Ik wil wel hardlopen, maar het lukt maar niet
Je wilt wel hardlopen. Maar het lukt maar niet. Het komt er niet van op de één of andere manier. Misschien heb je zelfs al wel hardloopschoenen gekocht en alles. En tóch ben je nog niet gaan hardlopen. Hoe kan dat? Je wilt immers best. Je wilt bijvoorbeeld graag wat gewicht kwijtraken met hardlopen, of je vindt hardlopen belangrijk om te doen om wat gezonder te worden. Waarom heb je het dan nog niet gedaan? Volgens Lennart Klipp van het boek Effectief aanmodderen heb je last van een zogenoemd innerlijk conflict.
Jouw innerlijke conflict: wel willen, maar niet doen
Een innerlijk conflict kan verschillende oorzaken hebben. Maar het innerlijk conflict waar we hierover hebben is een innerlijk conflict dat wordt veroorzaakt door:
Een verlangen hebben, maar niet genoeg doen om het te verwezenlijken.
Lennart Klipp liep zelf bijvoorbeeld jarenlang rond met het idee om een boek te schrijven. En hoewel hij best tijd had, kwam er niets van terecht. De wens om zelf een boek uit te brengen kwam steeds terug. Lennart wilde wel. Maar hij deed het niet. En dat gaf hem een vervelend gevoel. Hetzelfde kan aan de hand zijn bij hardlopen: Je wilt wel. Maar je doet het niet. En daar baal je vervolgens van.
Waarom is het zo moeilijk om iets ook te dóén?
Waarom doen we iets niet, als we het eigenlijk wel willen? Lennart geeft een aantal oorzaken. Om bijvoorbeeld te gaan hardlopen heb je verschillende dingen nodig: lef, inspanning, discipline en doorzettingsvermogen. Je moet je voornemen om te gaan hardlopen. Je moet je hardloopkleding aantrekken, je moet de deur uitgaan, je moet daadwerkelijk gaan hardlopen. Lennart:
'Je moet telkens het gevecht aangaan met je onzekerheid, faalangst, perfectionisme, luidheid en/of gebrek aan discipline.'
Kort samengevat komt het erop neer dat je echt wel wilt gaan hardlopen, maar tegelijkertijd wil je het ook weer niet. Omdat het moeite kost, je het misschien eng vindt etc.
Wat is dan de oplossing?
Stel jij hebt dus lastig van zo'n innerlijk conflict waardoor het je maar niet lukt om te gaan hardlopen. Wat kun je daaraan doen? Als je te maken hebt met een lastige situatie, in dit geval willen hardlopen maar het niet doen, dan doorloop je volgens Lennart een verwerkingsproces van 8 fasen. Waar dit in het kort op neerkomt is dat je bereid moet zijn om je rot te voelen. En niet moet proberen om van dat vervelende gevoel af te komen. Onderga het geduldig. Modder aan.
Voel je een tijdje rot
De truc is om uit dat rotgevoel te halen wat je nou precies dwars zit. Wat is de dieperliggende oorzaak/verlangen? Weet je dat eenmaal, dan kun je gaan zoeken naar manieren om dat verlangen te realiseren.
'Wat zit je het meest dwars aan het feit dat je niet gaat hardlopen? Wat raakt je zo aan deze situatie?
Wat kun je leren van dat rotgevoel?
Terug naar het voorbeeld over willen hardlopen maar steeds niet gaan, en je daar vervelend en schuldig over voelen. Kijk wat er onder schuil gaat.
Waarom is het zo belangrijk voor je dat je gaat hardlopen? Aan welke behoeftes en verlangens wordt nu niet voldaan?
Misschien ontdek je wel dat je stiekem eigenlijk helemaal niet wilt hardlopen. Misschien wil je wel liever gaan fitnessen omdat dit beter bij je past. Of misschien ontdek je dat je niet gaat hardlopen omdat je je een beetje schaamt als je met hardloopschoenen en sporttenu en een rood, zweterig hoofd over straat gaat.
Lennart vat het als volgt samen:
'Wees je bewust van je situatie en je last, en sta jezelf toe om te modderen. Dat geeft niets.
