Hardloper Nicole Mossink

ren mama ren'Hardlopen is niets voor mij. Ik kan dat niet, ik houd dat niet vol én het is slecht voor mijn knieën.'

Dat was Nicole Mossinks mening over hardlopen.

Maar op een dag maakte Nicole's onsportieve broertje een opmerking over sportschoenen. En voor ze het wist zei ze: 'Als jij de sportschoenen uit de kast haalt, doen wij in februari 2014 samen de 8 van Apeldoorn!' En zo begon Nicole op haar 37-ste met hardlopen.

Ze sloot zich aan bij de beginnersgroep voor hardlopen die haar sportschool organiseerde, met als doel de 8 kilometer te lopen. Iedere donderdagavond volgde ze de training waarbij het lopen rustig werd opgebouwd. Een minuut hardlopen, een minuut wandelen enz.  'En toen raakte ik besmet met het hardloopvirus,' zegt Nicole terugkijkend.

Nicole is inmiddels 39. Ze woont in Apeldoorn, is getrouwd met Marc en moeder van twee dochters. Laura van 8 en Jill van 4.

Dit is haar verhaal!

Hardloopgewoontes

Het liefst loop ik in de natuur, maar meestal loop ik in de stad. Gemiddeld loop ik twee keer per week. Ik loop nog steeds met Ten Tije, de loopgroep van de sportschool. Op donderdagavond doen we interval- en krachttraining en op zondag een duurloop van 1,5 uur.
In het campingseizoen, zijn we in de weekenden bij onze stacaravan te vinden en loop ik op de zondagen een rondje in m'n eentje. De omgeving is daar prachtig, maar ik mis dan wel het samen lopen.

Voor- en nadelen van alleen lopen versus in een groep

De voordelen van alleen lopen zijn dat je zelf je route en tijdstip kunt bepalen. Zie ook Hardlooproute maken! Het nadeel van alleen lopen is dat je niemand hebt om je aan op te trekken. Met de groep loop ik harder dan alleen. Voordeel van een groep is daarnaast de gezelligheid. Een nadeel: ik loop altijd achteraan. Maar er is gelukkig altijd wel iemand die bij je blijft lopen, en de kopgroep loopt een paar keer terug naar de achterste loper zodat de groep weer bij elkaar is.

Soms vind ik het vervelend om altijd de achterste te zijn. Dan loop ik mezelf op te fokken: 'Nou loop ik wéér achteraan! Ik wil net zo hard kunnen als de rest. Het is vervelend voor de snelste loper dat ze terug moeten lopen vanwege mij...'

Maar mijn collega hardlopers poetsen die bezwaren meteen weg, en motiveren me. Ook een voordeel van een loopgroep is dat je minder snel afzegt of een kortere afstand loopt. En het levert soms leuke contacten op.

Hardloop motivatie

 • Door hardlopen ontdek ik dat ik veel meer kan dan ik dacht.
 • De vrijheid die hardlopen me biedt.
 • Het gemak: het kan altijd en overal.
 • De kick als je weer iets geflikt hebt.
 • Mijn hoofd lekker leegmaken.
 • De stoot endorfine die mijn lichaam krijgt.

Ik loop vooral omdat ik het leuk vind. Ik heb een eigen administratie- en belastingadvieskantoor. En zeker in het eerste half jaar is dat werken, werken, werken. Hardlopen wil er dan wel eens bij inschieten. Afgelopen jaar heb ik bewust de donderdagavonden en de zondagmorgen vrij gehouden. Zou ik dat niet doen, dan zouden deze tijden zich zeker vullen met werk. En dan word ik chagerijnig. Even die 2 momenten in de week voor jezelf, lekker rennen, dat werkte zoveel beter. Hardlopen is een moment voor mezelf.

Hardlopen en moederschap

Parallellen tussen hardlopen en  moeder zijn zie ik niet. Misschien dat je door hardlopen lekker in je vel zit, en daardoor wat meer geduld hebt. Maar dat hoeft niet perse met hardlopen. Dat kan met iedere andere sport.

Mijn oudste dochter Laura heeft twee keer meegedaan met de kidsrun van de midwintermarathon. Het eerste jaar was voor ons beiden het debuut, en zij vertelde overal vol trots: 'Mijn moeder en ik lopen de marathon!' Komend jaar loopt Jill, de jongste hem denk ik ook. Ze hoeven van mijn niet per sé te lopen, maar mijn man en ik willen wel dat ze iets doen met sport.

