Ik moest hardlopen om niet gillend gek te worden

hardloper'Ik moest hardlopen om niet gillend gek te worden.'

Dit is een citaat uit het boek De Perfecte Moordenaar van Katherine Ewell. Daarin wordt prachtig weergegeven hoe hardlopen een psychologische uitlaatklep kan zijn. Een manier om met verdriet en wanhoop om te gaan.

'Zondagochtend ging ik hardlopen.

Ik was geen hardloper, ik liep eigenlijk nooit hard, maar toch ging ik zondagochtend hardlopen. Het leek wel of ik móest hardlopen om niet gillend gek te worden. Ik voelde me rusteloos. Ik moest rennen, ik moest wat er ook in me zat zien kwijt te raken, dus ik ging hardlopen.

Ik droeg een stel lelijke tennisschoenen die mijn vader me vorig jaar voor Kerstmis had gegeven en een korte, totaal ongeschikte spijkerbroek, iets anders had ik niet. Ik rende door Chelsea en daarna naar de Theems en toen ik daar een tijdje langs bleef rennen voelde ik het beton tegen mijn voeten bonken, ik bleef maar rennen en rennen en rennen.

Het voelde alsof ik zou exploderen als ik niet zou rennen.

De ochtendlucht was bijtend koud en blies guur langs mijn huid. Ik rende tot ik buiten adem was en naar lucht moest happen, ik rende tot mijn benen loodzwaar aanvoelden. Ik kon niet stoppen, nog niet, dus ik bleef rennen.

De brandende, schrijnende, allesverscheurende pijn in mijn vermoeide dijen en de tinteling van de lucht op mijn wangen werkten op de een of andere manier ontspannend en troostend, het voelde goed. Ik liet de pijn over me heen komen en alles vervaagde.

Ik rende. Ik rende. Ik rende.

Ik rende tot ik zo moe was dat ik simpelweg op mijn knieën op de stoep ineen zakte en geen stap meer kon zetten. Ik dwong mezelf om op te staan en mijn spieren te rekken zodat ik de volgende dag geen spierpijn zou hebben, of in ieder geval niet al teveel, en hield daarna een taxi aan, die me naar huis bracht terwijl de zon opkwam en alles om me heen ontwaakte.'

Herkenbare hardloopelementen

  • Onervaren of beginnende hardlopers pakken vaak het eerste de beste paar schoenen dat ze voorhanden hebben. In dit geval pakt de hoofdpersoon een paar tennischoenen.
  • Psychische onrust veroorzaakt een piek in adrenaline. De natuurlijke reactie van het lichaam is vluchten. Oftewel bewegen. Bij geestelijke stress kan hardlopen daarom heel weldadig werken. De stress en adrenaline worden op een natuurlijke manier afgevoerd.
  • Hardlopen werkt ontspannend en troostend.
  • Het belang van een cooling down!

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.