Hardlopen zonder doel

Hardlopen zonder doel

Hardlopen zonder doel.

Dat is wat ik doe. Mijn enige doel is mijn dagelijks hardlooprondje 'af' maken. Ik heb geen doelen om de afstand te vergroten of om sneller te worden. Afstand meten? Ik doe het eigenlijk nooit. En ik heb al helemaal niet het doel om ooit eens een marathon te lopen. Ik ben niet zozeer een Rebel without a cause als een Runner without a cause.

Hardlopen zonder doel: slow running

In Flow Magazine* kwam ik een artikel tegen met als titel Hardlopen zonder doel. Daar noemen ze dat 'slow running'. Fleur Baxmeijer, de schrijfster van het artikel, zegt over hardlopen zonder doel:

'Ik hoef van mezelf niet steeds harder of langer te lopen - er zijn al zoveel prestatiegedreven activiteiten in mijn leven. Laat hardlopen vooral iets blijven wat niet moet, maar mag.'

Slow running versus hardlopen als prestatie sport

Hardlopen zonder doel wordt in dit artikel beschreven als het tegenovergestelde van wat je meestal hoort en ziet over hardlopen, namelijk presteren. Jezelf voortdurend verbeteren, meedoen aan loopevenementen, steeds langere afstanden lopen etc. De schaduwzijde van deze manier van lopen is een toename van hardloopblessures en 'veel gezwoeg langs de weg'.

Slow running: hoe doe je dat?

Bij slow running laat je verwachtingen rondom snelheid en afstand los. Het gaat allemaal om de ervaring van het lopen. Het is dus ook geen probleem om onderweg even te stoppen om een mooie bloem te bewonderen. Je bent immers toch niet bezig met het verbeteren van je persoonlijke record. Het draait om plezier hebben in lopen, niet om snelheid en afstand. Luisteren naar je lichaam is hierbij ook belangrijk.

Is een doel hebben bij hardlopen dan slecht?

Fleur Baxmeijer benadrukt in de laatste alinea van het artikel dat doelen stellen niet persé slecht hoeft te zijn. Positieve punten van doelen zijn:

  • Doelen werken motiverend.
  • Doelen geven je houvast.
  • Doelen kunnen leuk zijn.
  • Voor mensen die een hekel hebben aan sport kan een doel hen over die drempel heen helpen.

Tot slot

Hardlopen zonder doel, ook wel slow running genoemd, kan heel ontspannend werken. Hardlopen met een doel kan motiverend werken, maar soms wordt hardlopen door zo'n doel de zoveelste activiteit waarbij je moet presteren en die je stress oplevert. In dat geval kan het goed zijn om die doelen los te laten, en gewoon maar te lopen.

Wil je juist wel lopen voor een goed doel? Lees dan Sponsorloop.

Flow Magazine, nr. 5 2018

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.