Hoelahoepen als crosstraining voor hardlopers? Ik doe het al 5 jaar!

hoelahoepen

Als je maar vaak genoeg hoort dat alleen hardlopen niet goed genoeg is*, dan gaat dat op een gegeven moment toch aan je knagen. Gelukkig is hoelahoepen een prima vorm van crosstraining!

Maar ja, wat moet ik dan naast het hardlopen doen op het gebied van crosstraining?

Naar de sportschool wil ik niet, want dat vind ik teveel gedoe. De crosstrainer vind ik hemeltergend saai, en voor sporten met behulp van de tv is de woonkamer te klein.

Gelukkig hoorde ik toen over hoela hoepen. En dan niet het hoela hoepen wat je als kind doet. Maar hoela hoepen met als doel je conditie en figuur te verbeteren. Met een speciale hoela hoep met gewichten er in. Inmiddels doe ik dat zo'n 8 weken, elke ochtend na het hardlopen.

Hier onder mijn ervaringen met hoela hoepen als aanvulling op hardlopen.

Hoelahoepen als crosstraining

Als je gaat hoela hoepen met als doel crosstraining dan wordt een speciale hoela hoep geadviseerd. Dergelijke hoela hoeps worden wel fitness hoela hoep en bodyhoop genoemd. Wat zo'n fitness hoela hoep onderscheidt van gewone hoela hoeps is het gewicht. Een fitness hoela hoep is namelijk zwaarder. Ik dacht dat dit was om meer effect te hebben als crosstraining. Maar het zwaardere gewicht is omdat het makkelijker is.

En er zitten ribbels in. Die ribbels zorgen voor een nog betere training van je buikspieren.

Welke spieren versterk je met hoelahoepen?

Met hoelahoepen zou je de volgende spieren trainen:

 • Buikspieren
 • Rugspieren
 • Been spieren
 • Bilspieren

Daarnaast levert hoela hoepen de volgende lichamelijke voordelen op:

 • Slankere taille
 • Sterkere romp
 • Betere coördinatie
 • Betere spijsvertering
 • Soepeler heupen
 • Afvallen doordat je calorieën verbrand

Hoela hoepel in beeld

hoelahoepen
Zo wordt de hoela hoepel thuis bezorgd.
hoelahoep
Je zet hem in zo in elkaar : )

Hoeveel calorieën verbrand je dan met hoelahoepen?

Ze beweren dat je 100 calorieën per 10 minuten verbrandt met hoela hoepen. Ik heb dit gemeten met mijn Fitbit Charge HR op diverse ochtenden dat ik na het hardlopen hoela hoepte.

Gemiddeld verbrand ik volgens de Fitbit maar 30 calorieën per 10 minuten tijdens het hoela hoepen.

En eerlijk gezegd geloof ik de Fitbit eerder dan die 100 calorieën. Dus als je wilt afvallen, schiet hoela hoepen niet erg op. Een uur hoela hoepen zou dan maar 180 calorieën verbranden. Dan kun je beter nog een rondje hardlopen, want dan verbrand je er zo 500.

Wat zegt de wetenschap over het effect van hoelahoepen?

Onderzoekers zijn gelukkig nooit te beroerd om van alles en nog wat te onderzoeken. Dus is er ook een onderzoek gedaan naar de effecten van hoela hoepen. 18 vrouwen deden mee gedurende 6 weken. De resultaten waren leuk voor de hoela hoepers onder ons:

Zowel de taille als de heupen waren smaller geworden na 6 weken hoela hoepen.

Hardlopen en hoela hoepen tegelijk!

Je hebt natuurlijk altijd baas boven baas. In dit filmpje zie je een mevrouw hardlopen en hoela hoepen tegelijkertijd. Ik denk niet dat ik dat kan! Maar het is natuurlijk wel lekker efficiënt.

Het slechte nieuws is dat er geen meetbare verbeteringen waren in kracht.

Mijn ervaringen met hoelahoepen

Mijn eerste indruk van hoela hoepen met een fitness hoela hoep was: '

'Au, dit is pijnlijk!'

