Hardloper Mariska

hardloper mariskaMariska (33) had al een paar keer geprobeerd om te gaan hardlopen. Want ze zocht iets om rust te brengen in haar drukke leven. De vrijheid van hardlopen trok haar aan. Maar elke keer gooide een blessure roet in het eten, of werd ze ziek.

Maar twee jaar geleden besloot ze het nog een keer te proberen. Dit maal met hulp van de podcast van Renate Wennemars. Haar doel was duidelijk: 25 minuten aan één stuk kunnen hardlopen. Dat was te overzien, en Mariska begon het warempel leuk te vinden. Tot haar eigen verrassing nam ze zelfs haar hardloopschoenen mee op vakantie naar Frankrijk, om te kunnen blijven trainen.

In september van hetzelfde jaar sloot ze zich aan bij de plaatselijke Athletiekvereniging.

Mariska heeft samen met haar man twee kinderen: een jongen van 5 en een meisje van 3.

Dit is haar verhaal!

Mariska's hardloopgewoontes

'Het liefst loop ik in het buitengebied, maar als het donker is kies ik toch liever voor veilig verlichte straten. Ik loop 3 tot 4 keer per week, waarvan één keer per week met een groep bij de plaatselijke atletiekvereniging. Ik vind dit gezellig, en een vaste avond motiveert me.

Het voordeel van een groep is de onderlinge aanmoediging en gezelligheid. Verder loop ik alleen, of met een hardloopmaatje. Alleen lopen vind ik prettig om mijn hoofd leeg te maken. Terwijl mijn hardloopmaatje me uitdaagt me om net even dat stapje extra te zetten. Daarnaast is het ook gewoon heel erg gezellig om samen te lopen.

Hardloopmotivatie

In eerste instantie begon ik met hardlopen om mijn hoofd leeg te maken. Maar ik merk dat ik het steeds vaker nodig heb. Gewoon even naar buiten, ongeacht het weer, even de frisse lucht in. Ook voel ik mij fysiek beter wanneer ik gelopen heb.

Hardlopen laat me zien dat ik meer aankan dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Vooral als het wat minder gaat, merk ik dat ik toch kan doorzetten. Dit kan ik ook toepassen in het dagelijks leven.

Hardlopen en moederschap

Ik zie niet direct parallellen tussen hardlopen en moeder zijn. Maar ik vind het fijn om even met iets anders bezig te zijn, en een moment voor mezelf te hebben. Dan kan ik daarna weer alle vragen rustig beantwoorden, en heb ik nieuwe energie om er lekker op uit te gaan met de kinderen.

Later als de kinderen ouder zijn zal ik sporten zeker aanraden. Het maakt mij niet uit welke sport ze gaan doen, het belangrijkste vind ik dat ze er plezier aan beleven.

Hardloop gadgets en apps

Ik heb altijd mijn mobiele telefoon mee voor muziek. Muziek geeft me een boost. Voor mijn verjaardag kreeg ik een Polar M400 sporthorloge met hartslagmeter. Die draag ik bijna elke training, maar ik ga ook wel eens bewust zonder op pad.

Hardloop wedstrijden en evenementen

De afgelopen periode deed ik regelmatig mee aan wedstrijden. Ze geven me een doel om naar toe te trainen. Bovendien geniet ik van de sfeer bij wedstrijden. Ik ga niet voor een prijs, want daar ben ik niet snel genoeg voor.

Hardloopkleding en schoeisel

Een tijdje terug heb ik een loopjurkje gewonnen. Maar het weer is nog niet zodanig mooi geweest dat ik hem kon dragen. Ik wacht nog steeds op geschikte weersomstandigheden.

Hardloopschoenen kopen doet me weinig. Echt schoenen uitzoeken is er niet bij. Ik kan vaak wel kiezen uit meerdere paren, maar uiteindelijk kies ik op basis van comfort en niet op hoe leuk ze zijn. Mijn insteek is vooral praktisch. Op dit moment loop ik op Brooks, maar de vorige waren van Asics. Ik heb niet echt een voorkeur.

Hardloop literatuur en lektuur

Ik heb geen favoriete boeken over hardlopen. Wel lees ik Runner's World. Ik haal daar soms tips uit, en lees het om te ontspannen.

Mijn toekomst als hardloper

Ik denk dat ik dit nog héél lang ga doen. Ik hoop ooit een marathon te lopen, maar op dit moment zie ik niet hoe ik de trainingsarbeid die daarbij komt kijken, in mijn drukke schema zou moeten inpassen.

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Gewoon doen en probeer het in ieder geval 3 maanden vol te houden. Volgens mij weet je dan pas echt of je het leuk vindt. Daarna kan je altijd beslissen dat het niets voor je is. Je bent dan in ieder geval fitter dan toen je begon.'

Wil jij ook wel meedoen aan deze rubriek? Mail me dan!

Similar Posts

3 Comments

  1. Hartstikke goed bezig Mariska en die marathon.... gewoon beginnen, als je al 3 tot 4 keer loopt dan komt er alleen nog een lange duurloop bij in een periode van 10 weken en dat kan bijv. in het weekend. Na 2 tot 3 jaar hardlopen heb je genoeg basistraining. Je moet het wel leuk vinden en een periode kiezen die je ligt. Succes gewenst, groetjes, Dorothé

  2. Beste Dorothé,
    Hartelijk dank voor dit bericht. Zo lijkt het zeker haalbaar om een keer een marathon te kunnen lopen. Maar eerst een halve :-).

    Groetjes Mariska

  3. Hallo Mariska, samen met mijn buurvrouw loop ik sinds een paar jaar. De eerste jaren alleen en later samen. Met een maatje lopen slepen wij elkaar er doorheen. Ooit met 3 km begonnen toen 6 en een wedstrijd van 10. In mij uppie een wedstrijd van 16 en toen was ik om. We hebben vorig jaar voor het eerst een 1/2 marathon gerend. Dit jaar 2 en heeel misschien (we denken nog ) de hele. We zijn met de halve 3x pw aan het trainen. Door de week 2x kort en het weekend een duur. Ook wij hebben kinderen. Het gaat je zeker lukken. Veel hartloop plezier dat is het aller beste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.