Lopen in de herfst en winter: kleding musthaves

armwarmersMeestal blader ik de Runner's World door, en leg hem daarna afkeurend weg: 'Niks aan!'

Maar het oktobernummer bevatte warempel meerdere interessante artikelen. Zo las ik enigszins tot mijn verbazing dat veel lopers opzien tegen de komende herfst en winter, en dat sommigen zelfs een stop inlassen. Ik was ook wel een beetje aangenaam verrast, want daar heb ik nou eens géén last van.

Musthaves om te lopen in de herfst

Als moeder van vijf kinderen voel ik mij al zo vaak een speelbal van de school, dat ik het vertik om ook nog eens een speelbal te zijn van de weerelementen! Bovendien geloof ik erg in het Deense/Zweedse spreekwoord: 'Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding.' Je zult mij dan ook geen loop zien missen door kou, ijzel of sneeuw. Ik zorg gewoon dat ik mijn kleding daarop afstem.

Jim Fixx' formule voor de juiste loopkleding

Wijlen Jim Fixx gaf in zijn Lopers lijfboek een handige formule om je kledingkeuze te bepalen:

Tel 20 graden op bij de temperatuur buiten, en kleed je daar naar. Dus als het buiten 0 graden is, kleed je dan zo aan dat je je binnenshuis, zittend, prettig voelt.

Bodywarmer

Zo lang de temperatuur rond de 11 graden ligt weet ik dat ik prima met looprokje/korte broek kan lopen. Maar voor bijvoorbeeld hardlopen in de sneeuw zijn meerdere lagen verstandig.. Maar voor bijvoorbeeld hardlopen in de sneeuw zijn meerdere lagen verstandig.. Is het verder wat frisjes, dan doe ik mijn verguisde bodywarmer aan. Ik vind bodywarmers echt heel erg stom, maar als hardloper kan ik er niet om heen: dat ding is echt geweldig! Hij houdt mijn lijf warm, terwijl ik mijn armen lekker bloot kan laten. En hij heeft nog handige zakken ook, en een rits die je op twee manieren kunt open doen. Dus je kunt bijvoorbeeld de bodywarmer tot aan je kin dicht doen, maar aan de onderkant open!

Armwarmers

En als mijn armen toch koud gaan worden, dan grijp ik als naar mijn armwarmers. Ik krijg het tijdens het hardlopen namelijk altijd heel snel warm, en kan dan echt helemaal gek worden van mijn kleding. Dan zijn armwarmers superhandig, want je stroopt ze gewoon naar beneden! Ideaal.

High-tech hemdje

Ook belangrijk in de herfst vind ik zo'n high-tech hemdje om me warm te houden, en daar overheen eventueel nog een speciaal loopshirt. Maar soms draag ik alleen mijn bodywarmer over het hemd. Ik ga echt niet graag te warm gekleed!

Beïnvloeden de herfst en winter jouw loopschema?

Similar Posts

3 Comments

  1. Hi Nicole,

    Als het net giet kijk ik wel op buienradar hoor wanneer het wat droger wordt. Momenteel is het vakantie en tegen alle stress met de kids loop ik nu deze week 7 dagen ipv 3. De factoren tijd, conditie en trainingsdoel bepalen vooral mijn trainingsschema.

    groetjes,

    Dorothé

  2. Interessant blog, leuk geschreven ook. Hardlopen is voor mij ook een uitlaatklep inderdaad. Het kleden in de herfst en winter was voor mij altijd een raadsel dus bedankt voor deze tips 🙂 Ik heb recent wel een Craft run set besteld bij SA-wear.nl, deze lijkt zich soms wel aan te passen aan de temperatuur! Nog nooit te warm of koud gehad eigenlijk, heerlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.