Irene loopt hard

vrouwen die hardlopenIrene (35) begon zes maanden geleden met hardlopen om 'post borstvoedingsrollen' te voorkomen. En dat is gelukt!

Irene's loopweek

Irene loopt het liefst in de natuur. Twee keer per week loopt ze met Quinn (1) in de buggy, één keer per week met haar man. Op zaterdagen doet Irene een duurloop in haar eentje. Hardlopen met een buggy zorgt voor een extra goede work out: 'Buggy running is net krachttraining, dus wanneer ik solo loop, lijkt het alsof ik vlieg!' vertelt Irene

'Wanneer ik met mijn man loop, praten we de dag van ons af en genieten we samen van het buiten zijn. Het is een heerlijke manier om tijd samen door te brengen. Tijdens de loopjes met mijn man pas ik meestal mijn tempo aan dat van hem aan. Zo leer ik langzamer lopen en dat is goed. Maar soms jeukt het en wil ik los! Dan moet ik me echt inhouden.'

Loop motivatie

Behalve het voorkomen van de borstvoedingsrollen, betekende hardlopen voor Irene ook even een moment voor zichzelf.

'In eerste instantie was dat half uurtje hardlopen een uitweg van mijn afhankelijke baby. Om heel even tijd voor mezelf te hebben. Inmiddels is hardlopen een routine geworden. Ik word onrustig als ik niet op hardloopdag kan lopen. Nu loop ik uit nieuwsgierigheid: wat zou mijn lijf vandaag aan kunnen? Waar ben ik vandaag toe in staat? Ik verras mezelf iedere keer weer. Ik ben tijdens, en het na het lopen echt onder de indruk van mezelf!

Ik loop omdat ik wil lopen. Omdat het zo heerlijk is buiten te zijn. Omdat het zo gezellig is met mijn man. Omdat ik dan echt met mezelf ben. Omdat ik anders mijn wedstrijddoel niet haal. Hardlopen is vrijheid. En het ontdekken van je eigen kracht. Dat zijn heel veel redenen om te lopen, allemaal psychologisch zie ik nu!'

Hardlopen en moederschap

Irene ziet zeker parallellen tussen hardlopen en moederen:

'Langzaam is snel. De schildpad wint het van de haas. Geduld is een schone zaak. Even met de kinderen een boodschapje halen bestaat niet. Net zo min als even snel trainen om 5 kilometer langer te lopen. En als het dan toch nog even duurt, kun je net zo goed genieten van het moment. Telefoon uit, sociale media uit. Lekker lopen, lekker met de kinderen spelen, stoeien of knuffelen.'

Een nieuw perspectief op afstanden

Door het hardlopen is Irene meer met haar kinderen gaan lopen. Het heeft namelijk haar perspectief op afstanden veranderd: 'Alles wordt ineens dichterbij en te lopen. Van afstanden waarvan ik vroeger dacht: 'Dat moet met de auto,'denk ik nu: 'O, dat is te lopen. Dat is maar een half uur'. Dat inzicht breng ik over op mijn oudste zoon. Zo behoed ik hem voor een leven op de achterbank.'

Lopen met kinderen

Irene nodigt haar oudste zoon Tenoch (9) wel eens uit om met haar mee te gaan, maar ze laat hem daar heel vrij in. Als hij meegaat past Irene haar lengte en tempo aan, en maakt ze het lopen zo leuk mogelijk voor hem. Tenoch was heel trots toen hij 'echte' hardloopschoenen kreeg! Voor Quinn neust Irene wel eens rond tussen de  baby Nike Free, baby New Balance 420, baby Saucony Jazz.

Hardloop gadgets

In het begin liep Irene met een hartslagmeter en iPhone.

'Nike+ app aan, 5K runner app aan, muzieklijst aan, oortjes in… Nu loop ik alleen met mijn mobiel in een tasje en de Nike+ app aan, zonder voice feedback. Thuis log ik mijn loopjes in de My Asics app voor mijn trainingsschema. Ik zou nog wel graag een Nike+ horloge willen. Dan kan de mobiel ook thuis blijven.

Ik loop sinds kort zonder muziek. Ik wil meer van de omgeving genieten en beter naar mijn lichaam kunnen luisteren. Mindful running enzo. Bovendien had ik het gevoel dat de oortjes van mijn koptelefoon mijn balans in de war brachten. Ziet er ook lekker profi uit, Kenianen lopen ook niet met muziek op.'

Loop wedstrijden

Irene noemt zichzelf een echt wedstrijddier. Loopevenementen geven haar een concreet doel om naar toe te werken. Bovendien voelt lopen in een wedstrijd ook echt heel anders dan een trainingsloop vindt Irene. Ook loopt ze sneller tijdens een wedstrijd.

Irene: 'Een wedstrijd is voor mij de ideale omgeving om mijn krachten te testen. Kan ik een bepaald tempo vasthouden? Kan ik na een paar kilometer lopen nog versnellen? Kan ik op het eind, ondanks vermoeidheid een eindsprint trekken? Kan ik me aanpassen aan de omstandigheden? Een PR, een goed opgebouwde race, een vlakke race, een stevige eindsprint, een opleving na een slecht begin…. Er zijn verschillende redenen waarom een wedstrijd goed kan zijn. Een prijs doet er voor mij niet toe.'

Irene's 'hardloop bucket list'

  1. halve marathon
  2. trail run,
  3. 10kilometer tijdens 1/4 triatlon
  4. marathon

Hardloopkleding en schoenen

Het liefst loopt Irene in een tanktop en een short. Maar ze heeft ook een hardloopjurkje van Nike. In de zomer droeg ze die met een hotpants er onder, nu met een capri light. Maar die vindt ze wel erg meisjesachtig en echt hardloopkleding voor dames. Liever voelt ze zich stoer tijdens het lopen!

Hardloopschoenen kopen vindt Irene niet bijzonder leuk. Maar ze heeft nog niet de ideale hardloopschoenenwinkel gevonden.

'Ik heb twee paar hardloopschoenen en ik vind ze allebei heel fijn. De Saucony Kinvara 4 is mijn eerste echte paar, een heerlijke minimalistische neutrale trainingsschoen met demping. Daarnaast heb ik Saucony Grid Type A5 raceschoenen. Een plat schoentje met nagenoeg geen demping. Ik gebruik ze voor 5 kilometer wedstrijden en tempotraining. Ik ga mijn volgende 10 kilometerwedstrijd ook op deze schoenen lopen, want ik ga met deze schoenen als de brandweer!'

Looplektuur en literatuur

Irene's favoriete boek over hardlopen is Born to run van Christopher Mcdougall. 'Als je dacht dat je niet kon hardlopen, dan ben je na het lezen van dit boek overtuigd dat je geboren bent om ultramarathons te lopen. Zonder schoenen. Leest als een roman, is ondertussen ook heel leerzaam.'

Runner's World leest Irene zo nu en dan. Maar liever leest ze hardloopblogs via Bloglovin, Zite en Pinterest. Via Pinterest vindt Irene recepten voor gezonde voeding, trainingsschema's, tips tegen blessures...

Irene's boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

'Claim die tijd! Een half uur lopen past makkelijk in je familieschema. Breng bijvoorbeeld de kinderen in je hardloopkleren naar school en loop daarna een rondje (of terug naar huis). En je hoeft ook niet meer verveeld langs de zijlijn van het sportveld te staan tijdens voetbaltraining, ga lekker hardlopen!'

Similar Posts

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.