Hardlopen op lege maag: do of don't?
Hardlopen op lege maag. Is dat oké? Of is het verstandiger om toch eerst wat te eten? De meningen verschillen. Zelf eet ik altijd anderhalve boterham voor het ontbijt en neem een paar slokken thee. Als ik niet iets eet, en op een lege maag loop, dan word ik halverwege helemaal trillerig en slap. Dat is geen aangename ervaring en dus eet ik iets voordat ik ga lopen.
Maar er is een theorie dat je door hardlopen op lege maag meer vet zou verbranden, en dat vinden veel mensen aanlokkelijk klinken. Dus laten we dit vraagstuk eens nader bekijken.
Hardlopen op een lege maag: moet je nou wel of niet eerst wat eten?
De reden dat dit een vraagstuk is, is dat lopen met een volle maag problemen kan geven. Je vraagt je lichaam dan eigenlijk om twee dingen tegelijk te doen: spijsverteren en bewegen. Dat kan zorgen voor pijn in je zij of buikpijn tijdens het lopen. Maar dergelijke klachten komen vooral voor na een flinke maaltijd. Laten we er eens een aantal experts bijslepen.
- James Collins (Elite sports nutritionist) geeft als vuistregel om 2 uur te wachten voordat je gaat lopen na het eten van een flinke maaltijd. Zo krijgt je lichaam de kans om het voedsel te verteren. Maar na een kleine maaltijd of een snack, kun je soms al na 30 minuten gaan hardlopen.
- Jeff Galloway (Olympisch atleet) zegt dat het geen probleem hoeft te zijn als je zonder ontbijt de deur uitgaat om te lopen. Wel adviseert hij om bij thuiskomst dan wat te eten.
- Op de Amerikaanse site van Runner's World schrijven ze dat je als je niet langer dan 60 minuten gaat hardlopen, het niet persé nodig is om iets te eten. In dat geval is het wel belangrijk om na het hardlopen iets te eten. De afstand en duur die je gaat lopen zijn belangrijk als het gaat om wel of niet hardlopen op een lege maag. Hoe groter de afstand, hoe meer reden om toch eerst wat te eten. Een tussenoplossing is een snack meenemen en die eten tijdens het lopen.
- Annemerel van het boek Live, Love, Run vertelt op haar blog dat ze soms kiest voor hardlopen op een lege maag, maar dan loopt ze niet verder dan 10 kilometer en doet ze een rustige duurloop. Een intervaltraining op een lege maag vindt Annemerel geen succes. Met andere woorden: Annemerel loopt soms op een lege maag, maar volgt het advies van Runner's World hierboven: loop dan niet zo lang.
- Dafne Schippers eet liever niet veel voordat ze gaat hardlopen, maar neemt liever een sportdrankje. Op haar blog Dafne likes geeft ze recepten. Verder benadrukt Dafne net als Jeff Galloway dat je na het lopen iets moet eten.
- Evy Gruyaert van hardlopen met Evy, noemt ook weer de 60 minuten grens als je wilt lopen op een lege maag. Zij noemt het een 'nuchtere training' en zegt dat 1x per maand voor recreanten voldoende is om dit te doen. En ook Evy zegt dat het belangrijk is om na het hardlopen alsnog goed te eten!
Samenvattend
In het algemeen geldt: als je een flinke maaltijd hebt gegeten is het verstandig om 2 uur te wachten voordat je gaat hardlopen. Heb je iets kleins gegeten, dan kan 30 minuten wachten al genoeg zijn. Verder lijken de experts het erover eens te zijn dat hardlopen op een lege maag kan, mits je niet te lang of te ver gaat. Denk maximaal 60 minuten hardlopen op een lege maag.
En verder geldt zoals altijd in het leven: doe wat goed voelt voor jou. Wat voor de één werkt, vindt de ander misschien juist niets.
Voor mij werkt het dus niet goed om te lopen op een lege maag, omdat ik dan onderweg akelig word, terwijl ik toch maar 45 minuten loop.
N.B. Lopen op een lege maag is níét de succesformule voor afvallen met hardlopen!
Lees ook: Maaltijden en sporten en Hoeveel calorieën verbrand je met hardlopen?
Wat eet jij voordat je gaat lopen?
Reacties
Hardlopen op lege maag: do of don't? — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>