Luisteren naar je lichaam. Niet naar je sporthorloge

luisteren naar je lichaam Luisteren naar je lichaam.

In plaats van te kijken wat je smartwatch of activity tracker zegt.

Ik vind dat makkelijker gezegd dan gedaan.

Begrijp me niet verkeerd. Ik snap dat luisteren naar je lichaam tijdens het lopen heel goed is, ja zelfs veel beter dan vertrouwen op apparaten. Maar ik kan niet ontkennen dat ik liever kijk op mijn Fitbit activity tracker, dan dat ik luister naar mijn lichaam. Of op z'n minst dat ik dan graag beide combineer.

En als ik zou moeten kiezen tussen lopen zonder activity tracker, of lopen zonder luisteren naar mijn lichaam, dan kies ik voor het laatste.

Meten is weten!

Luisteren naar je lichaam tijdens het lopen i.p.v. naar je sporthorloge

In Runner's World van januari 2020 staat een artikel getiteld Luister naar je lichaam, met als ondertitel: Loop eens zonder sporthorloge. Loop op gevoel.

Aan het woord komt trainer en topatleet Ben Vriends. Vriends heeft zelf 'het licht' gezien. Vroeger was hij zo'n sporter die bijna in paniek raakte als hij zijn sporthorloge vergat, maar nu luistert hij naar zijn lichaam. Hij zegt:

'Het grootste deel van wat er zich tijdens inspanning in ons lichaam afspeelt, kunnen we niet meten. Met een goed horloge heb je alleen zicht op hartslag, pasfrequentie, snelheid en misschien wattage.'

Ik moet zeggen dat ik dat toch een heleboel informatie vind! Sterker nog, mijn Fitbit Charge 3 meet bij mijn weten alleen mijn hartslag en snelheid. Wat wattage is, weet ik niet eens. En het boeit me ook niet. Ik vind Vriends argument in die zin niet sterk.

Volgens Ben Vriends loop je waarschijnlijk de snelste afstanden zónder meetapparatuur, door naar je lichaam te luisteren. Hij gaat er hierbij dus vanuit dat je een loper bent die streeft naar prestatie.

Luisteren naar je lichaam: hoe doe je dat?

Ben Vriends adviseert de zogenoemde RPE schaal te gebruiken om te luisteren naar je lichaam. RPE staat voor Ratings of Perceived Exertion. Oftewel je geeft met een cijfer aan hoeveel inspanning je op dat moment levert.

  1. Net iets zwaarder dan stevig doorwandelen. Tempo kost nauwelijks moeite
  2. Rustig joggen. Kost weinig moeite
  3. Je kunt nog makkelijk een gesprek voeren en ademen. Focus op ontspanning.
  4. Je ademt ritmisch en voelt je comfortabel. Praten kan niet meer zonder hijgen
  5. Kort gesprek houden lukt nog, maar wordt lastiger. Je bent niet meer helemaal comfortabel.
  6. Stevig tempo, maar goed te doen. Hele zinnen lukt nog.
  7. Niet meer comfortabel tempo. Korte zinnen kan nog net.
  8. 'Dit houd ik niet lang vol.'
  9. Bijna maximale inspanning.
  10. Maximale inspanning. Alleen voor laatste stukje wedstrijd.

Het effect van kijken op je sporthorloge

Wat ik wel merk, is dat kijken op mijn Fitbit tijdens het lopen tegen me kan werken. Als ik bijvoorbeeld zie dat ik een hartslag van 160 BPM heb, dan voel ik me meteen enorm moe en wil ik gaan wandelen. Dat psychologische effect is best sterk! Om die reden mag ik van mezelf niet te vaak op mijn Fitbit kijken tijdens het lopen.

Maar behalve dit negatieve effect, werkt de informatie van mijn Fitbit meestal juist positief. Als ik zie dat mijn hartslag wel erg laag is, en ik niet eens meer in de vetverbrandingszone zit, dan zet ik een tandje bij! Dan ga ik harder en sneller lopen om mijn hartslag omhoog te krijgen.

Lees ook mijn post: Sporthorloge dames.

Samenvattend

Luisteren naar je lichaam is een mooie en budgetvriendelijke manier om te gaan hardlopen. In plaats van te vertrouwen op je apparatuur, vertrouw je op de signalen van je lichaam. Je leert om er beter naar te luisteren.

Maar mijn lichaam heeft bijna altijd dezelfde boodschap: 'Ik wil gaan liggen!'

En aan die boodschap van mijn lichaam heb ik geen boodschap.

Voor mij werkt luisteren naar mijn lichaam dus niet zo goed.

Ik vertrouw liever op mijn Fitbit.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.