Hardloop wedstrijden en evenementen

Een paar keer per jaar doe ik mee aan hardloopwedstrijden. Ik geniet van de gezelligheid en de sfeer bij zo'n evenement. Dat vind ik echt geweldig.

Afgelopen jaar stonden/ staan op het programma:

 • de 10 EM van de Midwintermarathon in Apeldoorn,
 • de halve marathon van Zwolle,
 • de 10 EM bij de Dam tot Dam,
 • de 10 km van de Dahliarun in Heerde, een kleinschaliger evenement
 • de 15 km bij de 7 heuvelen in Nijmegen.

Hoogtepunt dit jaar was de halve marathon in Zwolle afgelopen juni. Eind maart raakte ik geblesseerd: hielspoor. Tijdens het hardlopen schoot het erin, en ik kon opeens geen pas meer zetten. Het was dus lang de vraag of ik wel mee kon doen. Op Moederdag, toch een link met hardlopen en moeder zijn, heb ik de eerste kilometers weer gelopen. Ik had toen 7 weken niet gelopen, en had nog maar 6 weken de tijd om op te bouwen naar de 21 km. Maar het is gelukt. Het was een prima sfeer. De hele groep van Ten Tije deed mee. Er is zoveel publiek, bandjes enz. langs de kant. Dat is echt leuk, en wat een geweldig gevoel toen ik met tranen in de ogen van geluk onder de finishboog doorkwam.

Hardloop gadgets en apps

Ik heb altijd m'n mobiel bij mij. Vroeger met de Runkeeper app, en als ik alleen liep voor de muziek. Tegenwoordig alleen nog voor de muziek, en om te kunnen bellen als er wat is. Sinds een jaar loop ik met een Tom Tom gps sporthorloge. Die meet de hartslag in de pols, dus je hoeft geen band om, ideaal.

Als ik alleen loop heb ik muziek in mijn oren. Ik vind het lekker lopen. Vaak luister ik niet eens echt, maar er zijn momenten dat de hardloopmuziek je erdoor heen trekt als je het even wat zwaarder hebt. Ander voordeel is dat ik op de een of andere manier toch altijd wel een liedje in mn hoofd heb als ik loop. En 9 van de 10 keer is dat een kinderliedje, en dan alleen de eerste paar regels. Nou, loop maar eens een uur/ anderhalf uur met constant 'Bob de bouwer, kunnen we het maken, bob de bouwer nou en of!' in je hoofd. Of 'Afrika tot in Amerika van op de Himalaya tot in de woestijn!' En dat dan op repeat in je hoofd....

Hardloopkleding en schoeisel

Voor hardlooprokjes ben ik het type niet. Loopschoenen heb ik nu twee keer gekocht. De eerste keer compleet blanco bij een grote sportzaak, de tweede keer bij Runnersworld. Het leuke was dat zij op dezelfde schoen uitkwamen als ik daarvoor had. Dat zijn Asics.

Hardloopinspiratie

In mijn loopgroep loopt een dame, Mascha, die zooooooo gemakkelijk loopt. Ze kan makkelijk voorin meekomen, en dan ook nog een grote glimlach en genoeg adem om over van alles te kletsen. Dan denk ik wel eens: 'Wow, dat zou ik ook wel willen kunnen.'

Hardlooplektuur en literatuur

Voor mijn verjaardag kreeg ik het boek Run like al Girl gehad. Vooral het eerste deel vond ik erg leuk en vaak herkenbaar. Daarnaast lees ik Runner's World. Ik vind het een blad waar je als 'huis-tuin en keuken-hardloopster' ook wat aan hebt. Er staan leuke verhalen in, maar ook tips waar je wat mee kunt.

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Ja, absoluut, gewoon gaan! De moeilijkste stap is de eerste, de deur uit. Maar geloof mij, iedereen is zo begonnen en het bouwt snel op. En het is echt zooooo leuk. (zelfs in de regen) Sporten is leuk, maar het leuke aan hardlopen is dat het echt altijd en overal kan.

Lees ook: Hielspoor en hardlopen.

Wil jij ook meedoen aan deze rubriek? Mail me dan op nicoleorriens@gmail.com

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.