Hardloper Saskia (33)

hardloperBelofte maakt schuld.

En Saskia had haar man, die fanatiek hardloper was, nu eenmaal beloofd dat ze het een keer zou proberen. Bovendien wilde ze graag iets voor zichzelf doen, waarbij ze niet gebonden was aan vaste sporttijden

Zo gauw ze afgelopen zomer naar buiten stapte was ze verkocht. Het gevoel lekker buiten te zijn, even zonder de kinderen waarbij niks moest en alles mocht... Saskia werd spontaan verliefd op hardlopen.

Wie is Saskia

Saskia (33) woont in Gelderland en werkt part time als doktersassistente. Ze is moeder van een vijfjarige en een bijna tweejarige zoon.

Dit is haar verhaal.

Hardloopgewoontes

Het liefst loop ik door de natuur, op verharde wegen langs de weilanden in mijn eigen woonplaats. Of door het bos/duinen of langs het strand op vakantie.

Toen ik net begon liep ik drie keer per week, nu is dat twee keer per week. Ik loop 5 kilometer. En dat vind ik prima. Ik heb niet de intentie meer of langer te gaan lopen. Dit past goed bij mij.

Het liefst loop ik alleen. Alleen lopen heeft als voordeel dat ik met niemand rekening hoef te houden. Ik kan lekker gaan wanneer ik wil. En even lekker alleen zijn. Ik heb ook mee gedaan met een Start to Run cursus. Dat deed ik om de techniek van het hardlopen te leren. Bij deze cursus loop je in een groep. Het voordeel van lopen in een groep vind ik de motiverende werking die van een groep uit gaat.  Door lekker te kletsen tijdens het hardlopen voorkom je dat je te hard gaat, dat je ademhaling goed blijft en dat je sneller op de gewenste kilometers zit dan je dacht.

Hardloopmotivatie

Ik begon met hardlopen omdat ik snakte naar een uurtje voor mezelf. Mijn jongste zoon vroeg veel tijd en aandacht. Dat mijn lichaam sterker en strakker werd, en mijn conditie met sprongen vooruit ging was mooi meegenomen! Ik zal veel beter in mijn vel. Mijn omgeving viel dat ook op.

Ik voel me veel prettiger nu ik weer lekker sport. Ik loop altijd in de ochtend, daar teer ik de hele dag op. Een dag die ik start met hardlopen geeft me energie en dat voelen de kids ook.

Hardlopen en moederschap

Onbewust krijgen mijn kinderen veel van hardlopen mee. Aangezien mijn man hardloper is en ik nu ook, zien ze dat we iets doen dat we leuk vinden. Dat we goed voor onszelf zorgen. Door het hardlopen zijn we bovendien veel gezonder gaan eten.

De kinderen gaan altijd mee naar hardloopwedstrijden. En stiekem kunnen we niet wachten tot één van de jongens eens mee wil doen aan de kidsrun. Maar als ze niet willen is het ook goed. Ze moeten wel sporten, dat vinden we belangrijk. Bijvoorbeeld op een athletiekvereniging zodat ze verschillende sporten kunnen proberen. Maar ze mogen zelf kiezen.

Hardloop apps en gadgets

Ik loop met een Garmin forerunner om afstand en tijd te meten. Tijdens het lopen luister ik naar muziek. Ik denk niet dat ik zonder hardloopmuziek kan. Ik gebruik muziek als ik er even doorheen zit. Dan skip ik snel naar een uptempo nummer. En ik denk dat ik me teveel ga concentreren op mijn ademhaling en voetstappen als ik zonder muziek ren. Muziek leidt me af en bepaalt de sfeer en het tempo.

Hardloopwedstrijden en evenementen

Inmiddels doe ik mee aan wedstrijden. Dat kwam doordat ik altijd werd meegetrokken naar de wedstrijden van mijn man. En als je daar dan langs de zijlijn staat, begint het toch wel erg te kriebelen.
Wedstrijden betekenen voor mij lekker lopen, in een leuke sfeer met de verbondenheid van andere hardlopers. Voor een prijs ga ik niet. Maar stiekem vind ik het wel leuk om te kijken of de 5 km me lukt binnen mijn laatst gemeten tijd. Of misschien sneller dan wanneer ik thuis ren.

Hardloopkleding en schoeisel

Ik ben gek op sportkleding! Het hardlooprokje dat ik heb is zo leuk. Er zit een kort broekje onder anders voel ik me wel heel bloot. En leuke sportkleding helpt me om het sporten steeds weer leuk te blijven vinden.
Hardloopschoenen koop ik nog niet zo heel veel, met name ook omdat ze zo prijzig zijn. Ik loop nog op de schoenen waarmee ik gestart ben en zal weer nieuwe kopen als het nodig is. Dat zijn Saucony's.

Toen ik startte liep ik op de schoenen die ik altijd voor sport gebruikte. Maar al snel kreeg ik pijn aan mijn enkels en knieën. Ik ben toen naar een sportzaak gegaan die een gratis loopanalyse deed. Dan zie je pas hoe belangrijk je juiste renschoenen zijn en hoeveel verschil er in de schoenen zit. Ik kocht de schoenen die me geadviseerd weren en poef! Weg pijntjes en klachten!

Hardloopinspiratie

Mijn man inspireert mij als hardloper. Dat kan ook haast niet anders: hij straalt als hij het over hardlopen heeft. En hij zal mij altijd blijven aanmoedigen om te lopen. Toen hij een paar jaar geleden begon met hardlopen heb ik gezien hoe goed het kan zijn en hoe het iemand positief kan veranderen. In zijn leven is het niet meer weg te denken. Ik ben zo trots op hem.

Hardlooplektuur en literatuur

Ik vond Run like al Girl een heel leuk boek. Het is herkenbaar en humoristisch. En mijn man en ik lezen samen de Runner's World. Er staan leuke artikelen en tips in.

Mijn boodschap aan moeders die overwegen om te gaan hardlopen

Doen! Het gaat er niet om of je wel of niet snel gaat, of hoe je eruit ziet. Het gaat erom dat je het doet. Hardlopen geeft energie. Door te gaan ben je iedereen die op de bank blijft zitten al voor. Je hoeft ook echt niet gelijk 3 of 5 of 10 km te lopen. Lekker een minuutje rennen en 2 minuutjes lopen. Je zal zien hoe lekker het is.

Ik vind het belangrijk nog iets van sport naast het hardlopen te doen. Zodat ik ook andere spieren gebruik, en zodat de spieren van mijn buik en rug ook sterk worden/blijven. Dit voorkomt blessures tijdens het hardlopen. Yoga schijnt heel goed te zijn voor hardlopers, maar ik volg nog 2x in de week Zumba lessen. Voor mij voelt dit als een heel goede combinatie. Ik heb zo heel veel plezier in beide sporten.

Voor mij werkt het erg goed om op vaste dagen te lopen. Ik ben echt van de regelmaat. Zo ren ik wekelijks op zaterdag en zondag (ik eerst en dan mijn man) en doe ik op woensdag en donderdag Zumba. Deze regelmaat zorgt er voor dat ik geen dag oversla. Het hoort gewoon bij de routine van onze dag/weekend. De kids zijn het ook al helemaal gewend. De oudste weet al: op zaterdag en zondag gaat eerst mama rennen, dan papa rennen en dan doen we samen wat leuks.
En aan alle mama's, koop een goede sport bh! Deze is tijdens het rennen net zo belangrijk als  goede schoenen! Ongeacht welke maat, we kunnen niet zonder.

Wil jij ook geïnterviewd worden over hardlopen? Mail me dan op nicoleorriens@gmail.com

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.