Julia rent!

Steeds meer vrouwen gaan hardlopen. Wie zijn zij, en wat motiveert ze? In onze rubriek 'Rennende moeders' portretten van moeders die hardlopen! In dit veertiende portret maken we kennis met Julia (37).

Julia, bekend van haar blogs NatuurlijkZuinig en NatuurlijkGezond is getrouwd, en heeft samen met haar man twee zonen van negen en zeven.

Julia sport vijf tot zes keer per week, waarbij ze yoga en krachttraining afwisselt, zodat de verschillende spiergroepen tijd krijgen om te herstellen. Maar de kern van haar sportweek is hardlopen!

Hoe ben je begonnen met lopen?

Ik ben precies dertien maanden geleden begonnen met hardlopen. Daarvoor fitnesste ik al twee jaar, vier tot vijf keer per week, thuis met dvd's en dergelijke.

Mijn buurvrouw / vriendin wist dit, en ze vroeg of ik met haar mee wilde lopen want zij wilde niet alleen. We zijn drie keer geweest, toen is zij gestopt, maar ik ben doorgegaan. In het eerste half jaar heb ik zelfs het huishouden een tijdje verwaarloosd, zo verslaafd was ik.

Hoeveel uur per week loop je? Frequentie?

Ik loop nu gemiddeld drie keer in de week: 2 x 5 km en een keer 7,5 km. Daarnaast doe ik thuis aan krachttraining en/of yoga, twee of drie keer in de week.

In de zomer zal ik meer tijd hebben, dan ga ik echt trainen voor de 10 km. En ooit, één keer, wil ik de halve marathon lopen, zodat ik kan zeggen: 'Dat heb ik ook gedaan.'

Waar loop je het liefst: in natuurgebied of in de stad?

Ik loop alleen maar in de natuur. Wij wonen aan de rand van de stad en ik loop dus in het bos en tussen de koeien.

Wat motiveert je om te gaan hardlopen?

Lopen is mijn ontspanning & ontsnapping. Lichamelijk is het fijn om te gaan lopen omdat je dan sterker bent (en ook slanker), en veel minder ziek bent. Echt!

Maar ook psychologisch gezien merk ik dat veel gezonder ben, minder (snel) in de stress raak. Lopen maakt mij een betere moeder, betere vrouw en beter persoon.

Voor mij betekent hardlopen kracht. Ik ben (vroeger) nooit sportief geweest en ik vind het een enorme prestatie dat ik dit nu kan.

Zie je parallellen tussen hardlopen en moeder zijn?

Parallellen tussen hardlopen en moederschap heb ik nog niet echt getrokken. Misschien dat allebei met volhouden te maken hebben? Hardlopen gaat me trouwens wel makkelijker af. Je kunt na de tijd naar huis.

Het effect dat hardlopen op mij heeft helpt mij in het moederschap. Ik ben rustiger en kan beter relativeren.

Leer je je kinderen ook hardlopen? Waarom wel/ niet?

Ik probeer mijn kinderen te leren dat sporten belangrijk is. Het goede voorbeeld geven is denk ik het beste wat je daarvoor kunt doen. Als je zelf altijd op de bank zit, gaat je kind ook niet buiten spelen.

Mijn jongste loopt soms één tot twee kilometer mee, die twee kilometer gebruik ik vaak als mijn warming up.

Mijn oudste fietst altijd mee met mijn man. Hardlopen doet hij niet zo graag. Hij is meer een sprinter.

Doe je mee aan wedstrijden? Waarom wel of waarom niet?

Ik heb afgelopen september één wedstrijd (5 km) gelopen, maar vond het helemaal niets. Ik loop dus altijd alleen en geen wedstrijden want zo win ik altijd.

Loop je op muziek? Waarom wel, of juist niet?

Ik loop met muziek, vooral mijn duurloop. Dan hou ik het langer vol omdat ik afgeleid word.
Ik merkte wel dat ik zonder muziek sneller liep. Ik heb daarom inmiddels een soort fartlek playlist (wisselende snelheden) ontwikkeld, zodat het meer op een rustige interval training lijkt als ik loop.

Draag je ook looprokjes? Waarom wel of juist niet?

Ik draag geen looprokjes, lijkt mij niets.

Vind je loopschoenen kopen leuk?

Vind ik heel leuk. En in tegenstelling tot jou, vind ik hardloopschoenen er wel leuk uitzien.

Wat vind je van Paula Radcliffe?

Paula - ik ben jaloers! Ze is twee weken jonger dan ik, maar lijkt wel tien jáár jonger. Maar ze heeft natuurlijk ook twintig jaar voorsprong op mij op het gebied van hardlopen…

Heb je favoriete boeken over hardlopen?

Ik heb geen favo boeken over hardlopen. Ik lees het www, zowel voor tips als trainingschema's.

Favoriete sportschoenen?

Mizuno en New Balance.

Heb je een boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen?

Mijn boodschap is: begin met babystapjes. Dus 10 x 1 minuut of 6 x 2 minuten en voer dat heel langzaam op. Dan belast je jezelf niet, en houd je het langer vol.

Meer lezen over Julia en hardlopen?

Lees dan de speciale hardloopsectie op Julia's blog

Similar Posts

2 Comments

  1. Helemaal mee eens! Ik voelde mij eigenlijk een beetje alleen als hardlopende, ondernemende moeder en ben superblij met al die blogs! Kan ik gelijk mn vermoedens rondom 'de behoefte van de hardlopende vrouw' onderzoeken en mijn hardloopwinkel nog 'vrouw-vriendelijker' krijgen:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.