Ik begon met hardlopen omdat…., nu loop ik omdat...

Veel mensen beginnen met hardlopen om gewicht te verliezen. Ik begon met hardlopen om rust te vinden in mijn drukke gezin met destijds vier kinderen. Ondertussen lopen er vijf kinderen rond.

Motivatie om te gaan hardlopen

Elf jaar later loop ik nog steeds, maar nu is een belangrijke motivatie ook mijn gezondheid. Ik voel me gezonder als ik elke dag hardloop. En dat ik dan 's avonds gerust een hele Paashaas kan opvreten zonder consequenties voor mijn figuur, is dat mooi meegenomen!

Daarnaast loop ik nog steeds vanwege de positieve psychologische effecten van hardlopen. Ik heb nog nooit na het hardlopen gedacht: 'Hè, had ik dat nou maar niet gedaan!' In tegenstelling tot na het verorberen van een paashaas. Als ik andere hardlopers zie dan voel ik bewondering en denk: 'Stoer zeg. Die heeft zijn hardloopschoenen aangetrokken en is gewoon gaan rennen.' En dan herinner ik me: 'Ik ben ook een hardloper! Dus ik ben ook stoer!' Hardlopen geeft me een goed gevoel over mezelf.

En het is dat gevoel dat me telkens weer de deur uit krijgt.

Waarom begon jij met hardlopen, en waarom loop je nu?

Similar Posts

3 Comments

 1. Begonnen om dezelfde reden: de drukte van het gezinsleven ontvluchten.
  Nog steeds lopen omdat ik merk dat ik er deugd van heb, en omdat ik het gewoon leuk vind.

 2. Ik ben begonnen na de dood van mijn moeder. Ik wilde zelf gezonder worden om zelf nog lang van mijn kinderen te genieten en omgekeerd. Eerst ben ik gaan afvallen en intensiever fitnessen, later pas hardlopen, eerst op de band, toen buiten.

  Nu kan ik niet meer zonder rennen. Ik sport 6 van de 7 dagen, waarvan 4x hardlopen. Ik voel me altijd beter na het sporten dan vooraf en die wetenschap is mijn motivatie om het te doen. Verder geniet ik enorm van het buiten zijn, de natuur etc., het weer (ook buien zijn soms heerlijk). Lopen relativeert alles in mijn hoofd en mijn gevoel... het brengt me terug naar wat ik ben een wezen op twee benen die van a naar b beweegt.

  groetjes,

  Dorothé

 3. Eigenlijk kan ik hetzelfde schrijven als wat jij deed. Sporten/bewegen is altijd al een deel van mijn leven geweest, en dan de geboorte van de jongste was lopen het handigste om te doen. Ik was hiermee immers niet gebonden aan vaste tijden. Het geeft me inderdaad een goed gevoel. Vooral als de loop gedaan is 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.