Hardloper Bernardine

hardloper

Wandelen wordt vaak gezien als het mindere zusje van hardlopen. Kijk maar naar een willekeurig hardloopschema voor beginners. Die zijn er allemaal op gericht om zo min mogelijk te wandelen, en zo veel mogelijk te rennen.

Maar wat als je door lichamelijke klachten niet meer kunt hardlopen? Dan kan wandelen een prima alternatief zijn om toch actief te blijven.

Dat geldt in ieder geval voor Bernardine. Door een ongelukkige val liep ze een dubbele hernia op, waardoor ze niet meer kan hardlopen. Om toch in beweging te blijven heeft ze haar hardlooprondjes vervangen door wandelrondjes.

Over Bernardine

Bernardine is '40-en-nog-wat'. Samen met haar man heeft ze drie dochters. Ze werkt als business controller bij het Openlucht Museum.

Bernardine had jarenlang geroeid. Maar toen de kinderen kwamen stopte ze met sporten. Dat voelde echter niet goed. Daarom begon ze in maart 2012 met een Lifestyle-programma met als doel de 'vollere medemens' te stimuleren om te wandelen. Dat wandelen ging zo goed dat Bernardine overschakelde naar hardlopen.

Ik interviewde Bernardine over zowel hardlopen als wandelen!

Hoe lang heb je hard gelopen?

Ik beweeg nu drie jaar. Van die drie jaar heb ik ruim één jaar hard gelopen.

Wat motiveerde je?

Het feit dat je door de training steeds verder komt gaf me een kick.

Deed je mee aan wedstrijden?

Uiteindelijk heb ik aan één wedstrijd van 5 km meegedaan in maart 2014: Rondje Nederland in het Nederlands Openluchtmuseum.  Ik haalde geen wereldtijd maar ik ben zeer trots dat ik hem uitliep 🙂

Hoe vaak liep je per week?

Ik liep twee keer per week: op dinsdagavond en zaterdagochtend. Mijn man loopt ook hard. Hij begon tegelijkertijd met mij met Start-to-Run. We hebben nu oppas als we gaan sporten. Dat kan ik jonge ouders aanraden! Want het motiveert enorm! Lees: je gaat echt niet naast zo'n meisje - dat een zakcentje wil verdienen - op de bank zitten.... 🙂

Liep je alleen of in een loopgroep?

In een loopgroep. In die groepen liepen een paar dames hard. De rest (ongeveer 15) wandelden onder leiding van 2-3 trainers.

Wanneer kreeg je voor het eerst last van klachten?

Nadat ik in december 2012 van de fiets door de sneeuwval op straat gevallen was.....

Hoe ging je daarmee om?

Ik liep door, eigenwijs als ik ben 🙁 Maar het ging steeds meer pijn doen. Uiteindelijk kon ik niet eens meer meelopen, en fietste ik mee om toch maar in beweging te blijven. Maar op een gegeven moment werd ik steeds sjacherijniger van de pijn. Toen riep mijn man: 'En nu naar de huisarts!' Die verwees me naar het ziekenhuis en toen bleek dat ik een dubbele hernia had.

Hoe beïnvloedt hardlopen je rugklachten?

Hardlopen is voorlopig even van de baan. De hernia is verholpen doordat ze een verdoving in mijn rug-zenuwen hebben gespoten. Het probleem bij een hernia is vaak dat je niet wilt bewegen, omdat het pijn doet. Maar bewegen is juist goed. Door die verdoving kon ik in ieder geval weer bewegen.

Is je officieel afgeraden om nog te gaan hardlopen?

Na de spuit ging ik weer wandelen. En ik probeerde om te gaan hardlopen. De pijn kwam echter terug. De huisarts heeft me toen geadviseerd om het hardlopen op de lange baan te schuiven en in ieder geval in beweging te blijven.

Heb je nog andere alternatieven voor hardlopen overwogen behalve wandelen? Bijvoorbeeld aquajogging?

Oh, ik heb over zoveel andere dingen nagedacht. Maarja, dit cluppie ken ik, en zij kennen mij. Ik heb gemerkt dat ik een semi-teamsporter ben, oftewel de druk van de groep heeft effect op mijn motivatie. En ik wil het risico niet nemen, dat ik voor iets anders kies, en mijn motivatie verlies. Sport en ik zijn geen hartsvrienden 🙂 Voor sommigen is sport een uitlaatklep. Maar voor mij zijn dat andere dingen. Zoals mijn blog Beetje Bezig.

Waarom koos je uiteindelijk voor wandelen?

Bewegen is goed voor de mens. En zo blijf ik in ieder geval in beweging. In plaats van twee keer per week hardlopen, wandel ik nu twee keer per week. De rondjes zijn 6-8 kilometer. Op dinsdagavond lopen we door de bebouwde kom, in het donker. Dat is niet zo leuk. Op zaterdagochtend lopen we in het bos en op de hei. Er heen gaan kost even wat moeite, maar thuiskomen met een frisse neus en het gevoel wat gedaan te hebben is heerlijk!

Wat zijn de verschillen tussen wandelen en hardlopen voor jou?

Tja. Hardlopen klinkt toch iets stoerder 🙂

Zijn er ook overeenkomsten tussen wandelen en hardlopen?

Ja hoor. We lopen met onze club ook in verschillende tempo's en doen ook oefeningen. Het gaat alleen niet snel.

Wat betreft kosten: is wandelen duurder/goedkoper/even duur als hardlopen?

Voor mij is het even duur. Goede schoenen moet je bij allebei hebben. En kleding ook.

Wat heb je er voor nodig vind jij? Of kun je het gewoon op hardloopschoenen doen?

Ja, ik draag gewoon mijn hardloopschoenen, die ik  bij een hardloopzaak kocht.

Wat doet wandelen voor je conditie in vergelijking met hardlopen?

Wandelen schijnt beter voor je conditie te zijn, omdat de pieken en dalen minder zijn en je door de duurloop beter wordt. Daar hou ik me dan maar aan vast 🙂

Wil je nog weer gaan hardlopen?

Ooit. Later als ik groot ben (en een x-aantal kilo's kwijt ben, want een voller postuur en hardlopen gaan niet heel goed samen....:-( )

Wat raad je mensen met blessures aan?

Luister naar je lichaam. En neem je verantwoordelijkheid. Geef het toe als je even niet kan. Ik heb de afgelopen 3 jaar genoeg mensen zien stoppen, omdat de geest sterker was dan het lichaam. Jezelf uitdagen is prima om je conditie te verbeteren, maar let op je grenzen. Doe een stapje terug, ga langzamer en bouw het op om je doel te behalen.

Similar Posts

6 Comments

 1. Wat super Bernardine dat je zo doorgaat! Je kent jezelf goed en weet dat om te zetten in daden. Daar heb ik veel bewondering voor.

  Groetjes,

  Dorothé

  1. Ik vermoed dat deze reactie van een collega is, want die lachten heel hard toen ik ze link stuurde 🙂
   En ja, die foto, wat een plaatje hè? Nicole vroeg een foto van mezelf bij het interview. Ik ben niet zo heel happig op foto's van mezelf op internet, dus ik was niet meteen enthousiast :-s Maar toen ikmijn eigen naam googelde kwam deze naar boven dus ja, daar kon ik echt niet om heen..... 😀

 2. Leuk interview Nicole!
  Helemaal omdat ik Bernardine goed ken en dit een kant van haar is die ik niet zo goed ken 🙂
  Je bent een stoere vrouw B.!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.