Ienskje rent

moeders die hardlopen'Wat wil je bereiken?' vroeg een goede longarts aan Ienskje (43), die aan zware asthma lijdt.

'Ik wil wel eens tien kilometer achter elkaar hardlopen,' antwoordde Ienskje en sloeg vervolgens steil achterover van verbazing toen de longarts zei: 'Dat kan!'

Ienskje was destijds 26. Nu is ze 43, en heeft ze de New York Marathon gelopen.

Wie is Ienskje?

Ienskje is moeder van drie kinderen dochter Rixt  (19), zoon Jarno (18) en dochter Mare (16). Ze werkt al veertien jaar als gastouder, en vangt op dit moment vijf kinderen in de leeftijden van 1 tot 4 op.

Dit is haar verhaal!

Hardlopen met asthma

Ienske: 'Ik begon  op mijn zestiende met hardlopen om mijn conditie op te vijzelen. Door mijn astma was die slecht. Maar door goede begeleiding, de juiste medicijnen en doorzettingsvermogen ben ik al een hele tijd aardig stabiel. Ik zal wel altijd medicijnen moeten gebruiken. Voor mijn astma gebruik ik nu elke dag 3 soorten medicijnen. Maar ik ben minder gauw ziek. En als ik al ziek wordt ben ik ook zo weer beter. Ik voel me veel fitter en lekkerder. En daardoor ook een leukere moeder 😉

Inmiddels heb ik de New York marathon gelopen, en ben ik zelfs een officieel Start To Run trainer. Dit jaar sta ik als Start to run trainer voor een Starttorun groep in Heerenveen. Hardlopen is echt een levensstijl geworden. Voor het hele gezin!

Mijn hele gezin loopt hard

Mijn man loopt ook, en begeleidt als ultratrailer* andere ultratrailers met schema’s en trainingen. Twee van onze kinderen trainen geregeld bij de MILA groep in Heerenveen. En onze oudste dochter jogt voor haarzelf. Dit hebben wij niet gestimuleerd. Ze deden het uit zichzelf!

Wedstrijden en loopevenementen

Ik loop wel eens een wedstrijd, en dan meestal een trail. Ik doe mee voor de gezelligheid. Ik ben sociaal en klets graag met andere lopers. Dus snel ben ik niet. Dit jaar staan er ook weer een paar leuke trails/wedstrijden op mijn agenda.

  • Koning van Spanje 34km Gulpen
  • Hardloop4daagse 100km Apeldoorn
  • St.Pieter bergtrail 34km Maastricht
  • RunForestRun 25km Gasselte
  • LandgoedTwenteMarathon 42,2km
  • En tussendoor nog kleinere wedstrijden van 5km tot de halve marathon

Hardloopkleding en schoeisel: ik heb 4 paar loopschoenen

Ik draag allerlei soorten hardloopkleding. Ik heb bijvoorbeeld een Frysk hardlooprokje. Statement genoeg, altijd aanspraak met zo’n rokje, en veel foto’s! Met schoenen ben ik wel kritisch: ik heb een doorgezakte voorvoet met flinke knobbels aan de zijkant van mijn voeten. Schoenen moeten bij mij niet knellen, maar wel ondersteuning geven. Ik heb 4 paar hardloopschoenen.

  1. Mizuno waverider voor de duurlopen
  2. Brooks voor kort werk op de atletiekbaan
  3. Mizuno Wave harrier voor zware trail en
  4. Asics gel enduro voor minder zware trail

Hardloopschoenen kopen is geen hobby van me! Ik ga naar de winkel en bestel weer nieuwe precies dezelfde schoenen.

Mijn boodschap aan moeders die willen gaan hardlopen

Vooral doen!! Rustig aan beginnen er zijn genoeg apps, Starttorun groepen en schema’s te vinden op internet. Gewoon aan beginnen!

*Ultra = alles boven de 50 km

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.