Hardloper Klaartje

hardloper klaartje

Klaartje begon met hardlopen toen ze 38 was. Door een combinatie van een verhuizing naar Zuid Limburg en een burnout! Op een dag liep ze vanuit haar achtertuin ongepland, een marathon afstand! Lees hieronder haar verhaal!

Hoe ben je begonnen met lopen?

Ik ben begonnen met lopen toen ik 38 jaar was. Daarvoor wandelde ik al veel. Een verhuizing naar Zuid Limburg maakte dat ik eerst wandelend, en al snel hardlopend de omgeving ging verkennen. Voorheen liep ik ook wel eens hard, maar ik vond het vervelend en kwam nooit verder dan 8 kilometer. Inmiddels heb ik meerdere trailmarathons en afstanden van 50 km gelopen.

In 2016 kwam ik in een burnout terecht. Ik voelde dat het voor mijn herstel goed was om heel veel naar buiten te gaan. Ik hield altijd al van (berg)wandelen, maar met kleine kinderen kwam het er weinig van. In de beginperiode was ik na een uur wandelen al doodmoe, maar toen ik meer energie kreeg schakelde ik over op hardlopen en vond ik het heerlijk om door de heuvels te zwerven.

Welk beginnersschema gebruikte je om te gaan hardlopen?

Ik begon met hardlopen zonder schema. Ik liep ter ontspanning, en om alleen te kunnen zijn. Mijn hoofd werd er rustig van, en fysiek werd ik lekker moe zodat ik weer goed kon slapen

Hoeveel tijd zat er tussen beginnen met hardlopen en dat je vanuit je achtertuin een marathonafstand liep?

Ik denk een jaar of drie. Ik heb nooit de ambitie gehad om lange afstanden te lopen, maar vond het zwerven door de heuvels zo fijn dat ik er steeds een stukje aanplakte. En toen haalde ik de magische grens van 42 km!

Waar loop je het liefst: in natuurgebied of liever in de stad?

Ik loop het liefst in natuurgebied! Een mooie omgeving houdt mij letterlijk op de been. Lopen an sich vind ik namelijk ook best saai .

Hoe vaak loop je?

Ik loop drie of vier keer per week. Ik loop doorgaans alleen, heel soms met een loopvriendin en in het weekend wat vaker met mijn partner. Ik heb wel eens overwogen om me bij een groep aan te sluiten, maar ik vind het moeilijk om me aan te passen aan het schema van een ander. Dus dat weerhoudt me ervan. Hoewel ik er ook wel de voordelen van zie: sowieso leuk om met andere liefhebbers te zijn, en waarschijnlijk zorgt het voor de broodnodige variatie.

Wat motiveert je om te gaan hardlopen?

  • Buiten zijn, het zwerven
  • Geen agenda, opladen
  • Het gevoel dat je hebt nadat je bent gegaan,
  • De geweldige nachtrust en goed voor mijn lichaam zorgen.
  • Ik geniet enorm van een mooie omgeving.

Maak je verschil tussen lichamelijke en psychologische redenen om te lopen?

Ik denk dat ze samenhangen. Gezonde geest in een gezond lichaam

Wat betekent hardlopen voor jou?

Voor mij betekent het vrijheid, grenzen verleggen, zelfvertrouwen opbouwen. En niet te vergeten al die leuke mensen die je leert kennen bij de georganiseerde trails!

Zie je parallellen tussen hardlopen en moeder zijn?

Mmmm moeilijk. Bij een lange trail komen alle gevoelens voorbij, van blij naar ongelooflijke weerstand en weerzin. Dat herken ik ook uit het moederschap. Wat hardlopen mij leert is dat die gevoelens van voorbijgaande aard zijn. Je wordt er dus best wel veerkrachtig van.

Kun je hardlopen gebruiken in je moederschap?

Nou als ik goed voor mezelf zorg (en er voor mij genoeg ruimte is om mijn wekelijkse kilometers te maken) dan ben ik een stuk vrolijker dan wanneer ik weinig tijd heb om te lopen. Dus in die zin gebruik ik het. En zie ook de vorige vraag.

Leer je je kinderen ook hardlopen? Waarom wel/ niet?

Nee, ze mogen zelf kiezen wat ze doen. De jongste houdt van voetbal en de oudste van skiën. De jongste geniet wel net als ik erg van buiten zijn en in beweging zijn dus die is laatst voor het eerst een rondje meegelopen. Dat vond ik wel heel gaaf. Ik ga ze hardlopen niet actief aanraden. Ik denk dat ze zelf wel kunnen ontdekken wat bij ze past.

Loop je met 'gadgets'?

Ik heb een Suunto Spartan Sport Wrist HR, destijds gekocht om hardlooproutes te kunnen maken*.

Doe je mee aan wedstrijden?

Ja, georganiseerde trails. Die mis ik nu ook erg. Tegelijkertijd kost het natuurlijk ook heel veel tijd om te trainen voor een ultratrail en die ontbreekt mij soms.

