Leren hardlopen: is dat nodig dan?

leren hardlopenLeren hardlopen.

Is hardlopen dan iets wat je moet léren?

Is het niet gewoon een kwestie van de ene voet na de andere zetten? En dat dan in een vlot tempo?

Hardlopen is in de basis inderdaad eenvoudig

In de basis is hardlopen inderdaad eenvoudig. Net zoals we kunnen lopen, kunnen we ook hardlopen. Hoewel overgewicht, blessures of bepaalde lichamelijke aandoeningen wel een probleem kunnen zijn bij leren hardlopen.

Mensen met veel overgewicht wordt dan ook geadviseerd om eerst gewoon te gaan wandelen, vóórdat ze gaan hardlopen.

Leren hardlopen: wat valt er dan te leren?

Hoewel hardlopen dus simpel is, valt er wel degelijk wat te leren. Dat kun je alleen al opmaken uit het grote aantal hardlopers dat blessures oploopt. Blijkbaar is hardlopen toch ook weer niet zo eenvoudig, dat je het niet fout kunt doen, met als gevolg lichamelijke kwalen en pijntjes.

Hardlopen leren: 5 korte lessen

Les 1: Zorg voor de juiste hardloopschoenen

De allereerste les als het gaat om hardlopen leren is: koop een paar goede, verantwoorde hardloopschoenen die jou speciaal zijn aangemeten. Oftewel een paar schoenen die geschikt zijn voor jouw lichaam en jouw manier van lopen. Dat hoef je gelukkig niet zelf te doen: ga gewoon naar een goede hardloopwinkel en daar zullen ze je helpen.

Les 2: Gebruik een beginnersschema

Een veelgemaakte fout is te hard van stapel lopen. Mensen die hardlopen leren denken: 'Ik ga hardlopen, dus zet ik het op een lopen!' Een beginnersschema zorgt er voor dat je het rustig opbouwt. Zo voorkom je blessures en geef je je lichaam de kans te wennen aan deze nieuwe activiteit.

Les 3: Koop goede sportkleding

Goede hardloopkleding hoeft niet duur te zijn, maar kan een groot verschil maken in hoe je het hardlopen ervaart. De juiste hardloopkleding zit lekker, en is een plezier om te dragen. Let bij de aanschaf op termen als 'drifit' en 'climacool'. Dat betekent dat de kleding niet doordrenkt raakt van zweet, want dat loopt niet fijn. En bovendien is er dan het risico dat je kleding gaat schuren en dat je teveel afkoelt.

Les 4: Loop niet te snel

Een andere veelgemaakte fout is veels te hard rennen. Als je heel hard rent, raak je buiten adem, en al snel dringt zich de volgende gedachte op:

'Hardlopen is verschrikkelijk! Waarom doe ik dit in vredesnaam! Ik stop er mee. Hardlopen is niks voor mij.'

Les 5: Let op je houding

Uitgezakt zitten of staan met een kromme rug is niet gezond voor je lichaam. Hetzelfde geldt voor hardlopen: het is slim om te letten op je houding. Dit zijn de aandachtspunten

  • Ontspannen schouders
  • Armen in een hoek van 90 graden
  • Handen zijn ontspannen, dus geen vuisten
  • Kaken zijn los: dus niet je kaken grimmig op elkaar klemmen van inspanning.

Met deze basis lessen kun je prima beginnen met hardlopen. Ben je boven de 40? Dan wordt in de boeken over hardlopen een check-up bij de huisarts aangeraden van te voren.

Cursussen om hardlopen te leren

Wie het prettig vindt, kan zich melden bij een lokale hardloopvereniging of Start to Run van de athletiekunie. Daar krijg je begeleiden bij het leren hardlopen.

Leestip

Weer beginnen met hardlopen na een onderbreking

Wat is jouw belangrijkste hardloop les?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.