Hardlopen in alleen je sportbh: is dat oké?

hardlopen in alleen je sportbh
Hardlopen in alleen je sportbh: is dat oké?

Elke zomer als de temperaturen tropische waarden aannemen, vraag ik me dit weer af.
Want als het buiten echt enorm warm is, dan wil ik het liefst zo min mogelijk kleding aan hebben als ik ga hardlopen.
Hardlopen in alleen een sportbh klinkt mij dan erg aantrekkelijk in de oren.

Tien jaar geleden schreef ik ook al over dit vraagstuk!

Hardlopen in alleen je sportbh: mag dat?

Ondanks twee feministische golven is er één ding waarin vrouwen nog niet dezelfde rechten hebben als mannen! Mannen mogen hun shirts uitgooien, en met ontbloot bovenlijf hardlopen, terwijl vrouwen veroordeeld zijn tot bovenkleding.

Geen 6-pack, wel een A-cup

Hoewel ik graag de gelegenheid wil aangrijpen om te benadrukken dat er mannen zijn die ten allen tijde hun bovenkleding dienen aan te houden! Jullie weten wel wie jullie zijn, maar ik zal toch een hint geven:

jullie hebben géén six-pack, maar wel een A-cup.

Vanochtend ging ik hardlopen, de zon scheen, en ik had het stikheet. En ik dacht bij mezelf: zal ik mijn hemdje uit doen, en hardlopen in alleen mijn sportbh? lopen?

Ik droeg ook nog eens een uitbundig paarse sport-bh, die het feit dat het om een bh ging verdoezelde.

Helaas won mijn preutsheid het van mijn verlangen naar verfrissing. Maar ik vraag me af: zouden mensen het zelfs wel zien als ik alleen een sportbh droeg?

Sterker nog: wat zou het ze kunnen schelen?!

Hardlopen in alleen je sportbh - 2021?

Anno 2021 is de kwestie hardlopen in alleen je sportbh nog steeds actueel.

Laten we eens kijken wat er over dit onderwerp zoal te vinden is en voors en tegens naast elkaar zetten.

Reddit en Runner's World: doe wat je prettig vindt

Op onder andere Reddit en het forum van de Amerikaanse versie van Runner's World vindt de meerderheid dat je best mag hardlopen in alleen je sportbh. Bijna alle artikelen die ik over dit vraagstuk lezen, zijn gematigd positief over hardlopen zonder extra shirt.

En laten we wel zijn: de gemiddelde sportbh bedekt meer dan menig bikinitopje!

Toch zou ik bijvoorbeeld niet gaan hardlopen met alleen mijn Hema sportbh. Maar dat komt omdat die er ook echt als een bh uitziet. Als een ik een sportbh zou hebben die oogt als een topje, dan zou ik zeker wel gaan hardlopen in alleen mijn sportbh.

Hardlopen in alleen een sportbh: voors en tegens

Voor

 • Als het warm is, is het lekker fris.
 • Het scheelt een kledingstuk.
 • Het is budgetvriendelijk.
 • Bij veel sportbh's zie je niet eens dat het een bh is, dus waar hebben we het over! Neem nou deze sportbh van Decathlon hieronder. Je ziet echt niet dat het een sportbh is. Het kan ook een gewoon topje zijn:
  hardlopen in alleen je sportbh
  8,99 bij Decathlon

  Maar onderstaande sportbh van de Hema vind ik dan wel weer minder geschikt om te dragen zonder topje:

  hardlopen in alleen je sportbh
  27,50 bij de Hema
 • Veel mannen lopen ook met ontbloot bovenlijf. Waarom zouden vrouwen dan niet mogen hardlopen in alleen een sportbh?!

Tegen

 • Het is een bh. De norm is dat bh's onder kleding worden gedragen.
 • Sommige vrouwen voelen zich ongemakkelijk in alleen een sportbh.

Zie ook mijn post getiteld Sportbeha Hema en mijn review van de Bonprix sportbh die ik kocht.

Loop jij wel eens in alleen je sport-bh?
Waarom wel of niet?
Waaraan moet een sport-bh voldoen om er geen shirt of hemdje overheen te hoeven dragen?

Similar Posts

6 Comments

 1. Het lijkt mij soms heerlijk om alleen in een sportbeha te lopen. Helemaal als het van dat heerlijke warme weer is. Ik doe het alleen niet. Niet alleen om het feit dat mijn sportbeha niet als een leuk hemdje oogt, maar ook omdat ik onder de noemer 'vrouw zonder sixpack' val. Als je in een leuk kort naveltruitje wilt lopen of in zo'n leuke, hippe sportbeha (zoals jij die omschreef), dan moet je lichaam dat ook wel kunnen hebben vind ik. Daar kunnen anderen natuurlijk geheel anders over denken. Ik voel me daar absoluut niet vrij in.

 2. Ik zou er geen problemen mee hebben als ik iemand anders zie lopen in een sportbeha. Maar ik voel me er zelf niet prettig bij. Om dezelfde reden als Anoniem, dat ik geen sixpack heb 🙂 Als ik een strakke buik zou hebben zou ik het misschien nog wel doen.

 3. Ik zou zeggen, mannen en vrouwen, bij warm weer trek iets wit aan in plaats van uit de kleren te willen. Trek op het strand uit wat je wil maar hou het tijdens het beoefenen van ene sport gewoon deftig. Heeft niets met preutsheid te maken volgens mij, je hebt zelfrespect.

 4. Je wilt je vrij genoeg voelen om in een sport bh te kunnen lopen (en terecht, doen!) maar tegelijkertijd trap je mannen met een maatje méér de grond in met je opmerking. Waarom? Waar is het goed voor? Snap je dat juist dit soort uitspraken, tegen vrouwen èn mannen, ervoor kunnen zorgen dat mensen zich onder kleding blijven verbergen, ook wanneer ze dat eigenlijk niet willen?

  Ben erg benieuwd naar je beweegredenen om dit zó op te schrijven.

 5. Je zegt je te preuts te voelen om in een sport bh te lopen en in dezelfde adem trap je mannen met een maatje méér naar beneden. Welke beweegreden zit daar achter? Hoe zou jij je voelen als iemand zegt dat lopen in een sport bh prima is, maar liever niet wanneer jij dat doet 'want ugh...'?

  Misschien is 'Denk, mama, denk' in dit geval een betere blognaam.

  1. Dankjewel Marjoleine voor je feedback en ik snap wat je bedoelt. De tekst die je noemt schreef ik 10 jaar geleden.

   En inderdaad, hij is niet zo fijngevoelig.

   Ik zou dit anno 2021 niet meer zo geformuleerd hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.