Ki-running & Power walking

Elke dag 15 minuten hardlopen en gezonder en blijer worden?

Volgens Hans Peter Roel is Ki-running de weg naar een gezonde geest en lichaam. Door elke dag een Engelse mijl (1,6 kilometer) te lopen krijg je:

  • Een fit en getraind lichaam
  • Ki energie in je systeem
  • Een positieve geest

Hij schreef er het boek Ki-running & Power walking over.

Ki-running & Power walking

In Ki-running & Power walking legt Hans Peter Roel zowel de theorie als de praktische toepassing van Ki-running uit. Dat vind ik altijd een mooie combinatie. Want van alleen maar een boek lezen word je natuurlijk niet fitter, maar vaak is het lastig om wat je leest in praktijk te brengen.

Hans Peter Roel weet de oefeningen op een duidelijke en praktische manier uit te leggen, en vult ze hier en daar aan met foto's zodat je ook kunt zien wat de bedoeling is.

Na het lezen van Ki-running & Power walking vind ik dat Ki-running beslist een aantal duidelijke voordelen heeft boven 'gewoon' hardlopen.

Ki-running versus gewoon hardlopen

  1. Ki-running kun je elke dag doen. Sterker nog, dat is ook eigenlijk de bedoeling.
  2. De reden dat je Ki-running elke dag kunt doen is dat je dankzij een ontspannen loopstijl minder kans hebt op blessures. Dat is een groot pluspunt gezien het grote aantal hardloopblessures waarmee mensen vaak kampen.
  3. Ki-running kost je maar 15 minuten per dag. Dat is echt heel kort. Nu kost mijn dagelijkse hardlooprondje mij ongeveer 45 minuten.
  4. Behalve de 3 basisregels van een goede houding, juiste hardlooptechniek en aandacht voor de zogenoemde Ki-flow zijn er geen regels. Je kunt doen wat je wilt. Hardlopen, stukjes wandelen, rond dartelen het maakt niet uit.
  5. Hans Peter Roel geeft makkelijke en snelle warming up oefeningen die zelfs ik wel zou doen. Nu sla ik de warming up altijd over, omdat ik daar echt geen zin in heb. Maar die voor Ki-running zou ik wel kunnen opbrengen, want ze kosten maar 2 minuten.
  6. Volgens Hans Peter Roel heb je genoeg aan een paar 'goedkope hardloopschoenen'. Ik neem aan dat dit is vanwege de looptechniek van Ki-running waardoor je minder snel blessures krijgt.

Hoe zit het met de Power walking?

Het deel over Power walking is bedoeld voor mensen die echt gruwen van hardlopen, of die dermate veel overgewicht hebben dat hardlopen (nog) niet verstandig is. Ik vind het een mooie aanvulling op Ki-running.

Wat is die Ki-energie dan wel?

Een mogelijk struikelblok in het boek kan het principe van de Ki-energie zijn. Voor sommige mensen klinkt dit misschien wat te zweverig. Ik moet zeggen dat ik de uitleg van Ki-energie hier en daar ook wel wat abstract vond.

'Er staat een oneindig grote energiebron tot onze beschikking: de universele levensenergie Ki. Dit is een verzameling van oneindig kleine deeltjes om ons heen; onzichtbaar maar zeer belangrijk om in flow te komen en je energiek en lekker in je vel te voelen.'

Hoewel deze omschrijving vrij wollig is moet ik zeggen dat Hans Peter Roel Ki-running met een oefening wel degelijk tastbaar en herkenbaar weet te maken. Hij geeft een oefening waarbij je 3 platte vingers on je navel moet leggen. Je moet dan met je ringvinger zachtjes op je buik drukken en kuchen. Terwijl je kucht voel je het Ki-punt naar buiten drukken.

Warempel! Ik voelde het nog ook! En ik ben nooit goed in dit soort dingen.

Hulp bij Ki-running & Power walking

Het boek Ki-running & Power walking is een goede hulp om Ki-running te beoefenen. Maar het kan best lastig zijn met alleen maar een boek. Op de website kirunning.nl kun je een videotraining kopen en mp3's. De videotraining kost 29,-. De mp3's zijn 9,95.

Ik moet zeggen dat ik overweeg om de mp3's te kopen. Al was het maar vanwege de hulp bij het lopen op 180 beats per minute. Het is jammer dat de mp3's niet een stukje te beluisteren zijn, zodat ik een goed idee krijg wat ik ervan kan verwachten. Een kort fragment zou me misschien net over de drempel kunnen helpen om ze inderdaad te kopen.

Is Ki-running niet gewoon Chi running?

Ik moet zeggen dat veel van de principes van Ki-running erg veel lijken op Chi running. Ik vraag me zelfs nog steeds af of het niet hetzelfde is, maar met een andere spelling. Maar zelfs al is Ki-running hetzelfde als Chi-running dan is het nog steeds een mooie manier om zowel lichamelijk en mentaal gezonder te worden! Dus in die zin doet het er eigenlijk niet toe of het oude wijn in een nieuwe zak is.

Mijn conclusie over Ki-running & Power walking

Ki-running & Power walking is een mooie methode voor mensen die meer willen bewegen, maar weinig tijd en misschien ook weinig motivatie hebben. Omdat je niet meer dan 1 Engelse mijl per dag hoeft te doen, is de drempel laag.

En de belofte van lichamelijke gezondheid + mentaal evenwicht is aansprekend. Ik vind dit boek daarom zeker wel de moeite.

Praktische informatie over Ki-running & Power walking

KI-running & Power walking is voor 15,95 te koop bij bol.com. Je krijgt hiervoor en basic uitziend boekje met her en der zwart-wit foto's ter illustratie van de oefeningen.

ki-running en power walking

Lees ook Wandelen of hardlopen?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.