Gebruik dat aanmodderen om iets over jezelf te leren. En stel jezelf vervolgens de vraag: 'Wat zou je kunnen verzinnen om ervoor te zorgen dat je wel gaat hardlopen?' En houd daarbij in gedachten dat er geen makkelijke route is. Het gáát gewoon moeite en inspanning kosten. Er is geen 'easy way out'.
Praktijkvoorbeeld
Lennart Klip is zo vriendelijk om in zijn boek 4 praktische voorbeelden te geven, en daarop zijn 8 fases los te laten. Zo wordt het goed toepasbaar. Het leek me leuk om het probleem van 'Wel willen hardlopen, maar niet gaan,' op die manier onder de loupe te nemen.
Je wilt dus graag gaan hardlopen. Als je iemand ziet hardlopen dan denk je bij jezelf: 'Dat zou ik ook wel willen!' Het idee om te gaan lopen zingt al een aantal jaar door je hoofd. Maar je weet niet goed hoe je het moet aanpakken. Toch blijft het idee om te gaan hardlopen je bezig houden. Soms baal je dat je het nog niet bent gaan doen.
Fase 1: Bewust worden
Je merkt dat het echt een probleem voor je is dat je wilt gaan hardlopen, maar dat het er niet van komt.
Fase 2: Interpreteren
Je kijkt met een mengeling van jaloezie en bewondering naar mensen die wel hardlopen. Je denkt: 'Ja, maar zij hebben geen kinderen!' of 'Ja, maar zij hebben meer vrije tijd.'
Fase 3: Voelen
Je hebt verantwoordelijkheden. Je kunt niet makkelijk de deur uit rennen om te gaan hardlopen. Je voelt je klem zitten. Dat maakt je gefrustreerd en verdrietig.
Fase 4: Afreageren
Je klaagt over je baas die je teveel werkt geeft. Je klaagt over het stomme schoolsysteem dat de kinderen steeds vrije dagen geeft. Je hoort van een vriendin dat ze zich heeft ingeschreven voor een loopevenement en lacht cynisch. Soms word je onredelijk boos op je kinderen die het je onmogelijk maken om te gaan hardlopen. je voelt je soms onbestemd onrustig alsof je iets mist. Dan ga je maar eens op social media kijken om dat gevoel weg te poetsen.
Fase 5: Accepteren
Je realiseert je dat je echt graag wilt gaan hardlopen. Maar je weet ook dat je weinig tijd hebt. Hoe kun je dan toch gaan hardlopen? Dit is een belangrijke stap voorwaarts: je overweegt je verlangen serieus en begint in de richting van een oplossing te denken.
Fase 6: Verlangen
Je komt er langzaam maar zeker achter dat je graag minstens twee keer per week wilt hardlopen. Om tijd voor jezelf te hebben en om je gedachten te ordenen. Je mist rust in je leven en tijd om tot jezelf te komen. Bovendien wil je echt graag van die paar extra kilo's af. Je krijgt in deze fase beter zicht op wat je graag wilt
Fase 7: Onderzoeken
In deze fase onderzoek je mogelijkheden en begin je je netwerk in te schakelen. Je denkt na over plekken waar je informatie kunt opvragen. Je zet stappen en probeert iets in gang te zetten.
Fase 8: Creëren
Je zoekt de best mogelijke oplossing.
Samenvattend
Eigenlijk vinden dat je moet gaan hardlopen, maar het vervolgens niet doen is volgens Lennart Klipp het gevolg van een innerlijk conflict. Je wilt wel, maar tegelijkertijd ook niet. Motivatie is niet altijd zwart-wit volgens Lennart. De kunst is niet te zoeken naar een snelle oplossing. Accepteer dat het blijkbaar aanmodderen is met jou en hardlopen, maar zoek tegelijkertijd wel naar een oplossing voor wat je stiekem tegenhoudt om het te gaan doen.
Leestip
Praktische informatie over Effectief aanmodderen
Effectief aanmodderen is voor 22,95 te koop bij bol.com. Je vindt daar ook een inkijkexemplaar.
Reacties
Ik wil wel hardlopen, maar het lukt maar niet — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>