Lopersangst: zal ik wel blijven hardlopen?

lopersangst

Van sporten krijg je het warm en word je zweterig. Ik heb daarom altijd een hekel aan sport gehad. De gymlessen op de middelbare school vond ik vreselijk. Het is dan ook best bijzonder dat ik desondanks al 18 jaar hardloop.

En de laatste 10 jaar loop ik zelfs 6 dagen per week.

Hardlopen glipte langs mijn Anti-Sport detector!

Op de één of andere manier is hardlopen langs mijn Anti-Sportdetector geglipt. En daar ben ik blij om. Sterker nog, ik maak me regelmatig zorgen dat ik toch zal stoppen met hardlopen. Dat ik zal 'verslappen.'

Deze Lopersangst heb ik altijd al gehad.

In 2015 schreef ik er onderstaande blogpost over.

Lopersangst: zal ik wel blijven hardlopen?

Het is inmiddels alweer een paar jaar geleden. Maar er was een periode dat ik elke vrijdagmorgen naar de sportschool ging voor een les Bodybalance! Het is immers goed om hardlopen te combineren met sportieve activiteiten die een beroep doen op een ander deel van je lichaam dan altijd maar die benen.

Driekwart jaar reed ik er elke week naar toe.

Tot de dag dat onze auto het begaf, en ik er dus niet naar toe kon rijden. Ik miste noodgedwongen één les.

Dat was meteen de doodsklap voor mijn Bodybalance carrière. Ik ben nooit meer teruggekeerd naar de sportschool.

It's a slippery slope

It's a slippery slope zeggen ze in het Engels. Dat wil zeggen dat als er iets gebeurt, het bijna onmogelijk is om de serie gebeurtenissen die daarop volgen tegen te houden.

De Merriam Webster dictionary legt het als volgt uit:

'A process or series of events that is hard to stop or control once it has begun and that usually leads to worse or more difficult things.'

En dat is nou precies waar ik bang voor ben als ik zelfs maar één keer mijn dagelijkse hardlooprondje oversla! Ik vrees dat één keer overslaan zal leiden tot twee keer overslaan, en vervolgens tot drie keer overslaan en voor ik het weet loop ik nóóóóit meer. En ik weet dat het kan. Het is immers precies wat er gebeurde met mijn Bodybalance lessen?!

Maar daar staat wel tegenover dat ik inmiddels al 13 jaar hardloop. De kans dat ik er mee stop lijkt me in die zin klein. Dankzij de kracht van de gewoonte vind ik het bijna onmogelijk om níet te gaan hardlopen. Het is zo'n onderdeel van mij en mijn dag geworden, dat de dag incompleet voelt als ik het niet doe.

Maar zoals ik al zei: 'It's a slippery slope...'

Lopersangst 2021

Zes jaar later ben ik nog altijd op mijn hoede. Ik waak ervoor dat de klad in het hardlopen komt. Om die reden moet er echt wel iets geks gebeuren wil ik níét gaan hardlopen. Ik vind het namelijk veel te link om een keer over te slaan. Toen het afgelopen week tropisch warm werd, was mijn grootste zorg: 'Hoe doe ik dat met hardlopen?'

Want ik wilde niet overslaan.

Ik heb het opgelost met extra vroeg in de ochtend lopen, en meer stukken wandelen. Zolang ik het ritme van 's ochtends naar buiten in mijn hardloopkleding maar vasthoudt, is het oké. Dat ik vanwege de hitte meer wandel vind ik dan niet zo'n probleem.

Herken jij dit?

Leestips

Similar Posts

3 Comments

  1. Hi Nicole,

    Het kost moeite om te herbeginnen maar het kan. Afgelopen jaar ben ik 4x opnieuw begonnen met hardlopen (3x operatie en 1x zomervakantie te heet en mijn gezicht mocht niet in de zon). Ik mocht afgelopen jaar niet fitnessen alleen cardio-oefeningen doen. Nu heb ik weer een marathon gelopen en doe ik ook weer fitness. Op sportgebied lukt het goed omdat de noodzaak er is en omdat het me echt goed doet. Met andere hobby's gaat het minder goed om me te herpakken. Vooral de computer is een grote tijdvreter.
    Ik heb onlangs dit book gelezen wat me motiveerde http://www.bol.com/nl/p/je-bent-wat-je-doet/9200000017140102/

    Groetjes,

    Dorothé

  2. En óf ik het herken. Heb echt angsten uitgestaan de laatste weken toen mijn motivatie wel erg laag was. Maar ik ben te vastberaden om te blijven gaan. Al is het maar een kortere ronde.. IK GA!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.