Hardloper Marijke

hardloper
Marijke finisht tijdens de Keiloop in Meddo. Ze wist niet dat ze op de foto werd gezet!

In november 2013 viel de bekende druppel. En dit geval was het Marijke's overvolle emmer die overliep.

Het begon met: 'Doe het maar even twee weken rustig aan.' Maar inmiddels is ze anderhalf jaar verder. Door alle narigheid viel Marijke (34) in zeer korte tijd 10 kilo af en kreeg daardoor lichamelijke klachten. Om die reden ging ze met een vriendin naar de sportschool. Even hielp het. Maar al snel merkte Marijke dat ze haar draai niet kon vinden in de sportschool. Toen herinnerde ze zich dat iemand haar ooit had getipt over runningtherapie. Ze zocht de informatie op, en begon met hardlopen in de vorm van runningtherapie bij LianLeefstijl.

Na wat ze zelf omschrijft als een 'afschuwelijke periode' krabbelt ze nu voorzichtig weer overeind. Mede dankzij hardlopen.

Over Marijke

Toen ze instortte werkte Marijke als onderwijsassistent op een basisschool. Maar door de gebeurtenissen van november 2013 kan, en wil ze niet meer werken in het onderwijs. Inmiddels is ze een traject gestart waarin ze wordt begeleid naar een andere baan. Ze heeft een vijftienjarige dochter en een elfjarige zoon.

Dit is haar verhaal.

Beginnen met hardlopen

Tussen de eerste afspraak met mijn runningtherapeut, en mijn eerste stappen zat nog geen drie weken. Ik was er helemaal klaar voor. Ik kwam van 0,0 kilometer, en loop nu 10 kilometer dankzij de supergoede begeleiding van LianLeefstijl. Het hardlopen werd rustig opgebouwd en ik leerde goed te luisteren naar mijn lichaam. De runningtherapie sloot prachtig aan bij de hulp die ik al kreeg.

Na de runningtherapie wilde ik niet stoppen, maar ik had een stok achter de deur nodig. Daarom loop ik bij een vereniging met dezelfde trainer als bij de runningtherapie. Dat zorgde ervoor dat de drempel niet te hoog was. Ik loop nu zo'n vier maanden bij deze groep. Ik heb het ontzettend naar mijn zin, en ik blijk een van de snellere lopers in de groep te zijn.

Ik had nooit gedacht dat ik het zou kunnen, dat ik het vol zou houden en dat ik het zo leuk zou vinden!

Hardloopgewoontes

Ik woon in een klein dorpje in de Achterhoek in een prachtige natuurlijke, en rustige omgeving. Ik loop dan ook het liefst in de natuur. Gemiddeld loop ik drie keer per week. Tijdens de runningtherapie periode liep ik 2 keer onder begeleiding en 1 keer zelf door middel van een huiswerkopdracht. Nu loop ik 1 keer bij een vereniging en 2 keer loop ik zelf. In de groep vind ik het prettig om met mensen met hetzelfde tempo te lopen. Alleen lopen vind ik fijn voor de rust. Voor mij is een klein nadeel bij alleen lopen dat ik soms te hard ga.

Hardloopmotivatie

Ik loop hard vanwege de beweging, en de energie die hardlopen me geeft. Door hardlopen komen mijn lichaam en geest in balans. Hardlopen betekent voor mij rust. Mijn hoofd leeg lopen, voldaan thuis komen na de training of een duurloop. Hardlopen helpt me bovendien om heel goed te luisteren naar mijn lichaam.

Hardlopen en moederschap

Door hardlopen ben ik even weg uit de dagelijkse sleur en kom ik tot rust. Dan kan ik er daarna weer tegen!

Mijn kinderen krijgen al genoeg beweging. Mijn dochter fietst elke dag 40 kilometer voor school en mijn zoon zit op voetbal, bovendien spelen ze graag en veel buiten. Ik zou hardlopen wel aanraden aan mijn dochter, om te leren 'doorzetten', maar ik dwing haar niet. Wie weet komt het ooit... Mijn zoon begeleidt mij regelmatig op de fiets, gezellig samen kletsen en buiten in beweging zijn en genieten. Hij noemt zich dan mijn personal coach.

Hardloop gadgets en apps

Ik gebruik soms RunKeeper om te kijken hoe ver ik heb gelopen, en om te kijken of het ook sneller lukt. Soms, bij wat langere afstanden luister ik naar muziek. Maar ik kan ook heel goed genieten van de muziek uit de natuur. Ik heb wel ervaren dat lopen op muziek met een goede beat lekker loopt bij de langere afstanden.

Hardloopwedstrijden en evenementen

Na drie maanden runningtherapie deed ik mee aan de Keiloop in Meddo. Voor mij was het een soort wedstrijd met, en voor mijzelf. Iets wat ik zelf wilde. En ik heb het 'gewonnen'. Lopen tussen een mensenmassa, 5,5 kilometer uitlopen. Een afsluiting van een jaar waarin heel veel in gebeurd. En een start van een nieuw jaar met een 'nieuwe Marijke' die er mag zijn, die zich gelukkig voelt en die haar eigen keuzes maakt.
In april dit jaar deed ik vrij onverwacht mee met de Enschede Marathon, 10 kilometer. Mijn doel was meedoen. Uitlopen zou heel mooi zijn, en rond de tijd zitten van mijn eerste 10 kilometer die ik thuis had gelopen zou mooi zijn. Het werd veel meer dan dat.... Ik heb het van begin tot eind uitgelopen en was 6 minuten sneller dan mijn eerste 10 kilometer. Ik heb nooit geweten dat ik dit kon.

Een wedstrijd geeft me een doel om voor te trainen.

Hardloopkleding en schoeisel

Mijn trainster showde onlangs wat hardlooprokjes, en ik heb ze ook gepast. Helaas was mijn maat er niet, maar ik heb er nu een besteld bij hiphardlopen. Lekker met vrolijke kleurtjes, en echt wat anders dan anderen. In het verleden kleedde ik mij graag veilig, maar hiermee wil ik laten zien dat wat anderen van mij vinden, mij niet uitmaakt. Ik draag lekker wat ik wil, en dat hoeft niet hetzelfde te zijn als van een ander.

Ik heb nog maar een keer hardloopschoenen gekocht, maar het was een bijzondere ervaring. Wat ben ik daar geweldig goed geholpen. Ze namen alle tijd en alle rust, en ik heb nu superfijne hardloopschoenen. Ik draag Asics.

Mijn een boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen?

Doen!!! Laat je goed begeleiden, bouw het rustig op. Het levert je zoveel op!!!

Door het hardlopen is er voor mij een nieuwe wereld open gegaan. Een onbekende wereld waarin ik mijn weg moet zien te vinden. En ik ben al een heel eind! Ik word me steeds bewuster van de kleine, mooie dingen in het leven. Hardlopen doet mij goed.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.