Ik haat hardlopen van Hedwig van Bree

Ik haat hardlopen

'Ik haat hardlopen,' concludeerde Hedwig van Bree in 2005 tijdens een kilometer hardlopen door het Oosterpark in Amsterdam. En bij het zien van de andere hardlopers dacht ze bij zichzelf: 'Stelletje gekken.'

Toch heeft Hedwig anno 2020 al 10 marathons gelopen, en is ze dol op hardlopen.

Watskeburt?!

Dat vertelt ze in haar boek Ik haat hardlopen.

Ik haat hardlopen

De gedachte 'Ik haat hardlopen,' is denk ik voor veel mensen herkenbaar. Hoewel ik zelf inmiddels 19 jaar loop, had ik ook altijd een hekel aan hardlopen. Je kreeg het er warm van en je ging ervan zweten. Twee goede redenen om het niet te doen vond ik altijd. Bij  mij kwam de omslag door een opmerking van de kraamhulp die kwam helpen na de bevalling van mijn vierde kind. Zij vertelde hoe ze altijd zo rustig werd van hardlopen. De belofte van rust zorgde ervoor dat ik ging hardlopen.

Bij Hedwig van Bree kwam de omslag op een andere manier.

Van 'Ik haat hardlopen' naar 'Ik houd van hardlopen'

Tijdens een vakantie in Frankrijk ging ze samen met haar man Eelco hardlopen. Hedwig was ongeveer zeven weken daarvoor bevallen van de geboorte van hun eerste kind, maar desondanks ging het lopen dit keer moeiteloos. Sterker nog, Hedwig beleefde haar eerste runners high. 'Lachend en pratend,' liep ze ongetraind 5 kilometer achter elkaar.

Vervolgens gingen er twee jaar voorbij zonder hardlopen.

Gedurende die tijd gaf Hedwig haar carrière enigszins noodgedwongen op om voor het gezin te zorgen. Het was financieel de beste en meest praktische keuze, maar Hedwig schrijft dat ze het leven als thuisblijfmoeder moeizaam en soms saai vond. Omdat ze niet lekker in haar vel zat, bedacht ze dat sporten misschien zou kunnen helpen. En waar kom je dan als moeder met weinig tijd en mogelijkheden al snel op uit? Juist, op hardlopen!

Zoals zoveel beginnende hardlopers viste Hedwig een paar oude sportschoenen ergens uit een kast, hees zich in een oude joggingbroek en begon met hardlopen.

Het bleek het begin van een heel nieuw leven.

Hedwig van Bree

Wat hardlopen Hedwig opleverde

Hardlopen heeft Hedwig heel veel gebracht als mens. Juist door haar worsteling met haar bestaan als thuisblijfmoeder, en het verlies van haar identiteit als succesvolle ondernemer, biedt hardlopen een mogelijkheid om haar ambities en capaciteiten alsnog vorm te geven.

Op basis van haar boek Ik haat hardlopen leverde hardlopen Hedwig onder andere het volgende op:

 • Iets om zich op te verheugen.
 • Een constante factor in een leven gekenmerkt door de onderbrekingen en onrust die een gezin met kleine kinderen nu eenmaal met zich meebrengen.
 • Uitdagingen en doelen om naartoe te werken.
 • Nieuwe contacten en vrienden over de hele wereld.
 • Warmte en bemoediging.
 • Een uitlaatklep.
 • Mentale gezondheid.
 • Rust.
 • Een fitter lichaam.
 • Een nieuwe identiteit naast die van moeder: hardloper.
 • Hardloopwedstrijden en evenementen.
 • Trots.
 • Een gevoel van voldoening.
 • Zelfvertrouwen.
 • Reizen naar het buitenland vanwege marathons.
 • Zelfkennis.
 • Mentale kracht: zo leert Hedwig tijdens marathons hoe ze zichzelf er mentaal doorheen kan slepen, door bijvoorbeeld aan haar kinderen te denken.

Over het boek Ik haat hardlopen

Ik haat hardlopen is een leuk boek over hardlopen omdat het anders is dan anders. Verwacht geen praktische tips over hardloopschoenen kopen of kleding, of loopschema's. Ik haat hardlopen is een combinatie van een persoonlijk verhaal over hardlopen en het verhaal van een moeder anno 2020 die worstelt met haar plek in de maatschappij en de combinatie gezin - betaalde arbeid.

Dat maakt Ik haat hardlopen ook meteen interessant op twee manieren: voor hardlopers én voor vrouwen met kinderen.

Als je niets met hardlopen hebt, dan is dit boek leuk om te lezen vanwege Hedwigs belevingen over het moederschap, en hoe je daarin ruimte voor jezelf kunt vinden. Heb je niets met het moederschap? Dan is dit boek heel interessant als hardloper. Zeker als je een marathon wilt gaan lopen, is Ik haat hardlopen heel informatief. Je krijgt een heel goed beeld wat je kunt verwachten van zo'n marathon en hoe je zoiets kunt aanpakken.

Mijn conclusie over Ik haat hardlopen

Ik haat hardlopen leest makkelijk weg. Het boek is een fijne combinatie van een persoonlijk verslag van een vrouw die haar draai probeert te vinden in het leven, en een ambitieuze hardloopster. Want ambitieus is Hedwig zeker. Op basis van haar boek denk ik dat Hedwig echt iemand is met een natuurlijke aanleg voor hardlopen. Alleen al het feit dat ze 7 weken na de bevalling van haar eerste kind zomaar moeiteloos 5 kilometer achter elkaar kan hardlopen! De meeste mensen komen alleen maar zo ver met behulp van een beginnersschema waarmee ze na 12 weken met veel inspanning 5 kilometer achter elkaar kunnen lopen.

Ik weet nog dat ik, toen ik mijn eerste schreden op het hardlooppad zette met een eierwekker in mijn hand, dankbaar was als ik na 30 seconden hardlopen éindelijk weer mocht wandelen. Ik ben beslist niet zo'n geboren hardloper als Hedwig wat dat betreft. En ambitie heb ik ook al niet.

Maar ook als langzame, ambitieloze hardloper heb ik genoten van Hedwigs boek.

Ik haat hardlopen is een boek zonder opsmuk, zonder gedoe of bombarie dat simpelweg vertelt over een vrouw die gaat hardlopen.

Ik haat hardlopen versus Live, love, run van Annemerel de Jongh

Onwillekeurig dacht ik tijdens het lezen van Ik haat hardlopen aan Annemerel de Jonghs boek Live, love, run. Ook Annemerel schreef een persoonlijk verslag over hoe ze hardlopen ontdekte. Zij combineert dit echter ook met praktische informatie over bijvoorbeeld hardloopschoenen kopen en hardloopkleding.

Beide boeken zijn leuk, maar ik vind Ik haat hardlopen persoonlijker en gezelliger.

Dat komt misschien ook omdat ik net als Hedwig moeder ben.

Praktische informatie over Ik haat hardlopen

Je kunt Ik haat hardlopen voor 18,95 kopen bij bol.com of bij je lokale boekhandel. Het is bovendien een leuk cadeau voor vrouwen die fulltime moederen én vrouwen die hardlopen.

Ik haat hardlopen

Meer weten?

Lees het interview op Ren mama, ren met Hedwig van Bree.
Lees het interview over haar leven als thuisblijfmoeder op Het Moederfront.

Overigens heeft Hedwig het in haar boek over de Sportrusten methode als voorbereiding voor een marathon lopen, maar kiest zij daar niet voor.

Leestip: Hardlopen zonder poespas

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.