10 dagen uit de running: verkouen, keelpijn etc.

hardlopen na verkoudheid

Maar liefst 10 dagen was ik uit de running en kon ik niet hardlopen.

En dat terwijl ik normaliter dagelijks ga, behalve op zondag als ik 's avonds dansles heb met mijn man.

De reden was heel simpel: ik was grieperig.

Het begon op woensdagmiddag, en ik kon pas weer hardlopen op de tweede maandag daarna.

De symptomen

De symptomen waren:

  • verkoudheid
  • keelpijn (alsof er allemaal scheermesje in mijn keel zaten)
  • enorm moe
  • hoesten
  • algehele malaise

De vuistregel bij een verkoudheid en hardlopen is dat zolang je klachten boven je schouders blijven je mag hardlopen als je dat nog graag wilt. Maar zitten de klachten ter hoogte van je borstkas? Dan wordt geadviseerd niet te gaan hardlopen. Op basis van alleen mijn verkoudheid had ik in theorie dus nog mogen lopen, maar door het hoesten mocht het niet. Bovendien voelde ik me alsof iemand me met een moker had geslagen, dus ik had ook werkelijk de puf en de energie niet om te gaan lopen. Hoewel ik nog wel even de mogelijkheid heb overwogen of ik niet juist zou opknappen van hardlopen...

Coronatest?

Bij dit soort symptomen heb je anno 2020 meer vragen dan: 'Zal ik wel of niet gaan hardlopen?' Want bij verkoudheidsklachten luidt het advies dat je je moet laten testen op corona. Na veel wikken en wegen heb ik een afspraak gemaakt voor een coronatest. Voor de zekerheid bleef ik tot die tijd keurig thuis. De uitslag van de coronatest kreeg rond een uur of zes de volgende dag: negatief. Ik had dus vermoedelijk last van één of ander ánder virus.

Nadat ik wist dat ik geen corona had, ben ik op vrijdagmiddag voorzichtig 12 kilometer gaan fietsen om mijn conditie weer op te bouwen. Op zaterdag fietste ik 20 kilometer en op zondagavond ging ik dansen. Toen vond ik dat ik op maandag wel weer kon gaan hardlopen.

Hoewel ik me nog wel een beetje gammel voelde, was het fijn om weer mijn vertrouwde routine op te pakken. Bovendien maak ik me altijd zorgen dat ik teveel conditie verlies, als ik langdurig niet kan hardlopen.

Hardlopen na een gedwongen pauze voelt toch altijd een beetje als thuiskomen.

Lees ook mijn post over hardlopen nadat je verstandskiezen zijn getrokken.

Hoe zit het met jouw gezondheid en hardlopen?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.