José rent

vrouwen en hardlopen

José van Winden (44) trainde al een paar jaar in de sportschool. Maar ze had nou niet bepaald het gevoel dat haar conditie verbeterde. Op een dag in het voorjaar nam de trainer hen mee naar buiten voor een buitentraining. Zo maakte José kennis met hardlopen. Ze vond het heel zwaar. Maar toch ook wel lekker, en ze genoot van de buitenlucht. Maar ze kon het niet uitstaan dat ze niet met de groep kon meekomen.

Dat was de aanleiding om zelf te gaan hardlopen. Ze had Evy's  Start to Run programma al een poosje op de computer staan. Van de ene op de andere dag begon José met hardlopen. Pas na twee maanden kocht ze echte hardloopschoenen!

Dat is anderhalf jaar geleden. En José loopt nog steeds.

Dit is haar verhaal.

José's hardloopgewoontes

Toen ik begon met trainen probeerde ik echt Evy’s ritme aan te houden. Dus 3x per week. In de schoolvakanties is dat ook prima te doen. Want dan loop ik voordat de jongens op gang komen. Buiten de vakanties om probeer ik twee keer per week te lopen, maar meestal blijft het bij één keer. Ik probeer nu op te bouwen van de 5 naar de 10 kilometer, en dat gaat op deze manier heel langzaam. Maar ik heb geen haast.

Ik loop het liefst in de natuur. In ons dorp voel ik me te veel bekeken. Al heb ik daar nu veel minder last van dan toen ik begon. Nu voel ik me vooral trots als ik anderen tegenkom.

Ik loop alleen. Dan kan ik gaan en staan waar en wanneer ik wil en hobbel niet achter anderen aan. Ik heb vrij korte benen, en als ik dan in een groepje loop, komen de oude trauma’s van de middelbare school weer boven. Ik had zo’n hekel aan dat rondje hardlopen om het hockeyveld! Hijgend en piepend kwam ik terug bij het beginpunt. En dan moest de gymles nog beginnen. Pas geleden liep ik een stukje met iemand op, en dan merk ik dat ik te hard ga. Al is het soms ook wel goed om die uitdaging aan te gaan door met anderen te lopen. Wat toen wel leuk was, was dat ik merkte dat ik kon blijven praten tijdens het lopen, en dat de ander harder hijgde dan ik.

Hardloopmotivatie

Ik loop, omdat ik merk dat het goed voor me is. Het helpt me mijn hoofd leeg te maken en dat is best lekker als je eigen baas bent. In het begin was ik de hele dag moe als ik ’s morgens gelopen had. Dat was dus eerder een reden om niet meer te gaan lopen. Maar psychisch was het juist wel fijn. Hardlopen betekent voor mij echt een overwinning op mezelf.

Hardlopen en moederschap

Ik zie geen parallellen tussen hardlopen en moederschap. Hardlopen is juist echt iets voor mezelf. Los van alle verantwoordelijkheden. Ik zie het als afleiding. Ik raad de kinderen sporten wel aan. Onze jongens zitten op voetbal. Ze hebben een veel betere conditie dan ik! De oudste ging trainen voor een hardloopwedstrijd. De eerste keer nam ik hem mee, maar ik kon hem echt niet bijhouden. Dat was dus geen succes! Al vraag ik me af of ik op de langere afstand niet beter ben. Hardlopen zou ik mijn kinderen niet zomaar aanraden. Voor nu vind ik een teamsport beter. Als ze groter zijn, zou ik hardlopen misschien wel aanraden.

Hardloop apps en gadgets

Ik loop met mijn smartphone voor de muziek, de podcasts en voor het geval dat er iets gebeurd. Een hardloop app als Runkeeper en Hardlopen met Evy doet het vaker niet dan wel, helaas. Ik heb ook een horloge van Leontien met hartslagmeter, maar ook dat werkt bij mij niet. Geen geduld voor, ofzo.

Meestal loop ik op muziek. In het begin kon ik echt niet zonder. Want als ik mezelf hoor hijgen en stampen haak ik af. Maar nu kan ik het ook zonder muziek als het nodig is. Soms is het lekker juist voor de stilte en de fluitende vogeltjes te gaan.

Hardloopwedstrijden en evenementen

Ik heb mezelf beloofd, dat ik pas aan de plaatselijke hardloopwedstrijd mee doe als ik 5 km in 30 minuten loop. Ik wil niet voor Jan met de korte achternaam staan. Wedstrijden hebben voor mij iets exhibitionistisch.  En dat past niet bij mij. Bovendien kan ik slecht tegen mijn verlies. Als ik meedoe ga ik stiekem toch wel voor een prijs. Als ik aan een wedstrijd mee doe, wil ik geen modderfiguur slaan. Daarom loop ik maar lekker voor mezelf.

Hardloopkleding en schoeisel

Ik heb een lange, en een korte hardloopbroek die al jaren oud zijn. Ik ben niet zo van de nieuwe spullen kopen. Ik vind hardloopschoenen kopen  niet erg, maar ben nog van de oude stempel. Je koopt pas iets nieuws als je het vorige weg moet gooien omdat het kapot is. Mijn eerste paar heb ik nog steeds. Ik ben er wel echt voor naar een hardloopwinkel geweest, waar mijn loop werd geanalyseerd. Gelukkig had ik niets geks en kon ik dus voor de gewoonste/goedkoopste schoenen. Ik zou moeten opzoeken welk merk ik nu heb. Ik heb geen idee. Misschien wordt het wel tijd om eens na te laten kijken of ze niet teveel versleten zijn. Dat raadt Evy ook aan ;-).

Hardloopboeken en lectuur

Mijn favoriete boek over hardlopen is De Marathon van Stephen King. Verder lees ik niks over hardlopen. Ja, jouw blog vind ik leuk om te volgen. En stiekem kijk ik dan natuurlijk ook wel naar de hardlooprokjes. Maar ik ben toch te praktisch en te zuinig ;-). De tips over goedkope hardloopkleding bij Kruidvat, Action, Aldi of Lidl vind ik daarom erg fijn!

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Gewoon gaan proberen. Met Evy of een ander programma waarmee je heel langzaam opbouwt. Ik weet nog zo goed hoe trots ik op mezelf was toen ik 5 minuten achter elkaar kon lopen. En nu doe ik 40 minuten!

Tip: Ik heb vorig jaar een blog geschreven over mijn hardloopavontuur: http://www.josevanwinden.nl/run-baby-run/

Similar Posts

One Comment

  1. Wat grappig om te lezen in je blog dat jij ook van het boek van Stephen King "de Marathon" houd, niet veel mensen kennen dat boek van Stephen King.
    Het is het superspannend verhaal waavan ik had verwacht dat ze hem wel zouden verfilmen, maar dat is helaas nog niet gebeurd.
    Groetjes Chantal Hillebrink

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.