Hardloper: je bent ruiter en paard!

hardloper

In zijn boek Lopen zonder poespas maakt Rob Beer een intrigerende vergelijking!

Hij vergelijkt jou als hardlopen met een ruiter en een paard.

Je bent beide!

Hardloper: je bent de ruiter en het paard

Volgens Rob Veer staat de ruiter voor je karakter, voor wat je denkt en voelt. Je lichaam is het paard. Als ruiter geef je je lichaam opdrachten en stel je er eisen aan. Een hardlooptraining kun je dus zien als een ritje op je paard.

Ruiter en paard zijn van elkaar vervreemd

Als je net wilt beginnen met hardlopen, of je wilt hardlopen nog een keer proberen dan vergelijkt Rob Beer je met een onervaren ruiter met een verwaarloosd manegepaard. De ruiter en het paard zijn van elkaar vervreemd geraakt. Als ruiter kun je wel van alles willen, maar grote kans dat je paard er niets van snapt. Of het simpelweg (nog) niet kan.

Laat 'je paard' rustig wennen!

Het doel van Rob Veer met zijn boek Lopen zonder poespas is 30 minuten kunnen draven op 'je paard'. Robs belangrijkste boodschap is om je paard rustig te laten wennen aan je nieuwe eisen en plannen. Zo voorkom je dat het geblesseerd raakt.

Ik vind Robs vergelijking erg treffend! Het maakt ook meteen duidelijk waarom zoveel hardlopers geblesseerd raken! Ze vragen teveel van hun paard, en geven het onvoldoende rust.

Hardloopblessures bij je karakter en hoofd!

Rob schrijft:

'Realiseer je dat blessures zich weliswaar manifesteren in je lichaam, maar dat ze hun oorzaak vinden in je karakter en in je hoofd.'

Ik vind dat een interessante stelling! Rob benadrukt dat het als hardloper essentieel is om goed naar je lichaam te luisteren en hoofd en lichaam goed op elkaar af te stemmen. Ik denk dat als meer hardlopers dat zouden doen, er veel minder hardloopblessures zouden zijn.

Wat voor soort paard ben jij?

Rob laat het niet bij een algemene vergelijking van jezelf als hardloper met ruiter en paard. Hij stelt ook nog de vraag: 'Welk soort paard ben jij?' Want het ene paard is natuurlijk het andere niet. Rob noemt vier soorten paarden:

  1. Engelse volbloed
  2. Shetlandpony
  3. Arabier
  4. Belgisch trekpaard

Toen ik dat las wist ik meteen dat ik geen Arabier of Engelse volbloed ben als hardloper. Ik vrees dat ik het beste te vergelijken ben met een Shetlandpony.... Het is de kunst te bepalen welk type paard je bent en daar je verlangens en doelen op af te stemmen. Zo voorkom je dat je teveel of juist te weinig vraagt van je lichaam.

Nieuwsgierig naar Rob Veers boek?

Je kunt Hardlopen zonder poespas kopen bij bol.com of je lokale boekhandel.

Welke type paard ben jij als hardloper?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.