Hardloopwedstrijden betekenen voor mij plezier, ontspanning, leuke mensen ontmoeten en grenzen verleggen. Het is ook fijn als je gewoon achter de pijlen aan kunt rennen. En niet te vergeten de goed uitgeruste verzorgingsposten bij trails. Voor een prijs ga ik niet.

Loop je op muziek?

Als ik op asfalt loop wel, ik vind dat saai. In de natuur geniet ik van de stilte of de natuurgeluiden

Draag je ook looprokjes?

Jazeker, ik ben dol op hardlooprokjes. Ik vind het er leuk uitzien, vooral als ze gekleurd zijn! Inmiddels verkoop ik ze zelf in ongeveer alle kleuren van de regenboog via mijn webshop runningrocks.nl . Voor dames die niet van rokjes houden, verkoop ik ook shorts, want iedereen is anders.

Wat is je favoriete hardloopoutfit?

Een hardlooprokje met een shirt, beide in een knalkleur. Paar felgekleurde compressiesokken erbij en ik ben er klaar voor. Ik heb al voorpret bij het aankleden.

Vind je loopschoenen kopen leuk?

Ja hoor. Ik heb 3 paar trailschoenen en twee paar gewone loopschoenen. Ik probeer het zoveel mogelijk bij hetzelfde merk te houden: wat ik heb zit lekker. Voor asfalt draag ik het liefst Mizuno Ultima Wave hardloopschoenen

Voor trail Salomon Speedcross vario. Die laatste worden helaas niet meer gemaakt. Het zijn net pantoffeltjes

Is er iemand die je inspireert om te gaan hardlopen?

Ik heb niet echt iemand die me inspireert bij het hardlopen. Wel houd ik van de boeken van Jolanda Linschooten. Zij is ultraloper en avonturier (onder andere). Ze schrijft prachtig en is voor mij echt een inspiratiebron.

Verder vind ik Het geheim van hardlopen geweldig, van Hans van Dijk en Ron van Megen. Dat gaat over de wiskunde achter het hardlopen. Hun liefde voor lopen druipt van het boek af.

Soms lees ik het tijdschrift Runner's World, als ik het ergens zie liggen. Maar ik heb geen abonnement.

Heb je een boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen?

Gewoon doen, jezelf niks opleggen en genieten van het buiten zijn. Zoek een mooie omgeving op, dat leidt af van het ongemak dat je ook gaat voelen. Leren genieten van het afzien is ook eentje die ik mezelf voorhoud. En heel belangrijk: Hardlopen is niet altijd leuk. Het is net zo vaak leuk als niet leuk. Lange afstanden zijn zwaar. Soms heb ik geen zin. Maar dat hoort er gewoon bij. Onder de streep is het bij mij wel altijd positief. De voordelen wegen op tegen de nadelen.

Hoe kwam je op het idee om duurzame hardloopkleding te verkopen?

Ik ben dol op vrouwelijke kleding en kleur, en ik heb een deel van de kleermakersopleiding gevolgd en kan patroontekenen. Toen ik in de winkel niet helemaal vond wat ik zocht qua kleuren ben ik zelf maar hardlooprokjes gaan maken. Eerst voor mezelf en toen ook voor anderen. Het was voor mij een manier om mijn twee liefhebberijen, kleding maken en sport, te combineren. Ik houd van (lopen in) de natuur en vind behoud ervan en duurzaamheid daarom belangrijk. Ik probeer daar in het dagelijkse leven op te letten.

Duurzame hardloopkleding

Kleding is vaak helemaal niet duurzaam geproduceerd, dus toen kwam ik op het idee om te gaan speuren naar milieuvriendelijke materialen die geschikt zijn voor sportkleding. Nu werk ik dus met technisch materiaal waarin geregeneerde nylon (gemaakt van onder andere oude visnetten die zijn opgevist uit de oceaan). Het mooie is dat ik het materiaal in allemaal prachtige kleuren kan verkrijgen. En het wordt gewoon gemaakt in mijn eigen atelier in de Dutch Mountains in de buurt van Maastricht. Er komt geen sweatshop in Azië aan te pas. Naast hardlooprokjes verkoop ik ook shorts, t-shirts en tanktops op runningrocks.nl

Hoe zie je je toekomst als hardloopster?

Ik ben en blijf een recreatieve loper. Ik vind mezelf niet bijzonder snel, en ik kan niet goed omgaan met het gevoel te moeten presteren. Maar het is zo'n onderdeel van mijn leven geworden dat ik mij niet kan voorstellen dat ik er ooit nog mee ga stoppen. Ik geniet vooral van het lopen door de natuur. Dus ik hoop op nog vele mooie plekken te komen waar ik ga hardlopen. Ik zou nog graag wel enkele échte lange afstanden willen lopen (langer dan 52 km) en misschien een keer marathon op asfalt, voor de ervaring.

Meedoen?

Lijkt het je leuk om ook mee te doen aan deze rubriek? Geef je dan op met onderstaand formulier!

* Lees ook mijn post: hardlooproute maken!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.