Hardloper Marisca

hardloper

Marisca (40) is getrouwd met John. Samen hebben ze drie kinderen: Julian* (2004-2008) Mirthe (2007) en Lieke 2010. Julian kreeg 4 dagen na de geboorte van Mirthe de diagnose leukemie. Na bijna een jaar van ziek zijn, is hij helaas op 11-12-2008 overleden. Na die tijd liet Marisca zich omscholen tot doktersassistente, omdat de medische wereld haar heel erg trok. Ze werkt nu met veel plezier in een huisartsenpraktijk.

Beginnen met hardlopen

Marisca begon vorig jaar met hardlopen. Daarvoor was ze al jaren lid van de sportschool, maar vooral als 'slapend lid'. Ze vond het sporten helemaal niet leuk. Het voelde meer als een soort straf. Marisca greep dan ook elk excuus aan om niet te gaan.

Ondertussen overwoog ze al maanden om te gaan hardlopen. Ze was bijna 10 kilo afgevallen en voelde zich een stuk fitter. De volgende stap was: aan haar conditie werken. Maar ze moest eerst moed verzamelen en worstelde met vragen als:

  • Kan ik dit wel?
  • Loop ik niet voor gek als ik zo langzaam loop?

Op een mooie dag in januari besloot ze ineens om er gewoon niet meer over na te denken en te gaan. Ze trok haar, zo goed als nieuwe, Nike Air Max schoenen aan die ze voor de fitness had gekocht, en zette haar eerste schreden op het hardloperspad!

Met behulp van Evy's Start to Run.

Dit is Marisca's verhaal!

Hardloopgewoontes

Ik woon in een dorp. Dus als je gaat hardlopen, beland je al snel in de polder, langs de haven en eventueel een stukje duinen en strand. Hoewel de route vaak ongeveer hetzelfde is, geniet ik er steeds weer van. Al lijkt het me ook wel een keer leuk om in de stad te lopen. Dit zal ik komende zomer gaan ervaren, dan loop ik 10 km tijdens de KikaRun in Rotterdam.

Ik loop gemiddeld drie keer per week, meestal alleen. De laatste tijd train ik regelmatig met het team waarmee we aan de KikaRun deelnemen. Het voordeel is dat je vaak sneller loopt dan dat je gewend bent. Tegelijkertijd is dat ook wel een valkuil, omdat je wat meer over je grenzen gaat.

Op maandagvond lopen we met een groepje moeders tijdens de voetbaltraining van onze kinderen.

De meeste moeders lopen nog maar net en zijn met de eerste lessen van Evy bezig. Ik vind het vooral leuk voor de gezelligheid. Voor mijn fungeert dit loopje als hersteltraining na mijn lange duurloop. Hoe ik het ga oplossen als de andere moeders straks ook 5 km kunnen lopen en ik op zondag mijn lange duurloop loop, weet ik nog niet. Maar ik heb nog een aantal weken om hierover na te denken.

Hardloopmotivatie

Hardlopen betekent voor mij gezond bezig zijn met lichaam en geest, en mijn grenzen verleggen.

Lichamelijke motivatie:

  • Ik word sterker.
  • Mijn conditie is verbeterd.
  • Ik blijf beter op gewicht.
  • Mijn benen en billen zijn steviger geworden.

Psychische motivatie

  • Hardlopen maakt mijn hoofd leeg.
  • Ik slaap beter.
  • Ik zit beter in mijn vel.
  • Ik kan meer hebben.

Hardlopen en moederschap

Hardlopen en het moederschap hebben gemeenschappelijk dat je er geduld voor nodig hebt. Bij hardlopen is het rustig opbouwen van je afstanden heel belangrijk, en in het moederschap is geduld ook heel essentieel.

Ik zou het wel leuk vinden als mijn kinderen later gaan hardlopen, maar nu vind ik ze nog te jong. Ze voetballen nu. Maar als ze groter zijn, gaan ze misschien wel met me mee.

Hardloop apps en gadgets

Ik liep eerst met mijn telefoon, met daaraan mijn koptelefoontje voor de muziek en de lessen van Evy. Ik gebruik Endomondo om mijn afstanden en snelheid te registreren. Sinds januari dit jaar heb ik een TomTom sporthorloge met ingebouwde hartslagmeter en muziek, die ik nu met bluetooth oortjes beluister. Ik synchroniseer deze met Endomondo.

Als ik alleen loop, luister ik altijd naar muziek. Heerlijk! Bij lange afstanden geeft het wat afleiding en soms kan ik er ook sneller door lopen als ik op de maat van de muziek loop.

Hardloopwedstrijden en evenementen

Ik heb vorig jaar met 1 wedstrijd meegedaan in ons dorp. Het was 5 km en heb toen een pr gelopen, dat ik inmiddels al weer verbeterd heb. Een mooie tijd, en ik was zo blij dat ik niet als laatste over de finish kwam. Als ik mee doe, moet dit voor de lol en gezelligheid zijn, en niet voor de prijzen. Er zijn lopers die veel sneller lopen dan ik, dus voor een prijs ga ik niet. Meedoen is belangrijker dan winnen.

Hardloopschoenen en kleding

In oktober heb ik een paar hardloopschoenen gewonnen inclusief loopanalyse. Dat was erg leuk, en het was fijn om goed advies te krijgen. Ik heb nu dan ook superfijne hardloopschoenen, Asics dynaflyte. En het leukste was, dat ik niet hoefde af te rekenen.

Hardloopinspiratie

Zo nu en dan lees ik een Runner's World. Ik vind het een leuk blad, al lees ik ook veel over het hardlopen op internet. Favoriete boeken over hardlopen heb ik niet. Na het hardlopen voel ik me altijd heerlijk. Op dit moment train ik voor de Kikarun. Ik kan 10 kilometer hardlopen, maar wil het sneller kunnen.

Mijn toekomst als hardloper

Ik merk dat ik mijn grenzen steeds verleg. Eerst was ik superblij dat ik 5 km achter elkaar kon hardlopen. Dat was vorig jaar mei, en in oktober was ik zo mogelijk nog trotser toen ik de 10 km achter elkaar kon lopen. In eerste instantie was mijn doel om 3x per week lekker een uur te kunnen lopen. Maar nu ben ik ook op snelheid aan het trainen voor de 10 km en heb onlangs een lange duurloop van 15 km gedaan. En als ik er dan 6 km bij optel, zit je aan de halve marathon. Tja, wie weet volgend jaar.....?

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Ga het vooral doen, langzaam opbouwen, goede schoenen en genieten!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.