Hoe veilig voel jij je als je hardloopt?

veilig hardlopen

Het is nog maar kort geleden dat ik in het stinkdonker over verlaten zandweggetjes over het platteland rende. Met als enig licht, de lampjes op mijn schoen en mijn reflecterende hardloopband. Een beetje eng vond ik dat best. Zeker als ik langs bosranden rende. Maar mijn verlangen om om 7.15 te gaan hardlopen won. En gelukkig is er nog nooit iets gebeurd.

Inmiddels is het 's ochtends weer wat lichter, en voel ik me weer veiliger.

Ook al loop ik dus wel in het stikdonker om 7.15, ik zal niet zo gauw in mijn eentje in een groot bos gaan hardlopen. Of in ieder geval hoogstens een klein stukje.

Hoe veilig voelen wij ons als hardloper?

Runner's World hield een online enquete waarin ze hardlopers vroegen naar hun gevoel van veiligheid tijdens het hardlopen. Hier onder enkele van hun resultaten*:

Nageroepen worden:

 • 48% nooit
 • 27% nauwelijks
 • 18% soms
 • 7% vaak
 • 5% kreeg seksuele voorstellen

Ongewenst fysiek contact:

 • 78% van de hardlopers die aan de enquete meedeed heeft nog nooit een fysiek bedreigend incident meegemaakt.
 • 4% is vastgepakt/betast

Bewustwording

Toen ik dit allemaal zo las dacht ik eerst:

'Ik heb eigenlijk nooit ergens last van tijdens het hardlopen.'

Maar vervolgens realiseerde ik me dat ik wel degelijk mijn hardlooproute aanpas met het oog op veiligheid. Zoals ik al zei: ik zal niet gauw een lange route door een groot bos lopen in mijn eentje. En wat betreft vervelende dingen naar je oren krijgen: elke ochtend heb ik last van scholieren die graag zogenaamd lollige dingen naar me roepen.

Fysiek geweld heb ik gelukkig nooit meegemaakt. Suzanne Rethans, columinst bij Jan echter wel. In haar column van december 2016 vertelt ze hoe ze tijdens een hardlooprondje door het park meerdere keren wordt betast. Het is echt heel naar, en ik voel erg met haar mee. Het zal je maar gebeuren!

Conclusie over veilig hardlopen

Als het over veilig hardlopen gaat kun je dat op twee manieren interpreteren:

 1. Veilig hardlopen in termen van goede verlichting zodat je als kwetsbare verkeersdeelnemer zo veilig mogelijk bent.
 2. Veilig hardlopen in termen van niet lastig gevallen worden door anderen, meestal mannen.

Deze laatste versie van veilig hardlopen wordt waarschijnlijk beïnvloedt door de regio waar je woont, en waar je loopt. Zo bestaat het idee dat je op het platteland misschien minder snel wordt lastig gevallen dan in de stad.

Leestips

Hoe veilig voel jij je tijdens het hardlopen?

*Alle resultaten vind je in het februari nummer van Runner's World

Similar Posts

4 Comments

 1. Ha ik heb ook nooit ergens last van gelukkig. Mijn ( kordate) vriendin daarentegen is wel eens bij de billen gepakt door een fietser. In een openbaar park overdag. Ze is als een haas gaan versnellen om die vent te pakken haha. Hij keek angstig om en wist niet hoe snel ie weg moest komen.

 2. Gelukkig voel ik mij veilig tijdens het hardlopen. De laatste tijd krijg ik zelfs positieve reacties van scholieren die mijn aanmoedigen om door te gaan. 'Goed bezig' zei er zelfs pas een. Ik loop altijd overdag dus van het onveilige gevoel in het donker heb ik dus geen last.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.