmen dat Marianne als allerlaatste in de brandweerauto zat.

Het bleek een omslagpunt te zijn. 'Dit kan natuurlijk niet!'vond Marianne. 'Tijd om te veranderen!'

En ze voegde meteen de daad bij het woord, en begon met hardlopen. Dat was op 15 december 2013. En sindsdien is Marianne alleen maar enthousiaster geworden over hardlopen.

Dit is haar verhaal.

Mijn hardloop carrière

In 1994 begon ik op tweeëndertig jarige leeftijd voor het eerst met hardlopen. Ik woonde toen in een klein dorpje op het Groninger platteland. Vijf jaar lang, liep ik twee keer per week 5 km.

Verhuizing brengt de klad in het lopen

Toen verhuisden we naar Assen, en kwam de klad er een beetje in. En na mijn scheiding in 2003 liep ik bijna niet meer. Alleen nog 15  minuten op de lopende band in de sportschool. Ik probeerde het soms wel weer op te pakken, maar liep dan veel te hard van stapel. Dan liep ik meteen 5 kilometer achter elkaar, en had nog dagenlang spierpijn. Ondertussen ging mijn conditie steeds verder achteruit, en was ik 8 kilo aangekomen. Ik voelde me daar ellendig over.

De ommekeer

Afgelopen december kwam de omslag! Dit keer pakte ik het verstandig aan. Ik gebruikte het programma van Evy, Start to Run. De eerste week viel me tegen en had ik spierpijn. Maar vanaf week 2 ging het goed. Ik moest wel lachen om de opbouw: zo weinig minuten hardlopen en steeds die rustdagen! Maar ik heb me eraan gehouden en het is supergoed geweest.

Inmiddels loop ik twee tot drie keer per week. Eind februari kon ik 5 kilometer lopen, en nu ga ik voor de 10.

Andere voeding + hardlopen: 8 kilo er af

Ook heb ik vanaf half januari mijn voeding veranderd: ik neem geen toegevoegde suikers meer en kook nooit meer met pakjes en zakjes. Alles heerlijk vers en veel biologisch. De kilo's verdwijnen vanzelf, want ik heb nooit honger terwijl ik meer eet!

Ik ben inmiddels ruim 8 kilo afgevallen en mijn BMI is weer gezond. Ik ben erg benieuwd waar mijn gewicht (vanzelf) op uit komt. 🙂 Looprokjes draag ik nog niet, maar het lijkt me erg leuk er eentje te dragen in de toekomst. Nog even een paar kilo en een paar centimeter eraf, dan voel ik mij er beter bij.

Mijn loopweek

Ik loop in Assen. Daar heb ik een rondje van 10 km gevonden langs het water, en daar varieer ik mee. Ik loop altijd alleen, lekker in mijn eigen tempo. Als ik verder ga lopen, zal ik uitwijken naar de dorpen om Assen heen. Ik loop altijd met muziek. Vroeger nooit, maar ik vind het heerlijk om met ritme te lopen. Ik zoek speciaal nummers met een goed ritme. Mijn favoriete nummer is van Queens Of the Stone Age, No One Knows. Daar wordt ik helemaal hyper van!

Ook loop ik interval-trainingen. Dat vond ik in het begin niet fijn. Maar nu geeft het veel voldoening. Ik wil mijn PR steeds verbeteren en mijn doelen zijn: eerst die 10 km onder het uur lopen, en volgend jaar meedoen aan een halve marathon.

Ik overweeg in het najaar mee te doen met een hardloopclinic, om te leren hoe ik gemakkelijk en snel kan lopen.

Ik loop het liefst 's ochtends: meteen als ik wakker ben, en voor het ontbijt.

Loopwedstrijden en evenementen

In juni deed ik mee aan mijn eerste loopevenement: 10 kilometer op De Asser Stadsloop. Vorig jaar liep mijn dochter mee, en toen beloofde ik dat ik de volgende keer ook zou meedoen. En hoe leuk: zij loopt dit keer 5 km en ik ga voor de 10! Ik ben supertrots op wat ik bereikt heb. 😀

Loopmotivatie

Ik ben super gemotiveerd en vind het helemaal geweldig als ik de resultaten zie. Wat kan een mens blij worden van een uurtje hardlopen! Verder haal ik mijn motivatie uit:

  • Goede schoenen
  • De hardloop app Endomondo op mijn telefoon, zodat ik per kilometer hoor hoe lang ik er over doe. Dat motiveert me om elke volgende kilometer nóg sneller te doen!
  • Leuke hardloopkleding voor dames kopen
  • Tijd inplannen voor hardlopen in mijn agenda
  • Mijn man motiveert me, en moppert nooit dat ik alweer een uur weg wil. Hij ziet me veranderen! Vooral psychisch heeft hardlopen een positief effect op me. Ik voel me zoveel beter en ben zo trots op mezelf...

Mijn boodschap over hardlopen

Inmiddels heb ik de loopsport al bij velen aanbevolen. Ik ben superenthousiast en straal dat uit naar mijn omgeving. Wat mij betreft hoef ik hier nooit meer mee te stoppen en ren ik nog als ik 70 ben!! Wat voel ik me anders dan een half jaar geleden.

En mijn brandweerpak schiet ik weer supersnel aan! 😀

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.