Het 3-lagen systeem: 2e laag

laagjes sportkledingEen slimme hardloop outfit bestaat uit meerdere lagen. En iedere laag heeft zijn eigen functie.

Zo is een belangrijke taak van de 1e laag om het vocht van je lichaam weg te transporteren en zo je huid droog en warm te houden. Lees hier het artikel over de eerste laag!

Tweede laag hardloopkleding: isolatie, houdt je warm

Deze post gaat over de tweede kledinglaag.

De tweede laag zorgt voor isolatie en afvoer van transpiratievocht.

In de herfst kun je de tweede laag vaak dragen zonder iets extra's er overheen. Afhankelijk van het weer en de temperaturen gebruik je als tweede laag dikkere of dunnere kleding.

Materialen die worden gebruikt voor deze tweede laag zijn

 • wol
 • polyester
 • fleece

Wol als tweede laag

Wol als materiaal voor sportkleding is misschien niet meteen iets waar je aan denkt. Zeker niet als je ooit zo'n zelfgemaakte wollen trui van een goedbedoelende tante of oma hebt gehad. Want die kriebelden meestal als een gek! Wol van Nederlandse schapen is inderdaad vaak kriebelig. Kies daarom voor hardloopkleding van Merino wol! Merinowol heeft namelijk een veel dunnere vezel waardoor de dikte van de wol beneden het jeukpunt ligt. En het voelt heerlijk zacht en soepel op de huid aan.

Voordelen van wol

 • Het is een natuurlijk materiaal
 • Het gaat niet stinken
 • Wol past zich aan. In de winter houdt het je warm, en in de zomer houdt het je koel. Dat is de reden dat je veel mensen ook in de zomer in Uggs ziet lopen!
 • Wol transporteert vocht weg
 • Wol gaat lang mee, en is dus een goede investering in hardloopkleding
 • Wol is biologisch afbreekbaar
 • Het is licht in gewicht

Fleece als tweede laag

Fleece is materiaal dat populair werd in de jaren negentig. Het is synthetisch materiaal, meestal polyester. Door de manier waarop het gebreid wordt krijgt fleece een isolerende werking. Fleece is lekker warm en doordat het heel los gebreid is ademt het, en kan vocht worden afgevoerd.

Polyester als tweede laag

Als het gaat over polyester voor sportkleding dan hebben we het over de versie die vocht van je lichaam wegtransporteert. Het gaat dus om een high tech stof. Koop dus niet bijvoorbeeld bij de Wibra zo maar een goedkoop polyester shirt! Want een gewóón polyester shirt ademt niet, en laat het zweet lekker broeien op je huid.

Conclusie

Bij de tweede laag hardloopkleding gaat het vooral om warm blijven. Je kunt kiezen uit natuurlijk materiaal: wol, of man-made stoffen zoals polyester en fleece.

Als je eerste laag een hemdje is, dan kun je bij de tweede laag denken aan een t-shirt, al dan niet met korte of lange mouwen. Bij koudere temperaturen kies je voor de tweede laag voor bijvoorbeeld een vest.

Je kunt de tweede laag kopen bij alle sportzaken. Maar ook bij de Lidl, Bristol, Scapino of online.

Similar Posts

2 Comments

 1. Hi Nicole,

  Je hebt ook van die polyester met een zachte laag erin als het koud is. Ik heb het eerder te warm als te koud behalve bij mijn billen. Ik draag 's winters dan een korte tight en een lange over elkaar. Als het echt koud is doe ik daar nog een thermo onder, maar dan ben je wel even bezig met aankleden 😉

  Groetjes,

  Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.