Hardloper Anja van Haperen

hardloperIn juni 2010 was er een halve marathon in de woonplaats van Anja van Haperen. Anja (53) zat er bij en keek er naar.

Maar toen begon er wat te kriebelen. En zes maanden later meldde Anja zich samen met haar man aan bij een loopgroep. Haar man stopte na een half jaar om gezondheidsredenen. Maar Anja had de smaak te pakken. Na vijf maanden liep ze de Engelse mijl (6,4 kilometer) in haar woonplaats. Dat beviel zo goed dat ze nu elk jaar de 10 kilometer loopt.

Dit is Anja's verhaal!

Anja stelt zich voor

'Allereerst ben ik uiteraard mama, maar sinds 2,5 jaar ook oma. Dus Ren, oma ren! ūüėČIk ben een vrouw van 53 jaar (voel me 35). Ik ben ruim 33 jaar getrouwd en heb 2 volwassen kinderen. Mijn jongste zoon (27)¬†woont¬†nog even thuis. Hij heeft zijn eerste huis gekocht en is volop aan het verbouwen. Dus dit jaar zal hij ook zijn vleugels uit slaan. Onze dochter is 29, en is sinds 2008 uit huis. Zij woont samen en gaat in augustus trouwen. Ook is ze moeder van een zoon van 2,5 jaar en de 2e kleinzoon wordt in november verwacht.

Hardloopgewoontes

Het liefst loop ik vanuit huis. Ik heb verschillende routes van 5 km. Die loop ik 's morgens als ik niet veel tijd heb. Dat is dus gewoon een blokje om. Ook heb ik routes van 7-8 en 10 km in het buitengebied. Deze doe ik vaak op een vrije dag. Gemiddeld loop ik zo'n drie keer per week.

Tot afgelopen winter liep ik wekelijks in een groep. Maar vanwege mijn werk werd dat moeilijker, en nu loop ik alleen of met mijn loopmaatje. Vaak lopen we 's morgens vroeg. Het voordeel van samen lopen, zijn de leuke gesprekken en dat je elkaar motiveert. Het voordeel van alleen lopen is dat je kunt lopen wanneer je er zin in hebt, en helemaal zelf kunt bepalen hoe lang en hoe ver je loopt.

Hardloop motivatie

Door hardlopen zit ik lekker in mijn vel, omdat je tijdens het lopen serotonine aanmaakt (gelukshormoon). Daarnaast doe ik het om mijn conditie op peil te houden. Voor mijn werk als kraamverzorgende loop ik veel trappen, dus dan is een goede conditie erg prettig. Zowel fysiek als mentaal is lopen erg belangrijk voor mij. Lopen is voor mij echt een lifestyle geworden. Het zou een straf voor me zijn als ik dit niet meer zou kunnen.

Hardlopen en moederschap

Parallellen tussen hardlopen en moederen zie ik niet. Misschien dat ik lekker fit blijf? Maar ik zou niet weten hoe ik hardlopen gebruik in het moederschap. Ik heb mijn dochter aangespoord om ook te gaan lopen, en was toen ook haar personal coach. Na een paar weken kwam het er niet meer van. Ze woont niet om de hoek en we hebben allebei een fulltime time baan, waarbij ik ook heel onregelmatig werk. Was niet vol te houden dus.

Hardloop apps en gadgets

Ik heb een Garmin forerunner gps horloge en zou niet meer zonder willen lopen. Soms loop ik met een podcast of muziek, maar ook net zo vaak zonder.

Hardloop wedstrijden en evenementen

Ik loop 1 keer per jaar een 10 km wedstrijd puur voor mijn plezier. Deelname aan een wedstrijd vind ik gewoon leuk, niet meer dan dat. Ik hoef mezelf niks meer te bewijzen sinds ik de halve heb gelopen. Een prijs vind ik niet belangrijk, het gaat me vooral om de sfeer.

Een punt op mijn bucketlist was om één keer een halve marathon te lopen. Dat heb ik kortgeleden gedaan, in mijn eentje. Ik kwam in een runners flow en liep dus heel lekker. Alleen de laatste loodjes gingen moeizaam, maar ik heb het volgehouden. Zoo voldaan daarna... Ik heb nu niet meer die drang om nog eens de halve te lopen. Tien tot vijftien km vind ik genoeg, daarna komen de pijntjes.

Hardloop schoeisel en kleding

Looprokjes heb ik niet. Ik loop altijd in een tight, lang of capri, al naar gelang het weer. Loopschoenen kopen vind ik erg leuk, de eerste run loop ik dan op vleugels. Ik loop altijd op Nikes.

Inspiratie om te hardlopen

Ik heb niet speciaal een voorbeeld die mij inspireert. Al lees ik wel graag de blogs van Runner's World. Ook lees ik de nieuwsbrief van Runner's World  van a tot z. Er is voor mij geen speciaal boek over hardlopen.

Mijn advies aan moeders die willen gaan hardlopen.

Ik kan het iedereen aanraden. Voor mij is het me-time en ik had gewild, dat ik er eerder mee was begonnen.'

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.