Hoe blijf je in vorm gedurende de feestdagen?

Hardlopen feestdagen
Ga hardlopen!

Hoewel Kerst 2020 anders is dan anders door de coronacrisis staat uitgebreid eten bij de meeste mensen ook dit jaar op de planning. Eenderde van de Nederlanders wil bijvoorbeeld dit jaar online eten bestellen. Voor mijn gevoel is één van de redenen dat zoveel mensen in het Nieuwe jaar op dieet willen, dat ze tijdens de feestdagen relatief veel gesnoept en gegeten hebben.

Acht jaar geleden schreef ik onderstaande blogpost over mijn plannen voor de feestdagen.

Hoe blijf je in vorm gedurende de feestdagen? - 2012

De tekenen zijn overal: de feestdagen komen eraan! Feestelijke straatverlichting, etalages ingericht met Sinterklaas- of Kerstthema, en dagen die korten maar langer voelen.

Sinterklaas gaat nog wel vind ik altijd: je eet eens wat pepernoten, en in mijn geval, een heleboel chocoladesinterklazen. Maar het is vooral Kerstmis dat berucht is om zijn lekkernijen en schranspartijen. Gevolgd door een vervelend opgeblazen gevoel en het besef: 'Ik heb teveel gegeten.'

Mijn tactiek is om níét te veel te eten, en bovendien Kerstmis of geen Kerstmis, gewoon mijn hardlooprondje te doen. Zo voel ik me fris en fruitig gedurende de feestdagen, in plaats van dik en vadsig.

Kerst 2020

Acht jaar later is er wat mij betreft niet zoveel veranderd. Nog steeds houd ik er niet van om mij tijdens de feestdagen te buiten te gaan aan allerlei lekker eten en snacks. Toegegeven, op dat moment is het lekker, maar het gevoel daarna kan ik minder waarderen. Niet alleen voor alcohol geldt: 'De kater komt later'. Hetzelfde kan van toepassing zijn op veel eten of snoepen.

Dus hoewel wij met Kerst wel iets luxer eten dan gewoon, handhaaf ik gewoon mijn dagelijkse looproutine. Eerste Kerstdag viel in 2020 op een vrijdag, en dus liep ik mijn 'vrijdagrondje'. En 's middags heb ik een eind gewandeld met mijn middelste dochter die op bezoek kwam voor Kerst.

Mijn hardlooprondje op Tweede Kerstdag was noodgedwongen wel anders dan anders. Normaliter rijdt mijn man naar de stad voor wat boodschappen, en dan lift ik altijd een eind mee en loop terug naar huis.

Dat kon nu natuurlijk niet.

Dus liep ik op Tweede Kerstdag mijn Woensdagrondje. Dat is mijn kortste hardlooproute, maar omdat ik 's middags wilde wandelen met mijn jongste dochter kwam dat goed uit.

Tot slot

Voor mijn gevoel is het belangrijk om tijdens de Kerstdagen te doen wat goed voelt. Is dat een simpele boerenkoolmaaltijd? Vooral doen.

En is dat gewoon gaan hardlopen?

Helemaal gewoon doen! Hardlopen is immers goed voor je! En waarom zou je een gezonde routine doorbreken alleen maar omdat het Kerstmis is?! Als je nog kleine kinderen hebt, zou je een wat kortere route kunnen lopen terwijl je partner op ze let. Iets oudere kinderen kunnen op hun fietsje naast je meegaan.

Lees ook Hardlopen en Kerstmis!

Rest mij jullie een goede jaarwisseling te wensen en veel loopplezier! : )

Similar Posts

One Comment

  1. Nee, feestdagen hebben geen enkele invloed 🙂 Lekker lopen en ondertussen bewust met voeding omgaan. Er is zoveel lekkers te eten zonder dat het 'slecht' is. Maar ik ben gek op chocolade en dus niet heilig. Kerstkransjes zullen er wel in gaan, maar dan wel 'bewust' zodat ik er écht van geniet. En zonder schuldgevoel dan denk aan het kransje als ik lekker aan het lopen ben.

    Fijne feestdagen allemaal!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.