Hardloper Moniek: haar verhaal

hardloper

Hardloper Moniek (59) is geboren en getogen in Rotterdam, maar woont nu in Brabant. Ze heeft samen met haar man een dochter van 24 en een zoon van 22. Ze begon met hardlopen toen ze 24 was, door haar toenmalige vriend. Die nu haar man is!

Lees hieronder het interview met Moniek!

Waarom begon je? Was er een bepaalde aanleiding?

Ik vond het knap en fascinerend dat mijn man toen met een collega een 10 km aflegde binnen 45 minuten. Ik wilde ook gaan hardlopen en gaan ervaren hoe hard ik kon. We gingen samen trainen voor de Verdonkeremaanloop, een halve marathon in Delft midden in de nacht van zomer op wintertijd.

Waar loop je het liefst?

Ik loop en train het liefst in de natuur, in polders, strand en bos of in de bergen. Een wedstrijd in een stad of dorp vind ik echter ook leuk.

Hoe vaak loop je?

Meestal zo'n 3 tot 4 keer per week. Vroeger, als wedstrijdloopster echter wel 5 tot 6 keer per week.

Loop je alleen of in een groep? Wat zijn de voor- en nadelen?

Nu loop ik vaak alleen. Soms met mijn man of met een loopmaatje. Ik heb bij de atletiekvereniging vaak in groepen gelopen, en later nog in een plaatselijk loopgroepje.

Het voordeel van alleen lopen is dat je niet gebonden bent aan tijd en afstand, en lekker kunt dwalen waar je wil. Ik kan in mijn eentje ook meer genieten van de natuur om mij heen. Het voordeel van lopen in een groep is dat je beter je tempo kunt handhaven, en gezellig kunt kletsen over van alles, natuurlijk het meest over aankomende loopjes en tijden enzovoort.

hardloper

Wat motiveert je om te gaan hardlopen?

Hardlopen hoort gewoon inmiddels in mijn leven. Het blijft een fijne sport om te doen.

Hardlopen zit in mij.

Tijdens buitenlandse vakanties gaan altijd de hardloopspullen mee en zoek ik tevoren loopjes en evenementen uit om aan mee te doen.

Maak je verschil tussen lichamelijke en psychologische redenen om te lopen?

Nee, in ieder geval niet bewust. Ik loop omdat ik dat zo al jaren gewend ben. En natuurlijk is het goed voor je lichamelijke conditie en kan het rust brengen in de dagelijkse hectiek. Maar ik sta daar nooit zo bij stil.

Wat betekent hardlopen voor jou?

Part of my life. Ontspanning, genieten. Soms nog een prijsje meepakken in een regionaal loopje in de masters-categorie, dat is soms nog wel de kers op de taart.

hardloper

Zie je parallellen tussen hardlopen en moeder zijn?

Haha, als ik terug kijk naar toen de kids klein waren, opvoeding, gezin, werk enzovoort dan denk ik als overeenkomst of parallel met hardlopen aan het woordje 'afzien.'

Leer je je kinderen ook hardlopen? Waarom wel/ niet?

We hebben het onze kinderen, met de paplepel ingegoten. Eerst in de buggy mee, eigenlijk daarvoor al omdat ik tijdens zwangerschappen bleef lopen, en later liepen ze bij de kinderlopen mee bij loopevenementen. Ook in de vakanties liepen ze bij de pupillen of jeugd mee bij wedstrijdjes.

Raad je het je kinderen aan?

Mijn dochter hoef ik het niet meer aan te raden. Zij is lid geworden destijds van een atletiekvereniging en is via zwemvereniging in de triathlonsport terecht gekomen. Ze zit nu in Team.nl voor de Olympische Spelen. Mijn zoon loopt ook nog zo af en toe.

Loop je met 'gadgets'?

Ik loop met mijn Polar M400. Verder heb ik mijn GSM bij mij om eventueel foto's te maken tijdens de trainingen.polar

Doe je mee aan wedstrijden? Waarom wel of waarom niet?

Vanaf dat ik met lopen begon doe ik mee aan hardloopwedstrijden. Ik vergeet nooit dat ik na een 10 e.m. omgeroepen werd, en de eerste plaats behaald had bij de recreanten dames. Ik won een jaar lidmaatschap van atletiekvereniging incl. licentie. Vanaf toen werd ik wedstrijdloopster, en in de jaren daarop liep ik veel p.r. 's en heb ik een aardige prijzenkast kunnen vullen met bekers en medailles.

