Hardloper Natasha

hardloper

Natasha beoefende verschillende sporten een 'blauwe maandag': turnen, judo, klassiek ballet en jazzballet. Maar hardlopen? Nee, dat vond ze maar niks.

Op haar elfde liep ze desondanks samen met haar moeder de Spaanderswoudloop. Ze schreven zich in voor de 1,5 kilometer! Zowel Natasha als haar moeder gingen over de finish alsof ze zojuist de New York Marathon hadden gelopen. Dat hardlopen was duidelijk niks.

Maar in 2008 kocht Natasha een WII. En toen ze daarvoor 11 minuten moest lopen dacht ze: 'Laat ik dat eens búiten proberen.' Ze printte een hardloopschema uit, en ging van start. Het ging lekker, ook al vond ze het een hele uitdaging om steeds langer te lopen. Maar elke keer dat het lukte voelde Natasha zich onoverwinnelijk. Maar na tien keer hardlopen ging ze door haar rug. Het kostte haar twee rugoperaties, maar sinds vorig jaar maart is ze weer begonnen met hardlopen.

Dit is Natasha's hardloop verhaal!

 

Hardloop gewoontes

Voor ik ga hardlopen, moet ik mijzelf altijd wat oppeppen en doe ik wat rek- en strek oefeningen. Als ik de deur uitloop, begin ik al. Ik woon in een struikachtige omgeving. Bosrijk kan ik het niet meer noemen nadat ze een heleboel bomen hebben gekapt. Soms loop ik door een bosachtige omgeving, maar meestal loop ik via het fietspad, achter de huizen langs de gracht richting de autoweg. Ik ben namelijk nogal bang voor honden. En via die route heb je het minst last van honden. In bossen en parken, lopen honden vaak vrij rond. En er zijn maar weinig baasjes (vooral bazinnetjes) die hun honden zo onder controle hebben, dat ik er geen last van heb. Als ik een loslopende hond zie, dan begint mijn hart nog sneller te kloppen, en voel ik mijn handen zweten. Zie ook Hardlooproute maken!

Hardloop motivatie

Ik begon ooit om mezelf te laten zien dat ik het kon, en om mijn conditie te verbeteren. Nu loop ik ook om slank te blijven. Ik was vroeger eerder te mager dan te dik. Maar na mijn dertigste bleven de kilo’s er toch meer aanzitten. Hoewel ik niet echt mag klagen, wil ik wel drie kilo van mijn huidige gewicht kwijt. Ik merk wel dat je dan ook echt je eetpatroon moet aanpassen, anders heeft hardlopen geen effect op je figuur. Mijn belangrijkste motivatie om te gaan lopen is dat ik eventuele muizenissen in mijn hoofd kan ordenen. Ik heb echt een paar rotjaren achter de rug (letterlijk en figuurlijk) en als je dan gespannen bent, en je weet het even niet en je gaat hardlopen, ontspan je vanzelf.

Hardlopen en moederschap

Ik had nooit verwacht dat ik een sterke moeder zou zijn. Hetzelfde geldt voor hardlopen! Ik had nooit verwacht dat ik in vijf maanden tijd zoveel sneller kon worden. En de kilometerteller blijft maar doortikken. Bij zowel hardlopen als moeder zijn merk ik dat ik veel meer in huis heb dan ik ooit had gedacht. De vrijheid die hardlopen mij biedt, maakt me bovendien een stuk relaxter. En dat kan ik gebruiken in mijn contact met de kinderen.

Hardlopen met kinderen

Mijn jongste zoon is een luiaard. Elke vorm van beweging vindt hij te veel. Wie weet verandert het als ie wat ouder is. Mijn oudste zoon daarentegen is heel sportief. Ik heb een keer met hem gelopen, en dat was geen succes voor mij. Hij is 13 jaar en loopt veel harder dan ik. Daardoor ga ik te snel en kan ik het niet bijhouden. Nog flink door trainen dus.

Hardloop apps en gadgets

Ik heb altijd mijn iPhone mee. Ik loop met Evy. Ik ben allang bij les 30 en zou in 32 minuten 5 kilometer moeten lopen, maar daar doe ik echt nog 10 minuten langer over. Dus zet ik 'm op vrije training. Ook lukt het mij nog niet te lopen zonder wandelpauzes: ik moet vaak na 8 -10 minuten even gewoon lopen. Soms omdat ik verzuring in mijn benen voel, soms omdat mijn hoofd zegt: 'Pff hoe lang nog?' Ik hoop ooit in één keer 30 minuten te lopen oftewel de 5 km.

Ik heb altijd muziek op tijdens het lopen, heerlijk. Ik probeer zo in trance te raken. Als je in die staat bent kun je ook langer lopen. Soms lukt het, maar nog steeds niet heel lang.

Hardloopwedstrijden en evenementen

Na die ene keer dat ik met mijn moeder de Spaanderswoudloop liep, heb ik nooit meer meegedaan. Ik zou het wel willen, maar dan wil ik die 5 kilometer in een keer kunnen lopen. Ik hoop dat ik het in het najaar kan doen. Het lijkt me geweldig om dan mijn vader (mijn grote voorbeeld) mij te zien aanmoedigen. Alleen al bij het idee krijg ik tranen in mijn ogen. Als je mijn blog volgt weet je waarom.

Hardloopkleding en schoeisel

In de winter heb ik een lekkere warme hardloopbroek, en veel laagjes aan de bovenkant. In de zomer draag ik een dunnere trainingsbroek: wel lang, geen korte broek, maar wel met een topje er boven en een trainingsjack. Dat jack doe ik uit als ik het heel warm heb.

Hardloop inspiratie, literatuur en lektuur

Mijn vader is mijn grote inspiratie. Hij ging altijd door, al had hij wat verrekt of verzwikt. Na zijn ongeluk op de fiets heeft ie nog geprobeerd te lopen met een hardloopprothese. Maar ik geloof dat hij zich ongemakkelijk voelde om daarmee te lopen. Hij heeft het maar een paar keer gedaan.

Ik lees geen tijdschriften over hardlopen. Soms zie ik wat interessants op het internet staan, en ik vind het leuk om blogs van hardlopers te lezen, en daar raak ik ook wel geïnspireerd door.

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Laat je niet door iets tegenhouden. Maak tijd voor jezelf vrij. Vaak vergeet je jezelf, als je net moeder bent. Ik spreek uit ervaring. Pak desnoods de kinderwagen, en ga er achter hardlopen. Dat zijn twee vliegen in een klap: je kind een frisse neus, en jij een goede conditie.

Similar Posts

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.