Ik loop hard, waarom maken trappen me dan aan het hijgen?

traplopenIk merk het elke keer als ik de V&D bezoek. Om de verschillende verdiepingen te bereiken moet je trap klimmen. En ondanks het feit dat ik al bijna 14 jaar hardloop, kosten trappen me moeite en moet ik hijgen als ik ze beklim.

Hoe kan dat?! Zou mijn conditie niet dusdanig moeten zijn dat ik moeiteloos trap kan lopen? Dus zonder dat genante gehijg?

Ik ging op zoek naar een verklaring.

Waarom hijg ik op trappen terwijl ik elke dag hardloop?

Als je een trap op loopt gaat je hartslag omhoog en heb je meer zuurstof nodig. Dat is eigenlijk hetzelfde als bij hardlopen dus. Maar er is één groot verschil:

Zwaartekracht!

Als je trappen oploopt heb je de zwaartekracht namelijk tegen je. Je moet je lichaamsgewicht tegen de zwaartekracht in omhoog hijsen. Dat vraagt meer van je lichaam dan gewoon hardlopen. Zelfs als je regelmatig heuveltraining doet, is zo'n heuvel waarschijnlijk minder steil dan een trap.

De zwaartekracht verklaart ook waarom oefenen op een stairmaster of crosstrainer in de sportschool makkelijker is dan een echte trap beklimmen. Want daarbij hoef je alleen maar je benen naar beneden te duwen, terwijl je bij een trap je lichaam omhoog moet hijsen!

Wat kan helpen?

Heuveltraining op enorm steile heuvels, en regelmatig traplopen zijn de manieren om voortaan als een jonge hinde trappen te beklimmen.

Conclusie over hijgend traplopen

Ik voel me in ieder geval getroost door de wetenschap dat het niet aan mij ligt. Ondanks een goede conditie door het hardlopen is het dus niet raar als je moet hijgen bij het traplopen. En dat komt doordat traplopen door de zwaartekracht inspannender is en meer van je lichaam vraagt dan gewoon hardlopen.

N.B. met de trappen in ons huis heb ik overigens geen moeite. Die dender ik makkelijk op en af. Het ligt dus ook de soort trap.

Hoe ervaar jij traplopen als hardloper?

Similar Posts

4 Comments

  1. Er is nog een reden: als je gaat hardlopen loop je/doe je warming up. Daarbij komen stofjes vrij die de aderen open maken en flexibeler maken om het zuurstofrijke bloed te transporteren naar je benen. De kerntemperatuur van je benen loopt op en zo meer...... Als je vanuit het niets/wandelen plotseling gaat traplopen is hetzelfde als vanuit stilstand heel hard gaan rennen: er is genoeg zuurstof in je lijf, maar je lichaam heeft zich niet kunnen voorbereiden op de beweging. De zuurstof heeft moeite om er te komen en jij gaat hijgen omdat je lichaam wel heel hard moet werken om de zuurstof op de juiste plek te krijgen. Daarnaast maakt je lichaam gebruik van een heel ander energiesysteem in de eerste 10 seconden van de minuut dat jij de trap oploopt: de verbranding verloopt anaeroob, dat wil zeggen zonder zuurstof. Daarna wordt er pas overgeschakeld op je aerob-lactisch systeem. Dat alles bij elkaar gebeurt razendsnel en kan er ook aan meewerken dat je op hijgen overgaat.... Mensen die veel sprinttraining zoals tabata doen, zullen veel minder hijgen als mensen die duurlopen doen. mensen die duurlopen, leren zichzelf binnen de loop van de tijd op een steeds lager worded hartslagbereik hetzelfde tempo lopen. Als jij de trap oploopt, loopt je hartslag vermoedelijk heel veel verder op dan tijdens je duurlopen..... Kleine aanvulling 😉

  2. Bedankt voor de aanvulling! Goede informatie : )

    Wel is het zo dat ik eerst meestal 10 kilometer heb gefietst naar de stad, en daar vervolgens rondwandel. Het is dus niet zo dat ik vanuit stilstand ineens trappen beklim.

  3. Nicole, sorry maar wat je zegt slaat eigenlijk nergens op:-) Niet boos worden he, maar doe maar eens een warming-up voordat je een trap neemt. Wedden dat je ademhaling en hartslag slechts een klein beetje verhoogd. Van heuveltraining word je wel een stuk sterker! Wat Annemieke zegt klopt al veel meer, alleen...Annemieke....aeroob tactisch bestaat helaas niet. Je bedoelt waarschijnlijk anaeroob-lactisch. Het verschil zit m in de stof die direct aanwezig is in de spieren en het afbreken van glycogeen. Beide anaeroob, maar tot ongeveer 4 seconden a-lactisch. Iedereen, ongeacht hoe fit gaat hijgen met traplopen vanuit een niet-sport situatie. Je lichaam moet van een parasympathische situatie naar een sympathische situatie. Dus van een situatie dat het lichaam 'het leven onderhoud', naar een situatie 'vechten/vluchten'. Onder dit laatste valt actief bewegen ook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.