Dit is helaas een bekend probleem, en wordt veroorzaakt door de ribbels in de hoela hoep. Daarom verkopen ze tegenwoordig speciale taillebanden die je kunt dragen tijdens het hoela hoepen. Dan doet het geen pijn en voorkom je blauwe plekken. En inmiddels verkopen ze ook fitness hoela hoeps zónder ribbels. Maar die zouden dan wel weer minder effectief zijn.

Hoela hoepen is net als fietsen!

Het hoela hoepen ging me goed af. Het is een beetje als fietsen denk ik. Als je het eenmaal kunt, pak je het zo weer op. Ik hoela hoepte de linkerkant op. Als ik rechtsom probeer te hoela hoepen valt hij voortdurend! Blijkbaar kan mijn lichaam het alleen maar naar rechts.

Het voordeel van draaien naar rechts was dat mijn hartslag daar veel meer van steeg. En dat is natuurlijk weer gunstig voor de vetverbranding. En als ik een stukje loop terwijl ik hoela hoep gaat de hartslag ook omhoog.

In het begin had ik na het hoepelen een warme, gloeiende huid.

Hoe hoelahoepen

Op Youtube vind je diverse filmpjes met instructies hoe je kunt hoela hoepen. Ik vond deze wel leuk:

Hoelahoepen 2021

Het is inmiddels viereneenhalf jaar later, en nog steeds hoelahoep ik elke ochtend na het hardlopen! Mijn hardlooprondje duurt doorgaans zo'n 45 minuten, en bij thuiskomst is het eerste wat ik doe de hoelahoep pakken, en 10 minuten hoelahoepen.

Terwijl ik dat doe gebruik ik de Headspace app om 10 minuten te mediteren. Viereneenhalf jaar dagelijks hoelahoepen hebben op een positieve manier hun sporen nagelaten op mijn buik. Soms zie ik volgens mij de schaduw van een blokjesbuik, hoewel ik niet een heuse sixpack heb. Maar dat hoeft ook niet.

Hoelahoepen blijkt een hele laagdrempelige en makkelijke manier om wat crosstraining aan hardlopen toe te voegen. Ik ben er enorm blij mee. En mijn hoelahoep doet het ook nog steeds prima. Dat was dus een uitstekende investering.

Hoelahoep trainingsschema

Ik hoelahoep dagelijks 10 minuten na het hardlopen. Maar je kunt natuurlijk ook gebruik maken van een hoelahoep trainingsschema. Op de site Fitnesshoelahoep waar ik mijn hoelahoep kocht geven ze het volgende hoelahoep trainingsschema:

dag 1 en 2: 1 minuut
dag 3 en 4: 2 minuten
dag 5 en 6: 3 minuten
dag 7 en 8: 4 minuten
dag 9 en 10: 5 minuten
dag 11 en 12: 6 minuten
dag 13 en 14: 7 minuten
dag 15 en 16: 8 minuten
dag 17 en 18: 9 minuten
dag 19 en 20: 10 minuten
dag 21: 11 minuten
dag 22: 12 minuten
dag 23: 13 minuten
dag 24: 14 minuten
dag 25: 15 minuten
dag 26: 16 minuten
dag 27: 17 minuten
dag 28: 18 minuten
dag 29: 19 minuten
dag 30: 20 minuten

Dit hoelahoep trainingsschema bouwt in 30 dagen op naar 20 minuten. Als extra aandachtspunt geven ze aan dat zowel linksom als rechtsom moet hoelahoepen. Je kunt ook een schema gratis downloaden.

Hoelahoep slecht voor rug?

In theorie versterkt hoelahoepen je rugspieren, en worden ze bovendien soepeler. Wat dat betreft lijkt het idee dat hoelahoepen slecht is voor je rug een beetje op de theorie dat hardlopen slecht is voor je knieën. In beide gevallen geldt dat hardlopen/hoelahoepen je lichaam juist sterker maakt.

Niettemin zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen. Dus maak jij je zorgen over de vraag of een hoelahoep slecht is voor je rug? Vraag het dan na bij je huisarts.

Gewicht hoelahoep

Wat een fitness hoelahoep een fitness hoelahoep maakt is het gewicht. Een 'gewone' hoelahoep zoals je die bij de Intertoys koopt is heel licht. Het gewicht van de hoelahoep die het beste is voor jou hangt af van onder andere je lichaamsgewicht en hoe fit je bent.

