Hardloper Marina

hardloper

Marina Rust is haar hele leven lang te zwaar geweest. Veel te zwaar zelfs.

Maar een jaar na de geboorte van haar dochter Sylke (4) gooide ze het roer om en viel maar liefst 60 kilo af. Toen wilde ze natuurlijk op gewicht blijven! Maar fitness vond ze niks. En ze wilde ook niet vast zitten aan openingstijden van een sportschool of zwembad. Bij gebrek aan beter ging ze toch maar naar de fitness en ging daar op de loopband. Zo ontdekte ze dat hardlopen haar voldoening gaf.

Een enthousiaste buurvrouw haalde Marina over om ook eens buiten te gaan hardlopen. Iets wat ze doodeng vond, al snapt ze zelf niet waarom.

En een loopverslaving werd geboren.

Over Marina

Marina is getrouwd met Rogier, en samen hebben ze een dochter. Marina is doktersassistente van beroep, maar is op het moment niet aan het werk. Want in juli van dit jaar emigreert het gezin naar Vancouver in Canada. Rogier is vooruit gegaan en zit er nu al bijna een maand zodat hij alles kan regelen.

Dit is Marina's hardloop verhaal!

Mijn hardloopgewoontes

'Ik loop het liefste in natuurgebied. Want daar zijn geen stoepjes, auto’s of mensen die ik moet ontwijken 😉 Ik loop drie à vier per week. Ik kan niet alle dagen achter elkaar lopen, want dan gaan mijn spieren protesteren. Door het vele afvallen moet ik namelijk erg oppassen voor spierafbraak.

Dit is mijn weekschema:

 • Eén keer 8-10 km
 • Eén keer intervaltraining
 • Eén/twee keer  5-7 km

Nu mijn man in Canada zit is het wat meer organiseren omdat ik alleen onder schooltijd loop. 's Avonds wil ik namelijk thuis zijn bij mijn dochter. Ze heeft het niet makkelijk nu haar vader weg is. Vanwege praktische overwegingen loop ik daardoor op het moment vooral alleen, en minder in de loopgroep. Normaliter geniet ik erg van het sociale aspect van een loopgroep. Bovendien helpt het me net over een drempel om toch wat langer door te zetten dan als ik alleen zou lopen.

Maar alleen lopen om de snelheid proberen te verhogen, en mijn hoofd ‘leeg te lopen’ vind ik ook fijn.

Hardloop motivatie

 • Ik zit lekkerder in mijn vel door hardlopen
 • Het maakt ruimte in mijn hoofd
 • Ik blijf in conditie
 • Ik kan mijn doelen nastreven
 • Als mijn hoofd vol zit, geeft hardlopen lucht
 • Als ik een week niet kan lopen word ik toch wel een beetje sikkeneurig

Hardlopen en moederschap

Zowel hardlopen als moederschap vind ik een uitdaging en ze geven allebei voldoening. Ik kan hardlopen zeker gebruiken in mijn moederschap. Ik denk dat ik er een leukere moeder door wordt. Want door dat hardloopmoment voor mezelf, heb ik daarna meer ruimte en aandacht voor haar.

Sylke is nu nog te jong, maar ik zal sporten zeker stimuleren. Ze roept nu al enthousiast dat ze later ook wil gaan hardlopen. Maar ik laat haar vrij in haar keuze. Ze moet vooral doen wat ze leuk vindt! Niettemin zal ik zeker proberen over te dragen hoeveel lol ik er in heb.

Hardloop apps en gadgets

Ik heb altijd mijn mobiel bij me. Ik wil bereikbaar zijn voor als er iets is met mijn dochter, en ik wil om hulp kunnen bellen als ik me vreselijk verstap of iets. Bovendien heb ik de hardloop app Runkeeper en muziek aan staan. Muziek kan me door moeilijke momenten heen helpen, en ik hoor dan de snelweg niet zo. Die hoor je hier in Rotterdam namelijk bijna overal.

Daarnaast kreeg ik afgelopen jaar van mijn man een TomTom Cardio horloge die ook mijn polsslag meet. De TomTom kan veel meer dan waarvoor ik hem gebruik. Ik gebruik hem vooral om mijn snelheid in 1 oogopslag te zien.

tomtom

Hardloopwedstrijden en evenementen

Wedstrijden vormen een mooi trainingdoel en ik geniet van alles rondom zo'n evenement. Ik heb tot nu toe aan 3 wedstrijden meegedaan:

 1. Lenteloop in Rhoon (5km)
 2. 10 km van Rotterdam tijdens de marathon
 3. 5 km ladiesrun

Ik sta ingeschreven voor nog 3 wedstrijden:

 1. 10 km lenteloop Rhoon
 2. 1/4 marathon Rotterdam en
 3. 10K run in Vancouver

Ik vind het geweldig om met zo ontzettend veel mensen te rennen. En al die mensen langs de kant. Wildvreemden, maar ze juichen je toe alsof ze je al jaren kennen! Voor een prijs ga ik niet. Dan moet ik eerst toch echt wat harder kunnen gaan. Ik loop nu 10 km binnen het uur.

Hardloopkleding en schoeisel

Door het vele afvallen heb ik best wat vel overschot. Daarom draag ik 3/4 of lange tights die zo strak mogelijk zitten om dat flubberen tegen te gaan. Hardlooprokjes zijn dus geen optie. Hardloopschoenen kopen vind ik niet leuk. Ik vind het zo’n gedoe… Ik kocht vorige maand nieuwe, en nam mooi weer dezelfde omdat die zo goed bevallen. Dat zijn Asics GT 2000.

Hardloopliteratuur en lectuur

Ik heb geen favoriete boeken over hardlopen. Wel koop ik soms de Runner's World. Maar meestal lees ik online diverse artikelen. Ik pik er uit wat ik interessant vind. Bijvoorbeeld artikelen over voeding en versnellen.

Hoe zie je je toekomst als hardloopster?

Heel rooskleurig! Ik kan niet wachten om in de prachtige natuur rondom Vancouver te gaan hardlopen. Ik heb besloten om het Runkeeper schema voor de halve marathon te volgen. Dan heb ik een doel. Bovendien gaat manlief me inschrijven voor een 10 km loop in augustus in Stanley Park in Vancouver. Dat is dus een stok achter de deur om het niet te laten versloffen door de verhuizing. Bovendien weiger ik echt om ooit weer dik te worden, dus ik zorg wel dat ik blijf lopen!

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Als het je wat lijkt, vooral lekker gaan starten. Snelheid is niet belangrijk, jezelf goed voelen wel! Zorg wel dat je rustig aan opbouwt, hoe graag je ook snel verder wil. Ik vond de opbouwfase erg pittig, maar als aanhouder heb je daarna een super fijne sport om je op diverse punten beter te gaan voelen!!!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.