Hardlopen tijdens een hittegolf? Wat zijn de gevaren en 15 tips.

Hardlopen tijdens een hittegolf
Ik ben weer thuis. Maar wat is het warm!

Hardlopen tijdens een hittegolf?

Eerlijk gezegd vind ik het bijna niet te doen. Bij lage temperaturen kun je simpelweg meer laagjes aantrekken. Maar bij de hoge temperaturen van een heuse hittegolf is er een grens aan hoeveel je kunt uittrekken. Tenzij je gearresteerd wilt worden voor onzedelijk gedrag... En zelfs als je in je blootje kon hardlopen, zou je het nog veel te warm krijgen. Ik tenminste wel.

Negatieve gevolgen van hardlopen tijdens een hittegolf

Hardlopen tijdens een hittegolf brengt bovendien allerlei onprettige verschijnselen met zich mee. Zoals slechtere prestaties, trager herstel, vermoeidheid, een kort lontje krijgen en gevoelens van stress ervaren. In het ergste geval kun je zelfs uitdrogingsverschijnselen krijgen of een 'heat stroke'. Uiteraard zijn er allerlei verstandige en handige adviezen en tips over hardlopen tijdens een hittegolf. Maar is het genoeg? Laten we ze eens nader bekijken.

15 Tips voor hardlopen tijdens een hittegolf

 1. Loop op tijdstippen dat het nog relatief koel is. Zo loop ik op het moment al om 6.45. Vermijd in ieder geval het middaguur!
 2. Kies je route zorgvuldig. Loop ergens waarvan je weet dat er veel schaduw is. Locaties langs water zijn vaak ook iets koeler. Lees ook Hardlooproute vinden.
 3. Zorg dat je op de heenweg de wind mee hebt. Op de terugweg ben je moe en warm, en is wind in je gezicht voor de verandering welkom ; )
 4. Kies voor onverharde wegen. Asfalt houdt warmte vast en straalt het uit. Bovendien kan het kleverig worden. Tijdens mijn laatste looprondjes voelde ik mijn schoenen echt kleven!
 5. Kies voor lichte kleuren hardloopkleding. Lichte kleuren reflecteren het zonlicht namelijk, terwijl donkere kleuren het juist absorberen. En dat wil je niet.
 6. Draag losvallende kleding. Zo krijgt je lichaam letterlijk meer ruimte om zichzelf te koelen.
 7. Drink voldoende!
 8. Smeer jezelf goed in met zonnebrandmiddel.
 9. Heb je een pet? Maak hem flink nat en leg hem eventjes in de diepvries voordat je gaat hardlopen.
 10. Maak je hardloophemd licht nat met koud water en trek het aan voordat je gaat hardlopen.
 11. Neem je smartphone mee zodat je iemand kunt bellen als het teveel wordt.
 12. Drink voordat je gaat hardlopen iets kouds, of eet een ijsje. Volgens onderzoekers van het Radboud UMC blijkt dat koeling voorafgaand aan inspanning de sportprestatie met 5,7 procent verbetert. Er zijn zelfs speciale ijsvesten. Ik vond er eentje van 67,50:
  koelvest voor hardlopers
  Bron: wiltec.nl

  Ene Tanja testte een koelvest van Aerochill en schreef er een review over. Zij is positief.

 13. Neem een natte bandana mee, en dep jezelf hiermee.
 14. Ga naar een sportschool met airconditioning en loop daar op een loopband.
 15. Ga zwemmen als alternatief. Doe er eventueel een zeemeerminnenstaart bij aan als je anders niet goed wordt van de saaiheid van baantjes trekken.

N.B. Voel je je duizelig, zwak en gedesoriënteerd? Zweet je niet meer, en voelt je huid koud en klam? Stop dan met lopen en drink wat. Gaat het daarmee niet over, stop dan met lopen.

Mijn tactiek voor hardlopen tijdens een hittegolf

Mijn tactiek voor hardlopen  tijdens een hittegolf is dus vroeger gaan hardlopen. Zo hoop ik de zon als het ware voor te zijn. Maar zelfs dan nog vind ik het wel erg heet. En soms loop ik de rest van de dag met hoofdpijn rond. Dan weet ik achteraf, dat het dus toch te heet was... Een goed alternatief is te gaan zwemmen. Maar ik vind het best een gedoe om helemaal naar het zwembad te rijden. Dus vandaag, een dag waarop ze 35 graden voorspellen, ga ik denk ik maar als noodgedwongen rustdag gebruiken. Ik houd er niet van om een dag over te slaan, maar in dit geval lijkt het met de verstandigste keuze.

Lees ook mijn post over algemene hardloop tips.

Hoe beïnvloed de hitte jou? Wat is jouw aanpak?

Update

Ik ben vanochtend toch gaan hardlopen. Mijn man zei dat het buiten best redelijk fris was. En het lopen ging inderdaad wel.

Deze post verscheen eerder in 2018, maar is gezien de weersvoorspelling voor komende week weer helemaal actueel.

Similar Posts

One Comment

 1. Wat erger is dat die hitte ook het kwaliteit van slaap beïnvloed. Ik train nu voor de marathon en zonder voldoende slaap kan ik niet de volgende dag hardlopen. Maar vanmorgen toch geprobeerd, 11-kilometer naar kantoor met een temperatuur van 23 grade. dat de zon niet schijnt maakt een groot verschil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.