Kies het juiste gewicht hoelahoep

Op Fitness hoelahoep kun je een kieswijzer test doen. Je vult dan onder andere in hoe gevoelig je bent voor blauwe plekken, of je wel eens rugklachten hebt en hoeveel je weegt. Je moet vervolgens wel je emailadres opgeven om de uitslag te krijgen. Ik kreeg het volgende advies:

'De hoelahoep die wij adviseren is hoelahoep Original 1,5 kg. Fitnesshoelahoep Original is onze standaard fitnesshoelahoep en wordt het meest verkocht. Deze hoelahoep heeft golven aan de binnenzijde die er voor zorgen dat de buikspieren extra aangespannen worden, voor een extra effectieve training van de buikspieren. In het begin kunnen deze golven even wennen zijn. Wij adviseren daarom het gebruik langzaam op te bouwen, dit om blauwe plekken te voorkomen. Het duurt niet lang voordat je lichaam aan het gebruik gewend is en je nergens last meer van hebt.'

Ik ben 1 meter 70 en weeg ongeveer 58 kilo. Ik gaf op dat ik dagelijks hardloop en dat ik niet zo gevoelig ben voor blauwe plekken.

Conclusie over hoelahoepen als cross training

Ik moet zeggen dat ik hoela hoepen leuk vind. Ik kom thuis van het hardlopen, pak mijn hoela hoep en zet het op een hoela hoepen gedurende 10 minuten. Ondertussen staar ik een beetje om me heen en luister ik naar Wekker Wakker van Radio Nostalgia.

Bovendien geeft hoela hoepen me het gevoel dat ik een slankere taille krijg, en dat ik steviger buikspieren heb. Of dat ook echt zo is, weet ik niet. Maar het voelt prettig.

Waar kun je zo'n fitness hoela hoep kopen?

Leestips

Wat zijn jouw ervaringen met hoela hoepen? En aan welke vorm van crosstraining doe jij?

*Zie welke spieren train je bij hardlopen?

Similar Posts

14 Comments

 1. Ik moet zeggen dat het nooit in me op was gekomen om te hoela hoepen (ik denk gelijk aan de gymlessen van vroeger) maar als ik dit zo zie gaat het wel kriebelen. Lijkt me een geinig alternatief en leuk voor na het rennen inderdaad. Met de hoepel rennen is geloof ik niet voor mij weggelegd haha. Erg knap als je dat kan!

 2. Grappig dat we tegelijkertijd een blog over hoelahoepen plaatsen. Ideaal vind ik het. 20 minuten tijdens mijn favorieten soap serie.

  1. Ik heb het even opgezocht en ik had de hoepel van 1,5 kg. Er is nog een lichtere, maar die heb ik niet gekozen. En nu gaat het met deze gelukkig ook prima.

   1. Ik zag nu dat er een kieswijzer is. En dat je het hoepen langzaam op moet bouwen. Het lijkt me dat je in het begin al blij bent als je de hoep twee minute om je middle kan houden!

 3. Ik heb mijn eerste minuten met de hoepel er op zitten. Maar wat doet het zeer als de hoepel op je enkels kwakt! Volgende keer even sportschoenen aan

  1. Dat lijkt me inderdaad niet prettig Anoniem. Zelf heb ik dit nog niet gehad omdat ik altijd meteen na het hardlopen ga hoela hoepen en dan heb ik mijn hardloopschoenen nog aan.

   1. Inmiddels doe ik dit een kleine week. Mijn gemiddelde is nog steeds 5 maal in de rondte voor de hoepel valt 🙁 maar het is me ook al eens ruim 40 rondjes gelukt 🙂
    Leuk vind ik het wel en je hebt een soort automatische biofeedback. Als de hoepel valt, moet je je techniek aanpassen.

    Ik heb grote bewondering voor de dames in de filmpjes en als ik er naar kijk ga ik uit mezelf meewiegen. Hebben jullie dat ook?

 4. Hoelahoepen spreekt me niet zo aan. Ik doe dus aan fitness en ben net met yoga begonnen. Ik wil het eerst goed aanleren en later gewoon alleen zelf thuis doen. Het vraagt echter wel een half jaar training voor je het een beetje kan.

  Groetjes,

  Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.