Hardlopen: Petra Daemen

petra daemenPetra houdt van lekker eten. Maar ze houdt ook van een slank figuur. Daarom was ze een fanatiek lijner.

Toen ontmoette ze een fanatieke sporter. Hij maakte een loopschema voor haar. Nu kan Petra genieten van haar eten én slank blijven zonder fanatiek te lijnen.

En die fanatieke sporter? Die is nu haar man!

Dit is het verhaal van hardloper Petra! Petra heeft samen met haar man een zoon van bijna 14. Ze werkt 24 uur in dienstverband, en daarnaast in haar eigen bedrijf.

Petra's hardloopgewoontes

Ik begon twintig jaar geleden met hardlopen. Ik was toen 27 jaar oud. Mijn man maakte mijn eerste loopschema voor me! Het liefst loop ik in de natuur. Want daar is zachte ondergrond, en dat is beter voor lijf en leden. En de omgeving geeft me meer innerlijke rust.

Ik loop altijd alleen. Want ik houd er niet van om op een vast tijdstip ergens te moeten zijn of vertrekken.  Ik heb dagelijks al zo'n strakke planning, dat ik het gewoon heerlijk om te gaan op het moment dat het mij schikt. Ik kijk ook altijd naar de weersvoorspelling en naar hoe ik me voel. En dan bepaal ik mijn looprondje.

Gemiddeld loop ik zo'n twee keer per week. In vakanties wel 4 tot 5 keer, want dan kan ik lekker de dag beginnen met hardlopen. Dat lukt normaal niet omdat ik werk.

Hardloopmotivatie

Het begon met gewichtsverlies/gewichtscontrole. Maar nu loop ik omdat het mij mentaal goed doet. Ik ben een erge ‘fladder’ en nogal chaotisch van aard. Hardlopen zorgt ervoor dat ik bij mezelf blijf en minder ‘rommelig’ in mijn hoofd ben. Ik merk dat het me ook helpt om de tijd rond de menstruatie wat gemakkelijker door te komen. Door hardlopen heb ik minder last van stemmingswisselingen.

Ik maak echt onderscheid tussen lichamelijke en psychologische redenen om te gaan lopen. Het fysieke deel is belangrijk omdat ik fit wil blijven. Maar de invloed van hardlopen op mijn mentale toestand vind ik haast nog belangrijker.

Hardlopen betekent grip op mijn leven. Houvast.

Hardlopen en moederschap

Hardlopen helpt me te relativeren. Tijdens het hardlopen kan ik rustig nadenken over opvoedkundige vraagstukken. En als dat gepuber me te veel wordt, kan ik effe gaan hardlopen om stoom af te blazen. Heerlijk!

Elke zondagochtend gaan we als gezin hardlopen

Ik raad mijn zoon hardlopen zeker aan. We gaan zelfs elke zondagochtend samen met mijn man hardlopen. Mooie start van de dag, lekker bijkletsen na afloop op het terras. Even quality time! Door er een routine van te maken, wordt hardlopen ook voor mijn zoon een vaste waarde in zijn leven. Iets waar hij later op kan teruggrijpen

Ik ben sowieso voorstander van sporten. Maar in deze tijd waarin kinderen toch veel tijd doorbrengen achter de computer en tv en dus het buitenspelen / fysiek bezigzijn steeds minder wordt, vind ik sporten een must. Mijn zoon lijkt erg veel op mij dus voor hem is ook sporten ook een manier om op gewicht te blijven. Maar ook een manier om ervoor te zorgen dat ie niet te veel in zijn hoofd gaat zitten, te veel gaat nadenken en in balans blijft.

Hardloop gadgets en apps

Toevallig heb ik twee weken geleden voor het eerst met mijn iPhone gelopen met daarop de audio-fuel app.  Ik had over deze app gehoord tijdens een programma over hardlopen dat vorige maand werd uitgezonden. Een jongen die 8 marathons achter elkaar liep (van Londen naar Brussel) onderzocht de effecten hiervan op zijn gezondheid. Daar werd gemeld dat muziek met een bepaalde beat, bevorderlijk zou zijn. Ik had een loopdipje dus dacht als stimulans loop ik eens met deze app. Was leuk en voor herhaling vatbaar.

Maar het liefst loop ik zonder geluid en zonder gadgets. Ik geniet van de geluiden van de natuur.