Wat betekent deelname aan wedstrijden voor jou?

Eerst gewoon omdat ik het leuk vond, en voor de fun. Als wedstrijdloopster bracht het spanning mee: hoe voel ik mij, wie zijn mijn concurrenten in de race, kan ik een p.r lopen? Nu loop ik meer voor mijzelf, en om mijn eigen grenzen te ontdekken. Maar het competitieve blijft wel in mij zitten. Ik voel in races nog steeds de uitdaging om voorgangers in te halen.

hardloper

Ga je ook echt voor een prijs?

Nee, niet meer. Ik vind een medaille of shirt als herinnering leuk. Maar wanneer er een mastersklassement is van leeftijdsgroep probeer ik nog wel een kansje te wagen.

Loop je op muziek? Waarom wel, of juist niet?

Nee, nooit gedaan. Nooit uitgeprobeerd ook. Ik geniet van de geluiden in bos, polder of zee.

Draag je ook looprokjes? Waarom wel of juist niet?

Nee. Gewoon een korte tight in de zomer en in de winter een driekwart of lange tight.

Vind je loopschoenen kopen leuk?

Dat blijft altijd leuk! Maar ik ga nooit voor een bepaalde kleur of merk. Maar voor wat mijn voeten nodig hebben. Mijn eerste paar was van het merk Turntec. Daarna Karhu. En heel lang op Saucony Omni`s en Triumph`s gelopen. En Adidas Ultraboost. Nu op Hoka en op Asics. Ik heb geen favo merk eigenlijk.

Is er iemand die je inspireert om te gaan hardlopen? Een voorbeeld?

  • Kathrine Switzer, zij liep als eerste vrouw de marathon, illegaal want vrouwen werden geacht dit niet te kunnen.
  • Ingrid Kristiansen, zij heeft heel lang het record op de marathon gehad en bewees ook dat vrouwen na het moederschap nog steeds een sportcarrière kunnen maken.
  • En last but not least: De Nederlandse Mieke Pullen ( Hombergen). Zij begon op latere leeftijd met hardlopen en bleek een talent, ze won de Marathon Rotterdam( NK) en deed aan WK en EK Masters mee en liep knappe tijden. In Dordrecht heb ik samen met haar op het podium gestaan en haar gesproken; een leuke toffe vrouw! Toen ik hoorde dat zij tijdens een trainingsloop was aangereden en overleden was ik daar dan ook danig van geschrokken.

Heb je favoriete boeken over hardlopen?

Ik heb veel boeken over hardlopen gelezen. Bram Bakker schrijft leuk over lopen.

bram bakker hardlopen

En laatst heb ik twee boeken van Jolanda van Linschoten gelezen; deze zijn echt ook heel boeiend. Wat een dappere vrouw en moedig ook. Tip: lees het boek Niet de race maar de reis. Bijzonder en inspirerend! Hieronder de boektrailer:

Lees je het tijdschrift Runner's World? Waarom wel/waarom niet?

Ik lees het af en toe. Vroeger heette het blad Runnersworld en had je daarnaast nog De Hardloopkrant en Losse Veter. Ik lees er niet zoveel nieuws meer in maar vindt het zo af en toe leuk om nog eens lezen.

Hoe zie je je toekomst als hardloopster?

Ik word dit jaar 60 maar ik ben van plan nog lang te blijven hardlopen. Hopelijk zonder loopblessures. Om tijden en persoonlijke records geef ik nu wel veel minder. Ik wil ieder jaar nog wel een marathon lopen. En meedoen aan het jaarlijkse loopevenement in de wijk waar ik woon. Dat is een traditie. Ik loop al vanaf eerste keer mee, dat was in 1990. In 1997 liep ik hoogzwanger de kidsloop mee. Mijn zoon werd een week later kerngezond geboren.

Heb je een boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen?

Ga gewoon lekker lopen, het is een gemakkelijke sport. Je bent niet tijdgebonden, loopt de deur uit en je bent al onderweg. Tijd en afstand doet er niet toe. Of wel; maar dat komt later wel…

Ik loop zelf, sinds we een hond hebben, regelmatig met haar. Dat is weer eens wat anders en ook leuk. Speciale riem en tuig en gaan… lekker de polder in! En af en toe een Cani-cross samen lopen! (Zie ook Hardlopen met hond.)

Ook meedoen aan deze rubriek?

Laat dan hieronder je emailadres achter.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.