Hoe hardlopen: 8 essentiële tips voor beginners!

hoe hardlopenHoe hardlopen?

Het simpele antwoord is: 'Zet gewoon je ene voet na de andere in een vlot tempo!'

Maar hoewel hardlopen inderdaad heel simpel kan zijn, worstelen toch veel hardlopers met blessures.

Vooral als ze net beginnen.

De vraag: 'Hoe hardlopen?' vraag dus wel degelijk om een goed antwoord.

Daarom 8 essentiële tips voor beginners als het gaat om de vraag: 'Hoe hardlopen'.

Hoe hardlopen: 8 essentiële tips voor beginners

  1. Loop niet letterlijk en figuurlijk te hard van stapel. Op de vraag: 'Hoe hardlopen?' is het antwoord: 'In een tempo waarop je nog een gesprek kan voeren.' Kan je dat niet omdat je zo moet hijgen. Dan loop je te hard.
  2. Investeer meteen in een paar goede hardloopschoenen. Dat wil zeggen hardloopschoenen die je je laat aanmeten in een speciaalzaak. Ook als je jezelf niet vertrouwt om hardlopen vol te houden is dit belangrijk. Teveel hardlopers beginnen op een paar afgetrapte sportschoenen en krijgen hardloopblessures. Dus Hoe hardlopen? Op een paar goede hardloopschoenen!
  3. Gebruik een beginnersschema. Zo'n loopschema voor beginners heeft diverse voordelen: het voorkomt dat je teveel en te snel gaat, en het geeft je houvast. Doordat je op vaste dagen moet gaan lopen, voorkom je dat je verslapt en trainingen overslaat. Hardlopen met Evy is heel populair.
  4. Vergelijk jezelf niet met andere hardlopers. Weinig dingen werken zo demotiverend als jezelf vergelijken met andere hardlopers. Vrijwel altijd zullen die namelijk sneller zijn en mooier lopen dan jij. Dus op de vraag: 'Hoe hardlopen?' zou ik zeggen: 'Zonder jezelf te vergelijken met andere lopers.' Deze les geldt overigens ook voor moeders. Van niets voel je jezelf zo klein, als van jezelf vergelijken met andere moeders.
  5. Neem jezelf serieus als hardloper. Hardlopen is goed voor je lichamelijke en mentale gezondheid. Denk dus niet: 'Ach, ik sla wel een keer over.'
  6. Zorg dat je weet waarom je wilt gaan hardlopen. Want naast de vraag Hoe hardlopen is de vraag Waarom hardlopen minstens zo belangrijk. Er zullen namelijk regelmatig momenten komen waarop je je afvraagt: 'Waarom dóé ik dit in vredesnaam?!' Dan is het belangrijk om het antwoord te weten. Is het bijvoorbeeld omdat je wilt afvallen met hardlopen? Of om wat tijd voor jezelf te hebben? Omdat de koffie daarna zo lekker smaakt? (Die laatste helpt mij vaak!)
  7. Draag geschikte hardloopkleding. Dus niet een oud katoenen t-shirt van je man, want dat zit niet lekker. Kies voor speciale sportkleding die vocht van je lichaam weg transporteert.
  8. En last but not least is het antwoord op de vraag Hoe hardlopen: Loop met plezier! Ook als je er geen zin in hebt. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar ook als je moe bent en geen zin hebt in hardlopen, kun je toch met plezier lopen. Door te bedenken hoe fijn het is dat je benen en voeten je zo dragen, en dat je kúnt hardlopen. En hoe fijn het straks zal zijn als je weer thuis bent. Ik heb zelden een runner's high tijdens het hardlopen, maar vrijwel altijd als ik weer thuis kom ; )

Praktische hulpmiddelen

Een goede start is met de Hardlopen met Evy app! Oefen je liever met een coach in levende lijve? Dan is het Start to run programma van de atletiekunie iets voor jou. Goede hardloopkleding vind je voordelig bij Decathlon. Zie ook mijn post Hardloopschoenen van Decathlon. Heb je een ruim budget? Dan kun je ook voor merken als Nike kiezen.

Een goede hardloopwinkel herken je aan het feit dat ze je met de hardloopschoenen op een band laten lopen, terwijl ze kijken hoe je voeten landen!

En dan rest mij niets meer dan jullie veel succes en hardloopplezier te wensen!

Leestip

Hoe vaak hardlopen?

Begin met hardlopen

Wat is jouw antwoord op de vraag: 'Hoe hardlopen?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.