Van Mindless hardlopen ga je beter lopen

mindless hardlopen

We kennen denk ik allemaal wel het principe van mindful hardlopen, oftewel hardlopen met je volle aandacht bij je lichaam, je ademhaling etc.

Maar weet je waar ik veel beter in ben?

Mindless hardlopen!

Mindless hardlopen: hardlopen met je gedachten elders

Gedachteloos hardlopen terwijl ik ondertussen naar smartelijke country and western liedjes luister, of naar podcasts over bloggen. Terwijl ik mijn lichaam laat hardlopen houdt mijn geest zich met allerlei andere dingen bezig. En daar ben ik blij om, want mijn geest is net een zeurende peuter. En maar zeuren en klagen dat hij moe wordt, niet meer wil lopen of iets anders wil doen.

Door mijn geest te voorzien van amusement kan mijn lichaam ongestoord hardlopen en draven.

En nu ondersteunt de wetenschap het principe van mindless hardlopen ook nog eens!

Van mindless hardlopen ga je beter lopen!

In Runner's World nummer 5 van 2022 staat een klein artikel over de rol van aandacht bij hardlopen. Uit nieuw onderzoek zou blijken dat als je tijdens het lopen heel erg op jezelf gefocust bent, je zowel lichamelijk als mentaal sneller uitgeput raakt.

Dit past bij de zogenoemde constrained action hypothesis

Constrained action hypothesis

Deze hypothese gaat het over effect van 'voorkeursfocus' bij het aanleren van een motorische taak. Het blijkt namelijk dat ons lichaam het beter weet dan onze geest. Toegepast op hardlopen: je lichaam loopt efficiënter en beter als je je er niet mee gaat bemoeien met je hoofd. De hardlopers in het onderzoek presteerden bijvoorbeeld het beste als ze ondertussen naar een basketbalwedstrijd op tv keken!

Ik herken dit van dansles!

Elke zondagavond ga ik met mijn man naar dansles. Eén van de dingen die de dansleraar regelmatig tegen mij zegt is: 'Je moet niet zoveel denken! Gewoon doen!'

En het wonderlijke is inderdaad als ik mijn lichaam haar gang laat gaan het dansen soms vanzelf goed gaat. Maar als je me zou vragen wat de passen precies zijn, dan weet ik dat niet.

Mijn lichaam echter wel.

Hoe zit dat dan met een optimale loophouding?

Het idee dat je lichaam zelf weet hoe het het beste kan hardlopen lijkt haaks te staan op cursussen waarin je looptechnieken aanleert. Ga je dan niet juist tegen de wijsheid van je lichaam in? Anderzijds: soms heeft je lichaam verkeerde dingen aangeleerd die leiden tot hardloopblessures. In zo'n geval is een interventie verstandig.

Conclusie

Zoals zo vaak in het leven ligt de waarheid denk ik in het midden. Enerzijds geloof ik meteen dat je lijf soms dingen beter weet dan jij. Maar als je last krijgt van blessures dan kan het goed zijn om je geest in te schakelen en te kijken of je lichaam misschien toch wat dingen anders moet gaan doen.

Hoe loop jij? Met je volle aandacht, of laat je je geest met andere dingen bezig zijn?

Similar Posts

One Comment

 1. Ik loop juist om mindless te worden 🙂

  Of zo als ik ooit eens ergens op internet las . . . .

  Hardlopen je begint met :
  Zo ik deze baan houden ? Hoe krijg ik vrede in de Midden-Oosten ?

  En je eindigt met
  Hoe krijg ik adem ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.