Looptraining: soorten op een rij

Hardlopen wordt nogal eens 'saai' genoemd. Maar als je nagaat hoeveel soorten looptraining er wel niet zijn, hoeft dat echt niet het geval te zijn!

Ik zet bekende soorten looptraining op een rijtje:

  • Steigerungs: zet het aan het eind van je looptraining op een lopen! Tot je zo hard gaat als je kunt. Houd die snelheid vervolgens 500 meter vast. Een klassieke oefening is 6 Steigerungs.
  • Shuttle Runs: deze roepen bij mij naargeestige herinneringen op aan de gymlessen op de middelbare school! Maar goed. Bij shuttle runs draai je op een bepaald punt om, en rent weer terug. Doel is de terugweg sneller af te leggen. Het lijkt mij iets te veel op het huishouden: je geeft alles, en je eindigt op dezelfde plek.
  • Fartlek: kies een boom, lantaarnpaal of weggegooide Big Mac verpakking, en ren daar zo hard mogelijk naar toe. Dit moet minstens 30 secondes duren en niet langer dan 5 minuten. Maar dat laatste is voor mij geen probleem. Ik ben al blij als ik het 30 secondes volhoud.
  • Duurloop: je loopt in een rustig tempo een grotere afstand. Ik houd van duurlopen! Bij mij lopen ze namelijk vaak langs restaurants waar ze lekkere koffie hebben.
  • Tempoloop: de naam zegt het al. Een tempoloop wil zeggen dat je sneller loopt gedurende 15 tot 30 minuten. Ik doe dit zelden. Mij gaat het altijd vooral om de finish halen. Niet om snel te zijn. En ik ben bang dat snelheid bij mij ten koste gaat van finishen.
  • Heuveltraining: loop 1 tot 4 minuten een heuvel op. Helaas zijn er in de Achterhoek bijna geen heuvels! In Limburg daarentegen kun je denk ik je hart ophalen als het om heuveltraining gaat.
  • Yasso-800's: loop 800 meter in de minuten:seconden die gelijk zijn aan je streeftijd voor de marathon in uren. Dus als je een marathon wilt lopen in 4 uur en 30 seconden, dan moet je 800 meter lopen in 4 minuten en 30 seconden

Mijn looptraining: duurloop en fartlek en 'Hé, een shuttle run!'

Sommige hardlopers doen gedurende een week verschillende van deze trainingen. Mijn looptrainingen repertoir is vrij beperkt.

Jarenlang deed ik op zondag een duurloop. Fartlek heb ik ook wel eens gedaan. Het voordeel van fartlek is dat je niet hoeft te weten hoeveel meter iets is. En zeker in de zomer , bij tropische temperaturen mag ik graag fartlekken: ik sprint dan van de ene schaduw naar de volgende. En de stukken in de zon mag ik wandelen.

Shuttle run

Op dit moment is de zondag mijn enige rustdag geworden. Ik ren elke dag ± 40 minuten als ik de kinderen naar school breng. Nu ik er over nadenk is dat eigenlijk een soort shuttle run! Ik ren ergens naar toe, keer om, en ren weer terug!

Ik zal eens kijken of ik terug ook inderdaad sneller afleg! Op de heenweg wordt mijn tempo opgedreven door mijn fietsende kinderen. Maar op de terugweg kan ik lekker naar mijn muziek luisteren.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.