Lopen in de winter: welk type ben jij?

lopen in de winter

Voor mij maakt het jaargetijde niet uit als het gaat om hardlopen. Lopen in de winter, lente, zomer of herfst. Het maakt mij niet uit. In al deze seizoenen loop ik 6 dagen per week. Hoogstens verschilt het tijdstip waarop ik 's ochtends vertrek een beetje.

In de winter is het 's ochtends langer donker, waardoor ik soms iets later dan mijn standaard 7.15 ga hardlopen. In de zomer kan het zijn dat ik vanwege tropische temperaturen juist extra vroeg loop.

In Runner's World van februari stellen ze 3 loperstypes voor, als het gaat om hardlopen in de winter. Erg leuk om te lezen, en te bedenken welk type hardloper jij bent.

Lopen in de winter: 3 loperstypes

  1. Het eerste type hardloper is blij en opgelucht als het winter wordt. 'Eindelijk een goed excuus om NIET meer te hardlopen.' Lopen in de winter is voor dit type loper geen optie. Voor haar geldt de winter als een vrijbrief om niet te gaan hardlopen. Voor deze hardlopers adviseert Runner's World in het voorjaar een trainingsschema voor 'herintreders'.
  2. Het tweede type loper neemt de winter zoals hij komt. Runner's World citeert dit type als volgt: 'De gezondheidsvoordelen van hardlopen laat ik mij niet ontnemen door een beetje slecht weer.' Volgens Runner's World kunnen deze hardlopers gewoon gaan hardlopen als ze tijd en zin hebben, maar ze moeten vooral niet meer trainen dan nodig is.
  3. Het laatste type hardloper dat Runner's World noemt is de loper voor wie het belangrijk is om de opgebouwde conditie vast te houden met het oog op het komende wedstrijdseizoen. 'Minstens 3 keer per week lopen in de winter,' adviseert Runner's World.

Ik ben loperstype 2

Het was niet moeilijk om te bedenken welk type ik ben. Ik ben duidelijk een loper van het type 2. Weer of geen weer, dat maakt mij niet uit. Het effect van hardlopen op mijn lichaam en geest is altijd positief, dus waarom zou ik niet gaan lopen in de winter?!

'Je bent niet van suiker,' zei mijn moeder altijd, en ze had groot gelijk. Lopen in de winter kan dus prima. Tegelijkertijd heb ik geen doelen of wedstrijden waaraan ik wil meedoen, dus in het type 3 herken ik mij dan weer niet.

Lees ook mijn post Hardlopen in de winter.

In welke van de 3 loperstypes herken jij jezelf het meest?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.