Lopen om gewicht te verliezen

Lopen om gewicht te verliezenLopen om gewicht te verliezen is een belangrijke motivatie van veel beginnende hardlopers. Afvallen met hardlopen is een populaire methode.

Met een uurtje hardlopen verbrand je immers al gauw 500 calorieën per uur. Dat is toch al gauw een lekkere Big Mac : )

Toch hoor je de laatste jaren steeds vaker dat alleen lopen om gewicht te verliezen niet voldoende is. Of dat de resultaten tegenvallen.

Dat wil overigens niet zeggen dat lopen om gewicht te verliezen geen zin heeft. Maar wel dat het goed is hardlopen te combineren met crosstraining. En dan vooral met krachttraining. Want door krachttraining ontwikkel je spieren, en die verbranden dan weer meer vet voor je.

Youtube filmpjes helpen je thuis krachttraining te doen

Persoonlijk heb ik lange tijd gebaald van dit nieuws. Want lopen om gewicht te verliezen, of in ieder geval mijn gewicht op peil te houden is voor mij een belangrijke motivator. En ik vond het al heel wat dat ik dagelijks ging hardlopen. Dan moesten ze niet komen aanzakken met nieuwe eisen! Maar inmiddels heb ik Youtube filmpjes ontdekt als een makkelijke manier om thuis aan krachttraining te doen.

Maar goed, stel nou jij bent iemand die wil lopen om gewicht te verliezen. Hoe pak je dat dan?

Lopen om gewicht te verliezen: zo doe je dat

 1. Ga minimaal 4 keer per week minimaal 20 minuten hardlopen. Liever 30 minuten.
 2. Streef er naar dagelijks 10.000 stappen te zetten.
 3. Denk na het hardlopen niet: Ik heb gesport dus nu mag ik een bakje chips. Want zo schiet het afvallen niet op. Ga het hardlopen dus niet combineren met snacks en snoep! Dat is een veelgemaakte fout van mensen. En vervolgens snappen ze niet dat ze niet afvallen. Ze lopen om gewicht te verliezen, maar door meer te eten doen ze het effect te niet.
 4. Blijf uit de buurt van de energy drinks! Die zitten bomvol suiker en zijn dus caloriebommen. Bovendien heb je echt geen energy drink nodig als je een half uur, of zelfs een uur gaat hardlopen. Bewaar die gerust voor marathons.
 5. Let op je calorieën: vrouwen mogen 2.000 calorieën per dag binnen krijgen.
 6. Kies voor magere producten, zoals magere melk, magere yoghurt, magere koffiemelk etc.
 7. Neem kleine, bescheiden porties eten.
 8. Eet veel groentes.

Lopen om gewicht te verliezen: spelregels

Conclusie over lopen om gewicht te verliezen

Lopen om gewicht te verliezen is een prima manier om kilo's kwijt te raken. Maar combineer het met gezonde(re) voedingsgewoontes en kijk uit voor compensatiegedrag. Hardlopen kan hongerig maken, en daardoor grijpen sommige mensen naar snacks. Heb je trek, pak dan een wortel of stuk fruit.

Vul het lopen bovendien aan met krachttraining.

Waarom loop jij?

Similar Posts

15 Comments

 1. Ik heb helemaal geen tijd voor hardlopen, helaas. Ik wilde een tijdje geleden wel weer gaan beginnen met een vriendin maar kon ik toch niet volhouden.

 2. Ik ben begonnen met lopen om meer conditie te krijgen en af te vallen. Maar nu loop ik vooral omdat ik het zo leuk vind. Nu ben ik zelfs aan marathons bezig.
  Wel heel goede tips.

 3. Wat goed dat je hier even bij stil staat! Ik ben vanavond weer een uurtje gaan wandelen! Ben blij dat ik in ieder geval weer iets gedaan heb! Al heb ik wel weer zin om te gaan hardlopen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.