Hardloopwedstrijden en evenementen

Zo en af toe doe ik mee aan hardloopwedstrijden. Ik liep de 7,5 k bij de marathon van Amsterdam. En vorig jaar op vakantie in Brazilie deden we met ons gezin mee aan de family-run van 6 km. Beiden super ervaringen. Wedstrijden doe ik gewoon voor de 'fun'. Maar ze stimuleren me ook wel als ik even een dip heb. Ze geven een doel om voor te trainen. Maar voor een prijs ga ik niet.

Volhouden is mijn belangrijkste doe. En daarnaast zou ik graag toch een prestatie neerzetten voor mijn 50e. Een halve marathon misschien, of een andere mooie loop in een mooie stad

Hardloopkleding en schoeisel

Ik draag al 20 jaar Asics. Hardloopschoenen kopen vind ik niet bijzonder leuk.

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Sporten is een must! Hardlopen is dé sport voor moeders. Want je kunt die op elk moment van de dag waarop het jou uitkomt doen! Zet de ovenschotel in de oven, ren drie kwartier en schuif na afloop aan tafel! Ook zijn vrouwen emotionele wezens; fijn maar soms ook lastig. Rennen helpt je om wat ‘te zakken’ en meer in balans te komen/blijven. Doen dus!

In mijn eigen bedrijf SKUR gebruik ik beweging vaak als middel om te ontspannen, te relativeren en in balans te komen!

Similar Posts

2 Comments

 1. Leuk verhaal! Ik zou graag eens weten hoe je het best kunt opbouwen. Ik loop nu 12 weken volgens de app Harlopen met Evy. Ik loop 2 keer per week en nog steeds de eerste les. Een enkele keer kan ik het volhouden om 2 min. achtereen te hardlopen maar meestal moet ik na 1,5 min. stoppen omdat het dan niet meer gaat. Hoe komt het dat ik het gevoel heb dat het mij niet lukt? Nu heb ik dus 20 x les 1 gelopen en kan nog niet naar de volgende les. Ik merk dat het mij gaat demotiveren. Nu moet ik erbij vertellen dat ik 54 jaar ben en nog nooit heb hardgelopen. Wel veel andere soorten van sport gedaan, maar dit niet. Kan het daar aan liggen? Combinatie leeftijd en geen ervaring? Graag your comment!

  1. Hoi Gea,

   balen dat het zo lang lijkt te duren. Als eerste zou ik je adviseren 3 keer per week te gaan hardlopen. Drie keer per week wordt namelijk altijd als het minimum aantal keer genoemd om je echt te verbeteren. Het zou kunnen dat het daardoor niet lukt om voorbij de eerste les te komen.

   Daarnaast, als je zegt: 'Het gaat niet meer'. Wat bedoel je daar precies mee? Val je bijna om van vermoeidheid? Kom je in ademnood? Of is het meer mentaal? Als je in ademnood komt loop je waarschijnlijk te hard! Loop dan gewoon in een nog trager tempo. Check bij jezelf wat er precies gebeurt met je lichaam en in je hoofd als je denkt: 'Ik kán echt niet meer!'

   Verder is het denk ik belangrijk te bepalen waarom je bent gaan hardlopen. Wat wil je daarmee bereiken? Is het om je conditie en gezondheid te verbeteren? Ook al lijkt het misschien niet zo, je gezondheid en conditie zullen al beter zijn geworden. Je bent immers twee keer per week lichamelijk actief. In dat geval zou je ook tegen jezelf kunnen zeggen: 'Prima! Ik blijf twee keer per week hardlopen, want dat is gezond voor me.'

   Ben je begonnen om over drie maanden mee te doen aan een 5 kilometer wedstrijd? Dan is het wat nijpender. Want dan zit je met een datum. In dat geval zou je ervoor kiezen een andere 5 kilometer wedstrijd te kiezen, op een latere datum.

   Last but not least: je zou natuurlijk voor de zekerheid even langs je huisarts kunnen gaan voor een algemene check up! Gewoon om even zeker te weten dat lichamelijk alles in orde is.

   En laat je vooral niet ontmoedigen! Het fijne aan hardlopen is juist dat je het alleen voor jezelf kunt doen. Je bent lekker buiten. In de natuur. Je lichaam wordt er gezonder van! Wat kan het jou schelen dat je bij les 1 blijft. Zoals ze vaak zeggen: het gaat om de réis, niet om de bestemming.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.